Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Белоградчик откриха салон на наивистичното изкуство

Снимка: Иванка Петрова

Салон на наивистичното и интуитивно изкуство намери свой дом в художествената галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. При небивал интерес и в присъствието на много от творците премина откриването на уникалнта експозиция, заела двата етажа на галерията. 67 автори от България и цял свят са изложили над 130 картини. 

Доц. д-р Ружа Маринска представи изложбата и подчерта, че това е едно начало за цяла България- да се позиционира и развива идеята за наивистичното изкуство: 

"По начало в България няма голяма традиция в наивистичното изкуство. И до него няма традиция то да бъде особено престижно и особено уважавано. Въпреки че данни за наивисти е имало доста отдавна. Например една идея тя да бъде снета от икони, тъй като още 19в., даже още към средата на 19в. И по – рано има много такива църкви и паметници в България, които са запазили едни изключително свежи наивистични творби" - каза доц. Маринска и допълни: 


"Има художници с прилично академично образование, които в етап от своето развитие са поискали малко да се върнат към детството си, да се върнат към едни непосредствени реакции на света около тях."  

Народният представител Филип Попов също приветства творците и присъстващите. 30 от картини са дарени на галерията. Дарителите получиха почетни грамоти от кмета Борис Николов.  

Вижте още

Започна петото издание на конкурса „Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022“

Община Вършец организира петото издание на всебългарския конкурс „Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022“ . Всеки участник е необходимо да изпрати непубликуван сонет в 14 стиха на e-mail: FundLachezarStanchev@gmail.com. Крайният срок е 17 юли. Председател на журито тази година е Кристин Димитрова, членове са Атанас Капралов и проф. Румяна..

публикувано на 25.06.22 в 16:50

Летни музикални празници във Видин

Летни музикални празници ще се проведат на 8 и 9 юли във Видин.  В първия ден е операта "Трубадур" на Верди, а във втория - оперетата на Имре Калман "Царицата на чардаша", каза оперната прима проф. Иванка Нинова, по чиято инициатива се провежда събитието. "Надявам се да зарадваме видинската публика. Бих се радвала ако видя моите съграждани да..

публикувано на 25.06.22 в 16:15

"Жива библиотека" организират във Враца

"Жива библиотека" ще се проведе за първи път във Враца. Инициативата на информационен център Европа Директно към Търговско-промишлена палата Враца ще даде възможност на посетителите да "наемат" живи книги - пътник, изследовател, ангажиран европеец, който обича дебатите, социален предприемач, пенсионер и доброволец, и да разговарят с тях по европейски..

публикувано на 25.06.22 в 14:40

Бойко Борисов в Монтана: ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета

ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на срещна със симпатизанти в Монтана.  Бойко Борисов призова депутатите от ГЕРБ следващата седмица да гласуват за актуализация на бюджета на държавата: " Ще гласувате за всяко тяхно предложение заради хората. В сряда приет бюджет, в..

публикувано на 25.06.22 в 14:10

Дигиталното бъдеще на Европа обсъдиха млади хора във Видин

Младежко събитие във формат „Световно кафене“ проведе информационният център "Европа директно" във Видин. Участниците получиха информация, свързана с възможностите за развитие на техните умения в областта на дигиталните технологии, европейските програми, кариерното ориентиране и света на бизнеса. Фокусът бе поставен върху два важни приоритета на..

публикувано на 25.06.22 в 13:15

Мними бежанци извършват измами по селата

Асоциация на българските села (АБС) предупреждава, че в много области на България се разгръщат измами и кражби от домовете от лица, които се представят за емигранти от Украйна и Молдова. Престъпните схеми се случват под прикритието, че лицата търсят евтини хотели или къщи, в които никой не живее, за да могат да се настанят и да “избягат от войната”. В..

публикувано на 25.06.22 в 12:25

Видинските детски градини с летен график за работа

Изготвен е график за работа през летните месеци на детските градини в община Видин. Документът е утвърден със заповед на кмета, след срещи с родителите, с които е обсъдено по кое време през летния период е най-подходящо децата да не посещават детските градини. Това каза з ам.-кметът Борислава Борисова и поясни: "Той обхваща месеците юли и..

публикувано на 25.06.22 в 11:30