Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видинското основно училище "Отец Паисий" отбеляза своя патронен празник. Ученици и учители поднесоха цветя пред паметната плоча на отец Паисий в двора на училището. Проведе се и състезание по безопасност на движението.


"БСП за България" печели изборите за Европейски парламент в област Видин с малко над 32% от гласовете. ГЕРБ получава 30,74%. На трето място се нарежда ДПС с 15,43 на сто. Това са окончателните резултати от вота на 26 май, обясни Ирена Дочева, секретар на Районната избирателна комисия във Видин. 911 избиратели са гласували с "не подкрепям никого". Близо 1400 са недействителните бюлетини. Видинчани са използвали активно възможността за преференциално гласуване. Най-много предпочитания е получила водачката на листата на "БСП за България" Елена Йончева - 1004, за Сергей Станишев преференциално са гласували 775 избиратели. В листата на ГЕРБ най-много предпочитания събира Мария Габриел- 816.


Нови промени в Наказателния кодекс бяха приети в началото на месеца. Те дават възможност на гражданите на България да не носят  наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана, коментира промените в "Посоките на делника" Красимир Богданов, депутат от ВМРО Враца. Внасят се промени и в Наказателния кодекс за т.нар "маловажни престъпления", при които престъпниците не носеха наказателна отговорност.  


Шест случая на морбили регистрираха в област Монтана. Четири са на деца, които не са били имунизирани за което личния им лекар е глобен, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Общо 9 случая на морбили са съобщени в хигиенната инспекция в Монтана. След направените серологични изследвания в референтната лаборатория, три са отхвърлени. Доказаните случаи на дребна шарка са в град Монтана и бойчиновските села Лехчево и Мърчево.


Поставят модерни къщички за зимен базар във Вършец. Средствата се осигуряват по съвместен проект със Сърбия. Общата сума за финансиране е близо 198 000 евро. Проектът трябва да се осъществи в рамките на следващите 15 месеца.


Община Берковица предупреждава жителите и гостите на Берковица, че за времето от 21.00 ч. днес до 02.00 ч., ще бъде извършена обработка против кърлежи и бълхи на територията на кварталите "Изгрев“, "Заряница“, "Стара планина“, "Раковица“, както и тревните площи, парковете и градинките на всички райони в града. Апелира се за повишено внимание, особено на хората с алергии и малките деца!


Набират предложения за доставка на продукти по схемата "Училищен плод" и "Училищно мляко" за детските градини в община Бойчиновци. Близо 200 деца посещават детските градини в Бойчиновци, Портитовци, Лехчево, Владимирово, Мадан и Мърчево. Всеки един от директорите е пуснал обявление за набиране на предложения. В срок до 7 юни включително кандидатите трябва да депозират своите предложения. Доставките ще се извършат за учебната 2019/2020 година. Максималният брой доставки за всяка учебна година е 46 доставки за "Училищен плод” и 50 доставки за "Училищно мляко”, освен ако ДФ "Земеделие” не е определил друго.



Общините Видин и Калафат ще отбележат заедно 1 юни, с различни прояви. Двата града тази година се присъединяват към месеца на Дунав със специални събития за Деня на детето на 1 юни чрез творчески работилници за деца и семейства, концерти, фолклорни танцови изпълнения, традиционни дегустации на храна и други прояви. Преди обяд във Видин ще бъде открита пътуваща изложба. Програмата предвижда още различни изяви на сцена на талантите и провеждане на творчески работилници, празничен концерт на народно читалище "Цвят" и ще завърши с градска пешеходна обиколка на английски език. След обяд проявите продължават в Калафат.


Днес е третият ден от  Нациoналния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица". В него тази година се включиха близо 1400 души от цялата страна. Видин е представен от група ученици на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" с ръководител Таня Методиева. Днес походниците тръгнаха в 6:45 часа, за да изминат най-дългият маршрут от 43 км.- Софрониево, Алтимир, Добролево, Борован.



"Умеем ли да отстояваме мнението си? Мога ли да казвам "Не"?"- по тези теми доброволците от Общинския младежки съвет по наркотични вещества – Видин разговаряха с деца от 6 клас на СУ "Христо Ботев" в Белоградчик. 


Видинската професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" отбелязва Дните на добри дела. По-рано днес учениците от професионалната гимназия са оставили дарения за 11-годишния Йосиф от Видин. Средствата са за неговото лечение в чужбина. 

169 години от избухването на въстанието в  Белоградчик . Тържеството ще започне в 19.30 часа със заупокойна панихида, в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през 1850 година. 



Днес бяха наградени победителите в онлайн-конкурса "Имам бизнес идея!". С най- голям брой гласове се класира Светослав Каменов от 8 А клас с идея "Хидропоника", на второ място е Теодора Стефанова с идеята си "Терминал Smart post за куриерски услуги". И двамата са от ПГ "Проф д-р Асен Златаров". Във Видин конкурсът беше организиран от Областния информационен център. В него участваха ученици от 14 до 18 години със свой бизнес проект, който да е приложим на практика.


На официална церемония в Регионалния исторически музей във Враца бяха наградени отличените в Общата художествена изложба "Земята на Ботев", съобщиха от Община Враца. Откриването на експозицията и награждаването на победителите бе съчетано с литературно четене на стихове, посветени на Христо Ботев. В тазгодишното издание на художествената изложба са представени 95 творби на 36 художници от Враца, Монтана, Лом и София


Салон за наивистично и интуитивно изкуство отваря врати в Белоградчик. Експозицията включва над 130 живописни платна, рисунки и склуптури на 75 творци от 16 държави, подредени в сградата на Художествена галерия "Вълчо Вълчев". Проектът е реализиран съвместно от Градската художествена галерия, Историческия музей и община Белоградчик. Инициативата е на Даниела Осиковска и арх. Георги Герогиев, обясни уредникът в галерията Елена Джунинска.


50 години от основаването си ще отбележи със спектакъл под надслов "Приказна въртележка" Детския танцов състав "Мездренче" при мездренското читалище "Просвета". Концертът е в петък от 18.00 часа в Дом на железничаря.


Заключителен концерт на читалището "Христо Ботев" в град Роман се подготвя за 3 юни, когато ще се отбележи и патронния празник, каза секретарят Стела Панкова. 70 са децата, които посещават различните форми на занимания към читалището. Концертът е начин да се покаже наученото през годината и да се закрие творческият сезон.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30