Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Областният управител Албена Георгиева издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав по цялото поречие на територията на областта. Заповедта е в сила от 28.05.2019 г. и ще важи до края на летния сезон. Административният акт е издаден на основание Закона за водите и във връзка с писмо от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в което се изразява становище, че къпането в Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици. Директорът на РЗИ – Видин е представил информация за резултатите от взети на 8 май проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта "Баба Вида". Според пробите водите на р. Дунав се класифицират като "лоши".


Задържаха над 15 лица при мащабна акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и жандармерията в Монтана. Акцията е под контрола на Специализираната прокуратура. Близо година е отнело разследването върху криминалния контингент, който се е занимавал с рекет, палежи, разпространение на наркотици, съобщи в Монтана зам.главният прокурор Иван Гешев.


Мая Манолова бе на посещение в болницата във Враца. "Ръководството на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ прави всичко по силите си, за да даде заплати на персонала и на 1 юни лекари, медицински сестри и санитарки да имат пари в джобовете си" - това призна при визитата си днес омбудсманът Мая Манолова.


Шестте района за планиране в България се запазват до 2027 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие. След дискусии с Евростат е постигнато решение да се запази сегашният обхват на шестте статистически района за планиране в страната, независимо от отчетените дисбаланси в броя на населението основно в два от тях – Северозападен и Северен централен.

Нова информационна система, която предоставя данни за качеството на въздуха в реално време, вече е достъпна на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. От информация на институцията става ясно, че в 5 града, сред които и Монтана, допустимата норма на фини прахови частици е била значително превишена през първото тримесечие от годината. Водещият атмосферен замърсител в страната са финните прахови частици, чиято повишена концентрация се дължи основно на битовото отопление. Всички 100% от превишаванията са през зимния сезон. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът Калин Каменов откриха в Парламента изложба на рисунки, на възпитаници от Начално училище "Св. Софроний Врачански" във Враца. Експозицията е част от програмата, посветена на 110-ата годишнина от основаването на учебното заведение и 280 години от рождението на неговия патрон. Изложбата включва картини, макети и други произведения на изобразителното изкуство, сътворени от ученици между 1 и 4 клас. На откриването на изложбата в Народното събрание присъства и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, който пожела на малките художници да продължат да прославят своето училище и с други прекрасни инициативи. Той допълни, че през 2019 г. ще бъдат почетени още две годишнини, свързани с личността на Софроний Врачански – неговата епископска хиротония и канонизацията му за светец от Българската православна църква.



Мраморни плочи, които са демонтирани от централната пешеходна зона на Видин получиха шест села в общината - Покрайна, Ивановци, Буковец, Ботево, Слана бара и Цар Симеоново, след подадени заявления от страна на кметовете им. Управниците на две от селата - Слана бара и Цар Симеоново се възползват от възможността за втори път.


Екип на Общинско предприятие "БКС"- Враца започна да запълва дупки по пътя за връх "Милин камък", във връзка с предстоящото възпоменателно тържество, съобщиха от Община Враца.


188 семейства са санкционирани от регионалната дирекция Социално подпомагане Видин със спиране на месечната помощ за отглеждане на дете заради отсъствия от детска градина или училище.


Спад на равнището на безработицата през месец април отчита Бюрото по труда във Видин. Най-ниско е то в община Видин, обясни директорът на институцията Иван Иванов.


38 нарушения  по заплащането на труда са установили през април служители на Инспекцията по труда във Видин. След намесата им са изплатени забавени възнаграждения в размер на 20 000 лв.


Готов е графикът за изплащане на възнаграждения на секционните избирателни комисии /СИК/ за избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г., съобщават от Община Враца. На 4 юни във времетот 10,00-12,00 и 13,00-16,00 часа своите суми ще получат членовете на секциите с номера от 1 до 30.  На следващия ден са СИК от 31 до 60. До 90-та СИК ще полут възнагражн.денията си на 6 юни, а на 7-ми са останалите СИК до 110-та. Възнагражденията ще се изплащат във фоайето на Градска концертна зала и се получават лично, при представяне на удостоверение от РИК и лична карта, уточняват от общинската пресслужба.

С игри и музика във Видин отбелязаха световния ден без тютюнев дим. За 12-та поредна година Общинският съвет по наркотични вещества- Видин отбелязва Световния ден без тютюнев дим. Тази година решихме със съдействието на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" да направим малък празник за децата пред БиблиоПощата, съобщи председателят на организацията Красимира Елисеева.


Нов портрет на Видинския митирополит Дометиан в читалище "Цвят". Портрет на Видинския митирополит Дометиан е нарисуван по решение на настоятелството на Народно читалище "Цвят" във Видин.


Изненади и забавления за Деня на детето в Козлодуй. Празникът е в събота, ще започне от 11.00 сутринта и ще продължи до 19.00 часа. Има нови атракциони за децата. Обикновено празникът се посещава от над 2 000 деца.


Берковица става столица на изкуствата. 27- то издание на Международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" започна в Берковица, с раздел "Музика". Близо 900 участници от България, Румъния, Македония и Сърбия ще покажат таланта си по време на събитието.


Паметник на капитан Димитър Списаревски бе открит в Белоградчик. Летецът-изтребител загива при боен полет над София през Втората световна война, сваляйки американски бомбардировач чрез въздушен таран. Паметникът е от мрамор и гранит.


С тържествен митинг-заря Белоградчик отбеляза 169-ата годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България, избухнало през 1850 година. Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието.


Салон на наивистичното и интуитивно изкуство намери свой дом в художествената галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. При небивал интерес и в присъствието на много от творците премина откриването на уникалнта експозиция, заела двата етажа на галерията.


Цялостен ремонт на детската градина в село Септемврийци извършва община Вълчедръм. Предвидените строителни дейности са на стойност 500 000 лева, обясни кметът на общината Иван Барзин.


Тържество по повод края на учебната година ще проведе щколата по ангилйски език в читалище Цвят във Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30