Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученици показват добротворчеството чрез книга

4
Снимка: Любо Андреев


Книга за доброто издадоха ученици от IV-то ОУ "Иван Вазов" в Монтана. Представянето бе в регионалната библиотека "Гео Милев". Идеята за издаването на книгата е на учениците от 4 "А" клас с преподавател Севделина Петрова. Урокът по добротворчество събра на едно място учениците, техните родители и баби и дядовци. Под формата на диалог учениците споделиха своите виждания за доброто. Сред авторите в малката книжка са Матей, Алекс и Калоян:

"В моята приказка ще видите, че един много богат живот накрая става обикновен човек, който започва да съжалява, че е бил лош с поданиците си... Аз написах моето стихотворение за доброто, защото когато ходя по улицата, виждам тъжни лица. Написах как се радвам, когато дам ръка за помощ. Харесвам да правя добро... Моето есе иска да съживи доброто у хората. Всеки се ражда добър, но не е ежедневно такъв..."

Директорката на библиотеката Анелия Иванова, Нели Василева, старши-експерт "Култура" в Община Монтана, писателят Мартен Калеев останаха приятно изненадани от разсъжденията на децата и отговориха на въпросите на невръстните добротворци. Калеев се обърна към младите писатели:

"Ние сме началото, само началото, малката крачка, с която ще напишем голямата биография на доброто в нашия град и в нашата родина".

Идеята е заедно с нашите възпитаници да дадем положителен пример на хората около нас, че доброто съществува, сподели директорката на училището Ваня Велизарова:

"Светът не би рухнал, ако няма велики дела, но би рухнал, ако няма малки добринки. Великото дело е покривът на една къща, а тя се изгражда от малки тухлички - делата, които правим".

Книга за доброто е богато илюстрирана, а благодарение на спонсори и приятели на училището излезе от печат.

Галерия

Вижте още

Условна присъда за бившата директорка на социални домове в Добри дол

Осъдителната присъда срещу Н.П., бивша директорка на „Дом за възрастни хора с деменция“ и „Дом за стари хора“ в с. Добри дол, област Монтана, влезе в сила, съобщиха от Прокуратурата. Тя е била предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана. Разследването срещу Н.П. е започнало след извършен през 2017 г. одит на..

публикувано на 07.07.22 в 16:20

Пореден престижен успех за мездренски ученик

Талантливият ученик от ОУ "Христо Ботев" Мездра Даниел Коловски за пореден път доказа своите изключителни качества и знания. На финала на Международния турнир "Математика без граници", който се проведе в Несебър с участието на близо 1000 ученици от 1 до 12 клас от 24 страни, Коловски завоюва златен медал в индивидуалния спор в своята категория...

публикувано на 07.07.22 в 15:55

Патронажна кухня в Лютиброд затвори врати

"С огромна тъга трябва да споделим, че поради липса на ресурси и ограничения се наложи да затворим Патронажната кухня на Фондация Проект Северозапад в Лютиброд", обявиха от организацията и допълниха, че от 1 юли не приготвят и не доставят храна. От фондацията обясниха, че причините за кардиналното решение са много и извън техните..

публикувано на 07.07.22 в 13:33

Река Лом вече е защитена местност

„Река Лом“ е новата защитена местност, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението е взето с цел опазване на реката и прилежащите ѝ площи, подобряване на хидроморфологичното ѝ състояние, възстановяване на екологичната речна екосистема и поддържане на местообитанията на..

публикувано на 07.07.22 в 13:22

Представят процедурата за саниране на жилища във Видин

Информационна среща за възможностите за европейско финансиране за саниране на жилищни сгради организира Община Видин. Събитието ще се проведе на 11 юли (понеделник), от 17:30 ч., в залата на Общинския съвет. Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране "Тази среща инициирахме заради многото въпроси от граждани. На..

публикувано на 07.07.22 в 13:16

Община Видин с награда от Фонд ФЛАГ

Община Видин е сред общините в България, които получиха отличия като най-активни клиенти на Фонд ФЛАГ, доказали своя добър административен капацитет и опит в управлението на проекти. Наградите бяха обявени на специална церемония по повод 15 години от създаването на фонда. Община Видин е отличена в категория "средни общини", защото е с одобрени 14 кредита..

публикувано на 07.07.22 в 13:07

Задържаха мними "майстори" на покриви в Монтана

7 мъже, измамили възрастна жителка на Монтана, че ще извършат ремонт на покрива ѝ, са задържани от служители на полицията. 70-годишната жена била посетена от група мъже, които я заблудили, че ще извършат ремонт на покрива на имота ѝ, за който заплатила 2 300 лв, като дала и мобилен телефон "Сони Експерия" на стойност около 100 лв. След като..

публикувано на 07.07.22 в 11:24