Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2019 година

Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Стотици участници в 73-ия Национален туристически поход "Козлодуй-Околчица", жители и гости на Враца присъстваха на възпоменателното честване на връх Милин камък. На паметното историческо място, където се е провела първата битка на Христо Ботев и неговата чета, кметът на Враца Калин Каменов приветства множеството и припомни събитията от преди 143 години.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на десет лица за участие в група за рекет и разпространение на наркотици в Монтана. На 1 юни 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания
наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Интензивните дъждове пречат на работния график на фирмата- изпълнител, която извършва реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин. "Силно се надявам да успеe да навакса забавянето на ремонта", коментира кметът на Видин Огнян Ценков. Фирмата е започнала дейности и пред училище "Цар Симеон Велики" именно с цел да може да работи на цялата територия с повече техника и повече хора, да не се върви етап по етап, както е било предвидено първоначално.

Община кула подписа договор с държавен фонд "Земеделие" за предоставяне на безвъзмедна финансова помощ, за ремонт и рехабилитация на улици и тротоари. Ще бъдат ремонтирани улиците " Отец Паисий", "Неофит Бозвели", "Родопи", "Шипка" и "Васил Левски". Общата дължина на улиците е 920 метра, а стойността на договора е над 700 хиляди лева. Срокът за изпълнение е 36 месеца. Започва изграждането и на нова детска площадка, ремонт на административна сграда. Ще бъдат отремонтирани четвъртокласни пътища за Цар Петрово и Старопатица. Ще бъде подменено и уличното осветление. 

70 търсещи работа проявиха интерес към трудовата борса, проведена в Монтана. В борсата взеха участие 18 работодатели от региона, които обявиха общо 108 работни места на първичния пазар на труда.

Във Видин започна аерозолна имагоцидна обработката срещу комари. Първото пръскане бе извършено от избраната фирма снощи след 20,30 часа и ще продължи по определен график, съгласуван с Общината, с оглед спазване изискванията за безопасност на хората и животните.

31 май се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим. По този повод Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене при Регионална здравна инспекция Видин проведе консултации в търговския център. Идеята бе повече хора да се запознаят с неговата дейност, а тези, които искат да спрат цигарите, да се възползват от безплатните консултации.

За  трета поредна година община Берковица провежда конкурс "Най-чисто населено място". Първото място бе спечелено от село Котеновци, чиито кмет получи грамота, парична награда и ваучер за облагородяване на населеното място.

Поставят модерни къщички за зимен базар във Вършец. Средствата се осигуряват по съвместен проект със Сърбия.
Проектът трябва да се осъществи в рамките на следващите 15 месеца. Общата сума за финансиране е близо 198 000 евро.

Виртуална STEM лаборатория по биология и анатомия бе открита в Средно училище „Христо Ботев“ във Враца. Символичното прерязване на лентата на новоизградения кабинет бе направено от кмета Калин Каменов, заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и директора на учебното заведение Виктор Кръстев.

Децата на Монтана изпращат учебната година с песни танци и рисунки. "Талантите на Монтана" е озаглавен концертът, който тази вечер общината организира на открито. В центъра на града ще се изявят децата от клубовете по интереси към училищата в Монтана. Проявата ще започне от 18:00 часа пред паметника на "Септемврийци".

На тържествена церемония бе закрита юбилейната 2018/2019 учебна година в НУ "Св. Софроний Врачански". Празничната програма стартира с мажоретен състав, следван от отличниците от четвъртите класове.

Празник на детето се проведе в Ново село, вместо общински спортен празник. Организаторите от общината реагираха бързо и адекватно на променените климатични условия.

Изложба на екзотични животни се организира в Монтана. Терариумът е разположен във фоайето на Младежки дом и в него любителите на силни усещания могат да видят над 40 вида змии, някои от тях едни от най-опасните на земята.

На първи юни, когато е международният ден на детето за осми път във Видин ще се проведе детски празник "Щуроландия". Организиран е от общината, Фондация „Подкрепа за реализация“, Червеният кръст и митрополията. Началото ще е в 10.30 часа в Крайдунавския парк.

Надуваем замък, бънжди, пяна за игра, скейтпарк, отборни спортни игри са новите занимания, които Община Козлодуй е осигурила за всички деца и младежи по случай 1 юни - Международен ден на детето.Празникът ще започне от 11.00 сутринта.

Специална програма е подготвена в Белоградчик по повод 1 юни – Деня на детето. В нея ще вземат участие огнено шоу ДИВИНИТАС – София. То включва кокили, флаг-шоу и огнено шоу. В прогрмата са включени и школите по народни танци на Детски комплекс-Белоградчик, клоун ще забавлява децата.

Празник на носията ще се проведе в село Неговановци, община Ново село. Проявата е утре, от 10.30 часа, на площада в селото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48