Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избираме новите членове на Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

Днес избираме членове на Европейския парламент от Република България. Участват 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

По предварителна информация 88 952 са избирателите в област Видин. Те ще могат да гласуват в 259 секции, съобщи председателят на РИК Емил Емилов:

"Една е в Дома за стари хора в село Кутово, една е в специализираната институция в Ново село и една в ареста в РУ Видин. 17 са подвижните секции в общините, съответно за Видин са 6, Брегово-  7, за Ново село - 1, Кула, Ружинци и Макреш също по една. Към останалите 239 са включени 45-те секции за машинно гласуване. Те са определени с решение на ЦИК, като за цялата страна са около 3000."

297 са избирателните секции в 12-ти изборен район Монтана. За  изборите  за европейски парламент са доставени 55 машини за гласуване. Те са  разположени в различни селища, като ще има и в градовете и в селата на региона. Хората с увреждания в област Монтана ще могат да гласуват в 9 специално обособени за тях секции. До тези секции ще има лесен достъп от улицата, а общините ще осигурят транспорт за тези, които искат да гласуват, но са трудноподвижни и не могат да дойдат сами до изборните секции. Ще има и 7 подвижни избирателни комисии, които ще посещават неподвижни хора в домовете им.

За Европейските избори в област Монтана има на разположение  138 500 бюлетини. Над 400 служители на МВР ще осигуряват обществения ред и сигурността по време в изборния ден, съобщиха от ОД на МВР.

141 126 избиратели имат право на глас в област Враца по време на европейските избори в неделя, на 26 май, това говорителят на РИК Красимир Колев, като не изключи броят им да се увеличи, благодарение на хората от допълнителния списък, който ще бъде добавен към предварителния.

Вотът си хората ще дадат в 317 секционни избирателни комисии, разпределени в 10-те общини от VІ многонмандатен избирателен район. Най-много – 105, са СИК-овете във Враца, по брой ги следват Мездра – 42 и Бяла Слатина – 39, 26 СИК-а има в Козлодуй, а с една по-малко са секциите в Оряхово, където са 25. В община Мизия има 18, 17 са СИК-овете в Роман, а в Хайредин и Борован – съответно 11 и 10.

В една на всеки четири СИК-а във Врачанско ще може да се гласува машинно, като техниката е разположена в 77 секции. Най-много – 31 са СИК-овете за машинно гласуване във Враца, а най-малко – 2, в Борован.

9 са подвижните секции, които са разкрити в помощ на лица с увреждания, за да могат да упражнят правото си на глас в неделя. Най-много – 3, са в Белослатинско, а по две в Борован и Криводол, като в общините Хайредин и Роман има по една подвижна СИК. По време на изборите за европейски парламент ще има и 9 допълнителни секции, които ще са в болници и затвора.

Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

Справка за номера на избирателната секция и мястото за гласуване може да бъде направена на сайта на главна дирекция гражданскя регистрация и административно обслужване. Друг вариант е чрез SMS на номер 18429. Цената на един SMS e 25 стотинки без ДДС. Спарвка може да се направи и на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 4726.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05