Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Салон за наивистично и интуитивно изкуство откриват в Белоградчик

3
Снимка: Иванка Петрова

Първият по рода си Салон за наивистично и интуитивно изкуство отваря врати в Белоградчик. Експозицията включва над 130 живописни платна, рисунки и скулптури на 75 творци от 16 държави. Проектът е реализиран съвместно от Градската художествена галерия, Историческия музей и Община Белоградчик. Инициативата е на Даниела Осиковска и арх. Георги Георгиев, обясни уредникът в галерията Елена Джунинска:

"Честно казано ,аз съм изненадана, че за 5 месеца те събраха над 130 картини. Преобладават българските автори, но има много картини от Сърбия, Румъния, Хърватия, Русия, Гърция, Естония, Куба, Нова Зеландия. Салонът вече има своя фейсбук страница и интернет страница, която може да се посети, и дано това да провокира самите посетители."

Идеята за откриването на Салона възниква спонтанно покрай хобито и интереса, който Даниела Осиковска и арх. Георги Георгиев проявяват към наивистичното изкуство. В България то е оставено някак на заден план, каза арх. Георгиев и добави:

"Затова ние решихме да запълним тази празнота в нашия културен живот. Живеем близо до Белоградчик, чувстваме се съпричастни към живота на този град и искахме да направим още една туристическа атракция, която да привлича туристи в областта на културата."

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство ще бъде открит днес от 17:00 часа, в художествена галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик.Галерия

Вижте още

Гледам те, виждам те в центъра на Видин

Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин, в тази част на града, бе изградено видеонаблюдение. 58 камери следят около 80% от периметъра на пешеходната зона и записват при уловено движение в обсега на камерата. Камерите са с висока резолюция и записват денонощно, а записите им се пазят 30 дена. Видеонаблюдението е в..

публикувано на 15.07.20 в 17:44

Безработни се обучават за библиотекари във Видин

В края на миналия месец в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" стартира обучение по част от професия библиотекар, то е по програма "Просперитет" на Агенцията по заетостта и е насочено към безработни хора. В рамките на 300 учебни часа 17 участници в обучението ще изучават дисциплини, свързани с библиотечната професия - Библиотечното дело в..

публикувано на 15.07.20 в 15:55

"Мувмънт лаб" - танцовата работилница на фестивала "The bridge"

При други обстоятелства по това време на годината във Видин се събират младежи от различни краища на страната, за да получат любопитни знания за неща, които ги интересуват от други младежи, по време на фестивала "The bridge" - една от емблемите на летен Видин . Единадесетото издание на феста се провежда онлайн и младите хора липсват физически във..

публикувано на 15.07.20 в 11:15
Валя Ангелова

Пътят на приемните деца, навършили пълнолетие

Какво се случва с едно приемно дете, което навършва пълнолетие и трябва да напусне приемното семейство, в което е живяло до момента? Тема е провокирана от писмото на Валя Ангелова, 12-класничка от Видин , която пише за своите страхове, огорчения и благодарности. Валя Ангелова живее и учи в град Видин. Тази година тя завърши с отличен успех..

публикувано на 14.07.20 в 16:05

Николай Йовков: Керамиката е терапия

Авторска изложба на троянска керамика е подредена в Етнографски музей – Берковица. Произведенията са ръчно изработени от Николай Йовков и дъщеря му Ралица Йовкова. Творците имат свой собствен стил, в творческата си биография имат много общи и самостоятелни изложби, включително в чужбина, както и множество награди. Николай Йовков учи в керамичното..

публикувано на 14.07.20 в 15:55
Победителите в конкурса

"Летене по Радичков" с награди за най- добрите

Приключи надпреварата в тазгодишното издание на конкурса "Летене по Радичков".  Конкурсът се провежда в Берковица и се организира за ученици от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Разделите са за есе и илюстрация. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на Йордан Радичков и да провокира творческите способности на младите..

публикувано на 14.07.20 в 15:35

Кадрови е основният проблем за Видинската болница

Кадровият проблем е основният за болницата във Видин и той не зависи от пандемията , каза прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова . Допълни, че недостигът на  лекари и медицински специалисти е поне от десет години. Само от края на януари лекарите са с трима по-малко, а медицинските специалисти с 31. От..

публикувано на 13.07.20 в 17:24