Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Салон за наивистично и интуитивно изкуство откриват в Белоградчик

3
Снимка: Иванка Петрова

Първият по рода си Салон за наивистично и интуитивно изкуство отваря врати в Белоградчик. Експозицията включва над 130 живописни платна, рисунки и скулптури на 75 творци от 16 държави. Проектът е реализиран съвместно от Градската художествена галерия, Историческия музей и Община Белоградчик. Инициативата е на Даниела Осиковска и арх. Георги Георгиев, обясни уредникът в галерията Елена Джунинска:

"Честно казано ,аз съм изненадана, че за 5 месеца те събраха над 130 картини. Преобладават българските автори, но има много картини от Сърбия, Румъния, Хърватия, Русия, Гърция, Естония, Куба, Нова Зеландия. Салонът вече има своя фейсбук страница и интернет страница, която може да се посети, и дано това да провокира самите посетители."

Идеята за откриването на Салона възниква спонтанно покрай хобито и интереса, който Даниела Осиковска и арх. Георги Георгиев проявяват към наивистичното изкуство. В България то е оставено някак на заден план, каза арх. Георгиев и добави:

"Затова ние решихме да запълним тази празнота в нашия културен живот. Живеем близо до Белоградчик, чувстваме се съпричастни към живота на този град и искахме да направим още една туристическа атракция, която да привлича туристи в областта на културата."

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство ще бъде открит днес от 17:00 часа, в художествена галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик.Галерия

Вижте още

Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

31 пожари са гасили пожарникарите във Видинско от началото на месец юни. При един от пожарите са изгорели около 850 декара житни култури. През летните месеци заради природните фактори има предпоставки за по-лесно възникване и бързото разпространение на пожарите. Повечето пожари по това време от годината са предизвикани от човешката дейност,..

публикувано на 24.06.22 в 14:52

В Горна Бела речка започна 18-то издание на фестивала на спомените

От 24 до 26 юни в село Горна бела речка ще се проведе 18-то издание на международния фестивал на спомените "Goat milk"("Козе мляко"). Тази година  артисти, музиканти, журналисти  и изследователи от цял свят ще търсят отговора на въпроса "Село и съвременност - Минало, настояще, бъдеще". Програмата на фестивала започва с бране на билки, каза..

публикувано на 24.06.22 в 10:15

Билките са най-лековити, когато са набрани на Еньовден

На 24 юни е Еньовден. Традиция на този ден е брането на билки и правенето на венци. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.  "Аз сутрин рано бера в района на туристически център билки, но ако хората..

публикувано на 23.06.22 в 17:01

Организират поход до "Хайдушките водопади"

Поход до местността "Хайдушки водопади" ще се проведе тази събота, 25 юни, в Берковица. По време на прехода ще има беседи - за Берковската планина, за историята и традициите на Берковица и околностите, за преданията и легендите, свързани с Балкан и Хайдушките водопади. Тръгването е от паркинга под стадион "Мрамор" в 9:30 часа. Местността е..

публикувано на 23.06.22 в 16:45

Празник на местната инициатива организират в Лом

Празникът на местната инициатива в град Лом тази година ще се проведе на 29 юни, когато се отбелязва Денят на река Дунав. Целта e чрез занимания на открито да бъдат популяризирани успехите и резултатите на всички реализирани инициативи на местните училища по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" /НОИР/, обявени по процедура на..

публикувано на 23.06.22 в 16:42

Каменоделното училище в Кунино чества 100 годишен юбилей

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино  отбелязва 100 години от създаването си. Гимназията, която е единствената по рода си на Балканите навърши кръглата годишнина през 2021 г., но заради пандемията  честванията ще се осъществят тази година в рамките на този и другия месец. Създател на училището е роденият в Кунино..

публикувано на 23.06.22 в 15:55

Басейнът в парк "Владикина Бахча" във Видин отново ще работи

Старият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати.  "Била съм на този басейн, прекрасни спомени имам от него... Лошото в града беше, че беше само един басейн... въпреки че имам кола ми е по-удобно в града с малко дете и за всички смятам, че ще е много удобен..

публикувано на 23.06.22 в 15:30