Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивал "Де е българското", носител на българщината и традициите

3
Снимка: Петко Котларски

Тази неделя /19 май/ от 10.00 часа на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол ще се проведе за 14-ти път Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Инициативен комитет "Дядо Йоцо гледа" и Сдружение "Искърско дефиле".

В него ще се включат повече от 500 самодейци - певци, танцьори и музиканти от 4 области - Враца, Монтана, Плевен и София. Те са включени в 35 танцови ансамбли и състави, народни хорове и вокални групи. По обяд ще бъде осветена традиционната курбан чорба и концерт ще изнесе специалният гост на събора - популярната народна певица Радостина Паньова.

По време на събора ще бъде открита първата малка изложба на участниците в организираната фото сбирка. Тя ще включва избрани общо 17 кадри заснети през зимната и пролетната Фото сбирки в района на село Очин дол, Врачански Балкан и Искърското дефиле.Снимките са отпечатани на висококачествена японска фото хартия и са поставени в стилни рамки с размери А4 и А3. Всички снимки от изложбата ще се продават. Изложбата е дело на Ивайло Петров, Таня Калинова и Борис Кръстев .

Очаква се програмата да завърши около 17.00 часа. На всички участници ще бъдат връчени грамоти, шапки и значки с логото на събора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56

Младеж изчезна във водите на Дунав при Оряхово

22-годишен жител на врачанското село Малорад е изчезнал във водите на река Дунав на градския плаж в Оряхово . Съобщението за инцидента е подадено на 18 август малко след 20:00 часа. Младежът влязъл да се къпе в реката и изчезнал във водите ѝ.  Разпитани са свидетели. Извършени са обходи по поречието на Дунав, но не е установено тялото на младежа...

публикувано на 19.08.24 в 10:44

Полицията разследва кражба на 16 000 лева в Дунавци

Жена на 26 години е подала сигнал на 16 август за кражба на пари в Дунавци .  Потърпевшата е съобщила, че са откраднати 16 000 лева от мазе в недвижим имот в града.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 19.08.24 в 10:07

Враца събира колоездачи за велопоход "Гиби тур"

Колоездачи се събират във Враца за традиционната надпревара „Гиби тур" , съобщиха организаторите. Колоездачен клуб „Враца Велообщество" организира 24- ия традиционен велопоход по шосе, наречен „Гиби тур" в чест на своя член Ангел Сиреняков-Гиби. За един ден групата ще измине 185 км, като обиколката тръгва от Враца и преминава..

публикувано на 19.08.24 в 09:54

Започна ремонт на спортна площадка в Берковица

Започна ремонт на спортната площадка за волейбол в двора на II ОУ "Христо Смирненски" в Берковица , за да могат възпитаниците на школото да практикуват в модерни и безопасни условия.  Училището е бенефициент по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026..

публикувано на 19.08.24 в 09:05