Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската земя във Видинско- богата и недооценена

Снимка: Радио ВИДИН


Рязък скок в цените на земеделската земя, особено във Видинско, се отчита през 2018 година. Близките до Дунав и по-плодородните земи достигат до 1200-1300 лева за декар. Кое определя високата цена и как изглежда пазарът в регион Видин- събеседник по темата в "Земята, която ни храни" е Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Районът на Видин дълго време беше подценяван и цените бяха относително по-ниски от цяла Северна България. Последните две години виждаме един относително голям бум, рязък скок. Знаем, че това е един много плодороден район, има повече валежи, отглежда се една основна култура повече- царевицата. Нормално е, когато има недостиг на земята, която е един ценен актив, стопаните да се насочат към този район и той да бъде наново разработен.  Едно от нещата у нас, което се развива на пазарен принцип, при свободен пазар, е земеделската земя. Нормално е, когато има по-голяма конкуренция и по-голямо търсене, добри условия, по-добро земеделие интензивно, да има и по-голямо търсене. Когато на свой ред предлагането е по-малко, цената се увеличава. Цената на близките до Дунав и по-плодородните земи достигнаха 1200-1300 лева за декар, в по-отдалечените райони са между 800 и 1000 лева- за единични парцели. Там също не се наблюдава такова голямо предлагане като в началото, сделките са все по-трудни и наблюдаваме продажби на вторичния пазар...."

Според Стайко Стайков, нормално рентата в региона се движи между 30 и 50 лева:

"В по-слабите райони рентата е между 30 и 40 лева. В по-плодородния район, около Дунав, където има и чернозем, и по-добра почва, и други фактори, които влияят върху добивите, съответно има ренти от 50 до 65 лева." 

Българинът е свързан със земята си и все по-рядко я продава. Независимо от начина на ползване, земеделската земя се обработва и почти не се наблюдават пустеещи площи, каза още Стайко Стайков. 

Какви са очакванията за цените на земята и рентите за 2019 г.  и в контекста на Новата ОСП- има ли шанс българският земеделец да навакса изоставането си от западните колеги, да се приближи като стандарт, конкурентоспособност, ефективност и рентабилност на производството- чуйте в звуковия файл. 


В "Земята, която ни храни" следва среща с агронома Иван Попов от Видин. Той се занимава с екоземеделие и обича да експериментира. Иван Попов  е един от основателите и редовен участник в ежегодната конференция "Природно земеделие", която се провежда в Пловдив и преминава под мотото "Здрави хора- жива земя". Конференцията е мястото, на което се събират съмишленици на идеята за чисто производство и чиста храна. Част от програмата е и размяната на чисти семена, с идеята да бъдат запазени във времето. Самият той носи семена от сусам, който отглежда в собствената си градина вече 28 години. 

Макар и с голям стаж и опит, Иван Попов казва, че постоянно се учи. Това, което знае, не го крие, а го предава на приятели и познати, като периодично организира семинари и във Видин. Мисията му е да работи за баланс в човешкото тяло и  хармония с околния свят. Следва девиза- "Да превърнем земята в плодна градина". Така се казва и създадената от него и негови съмишленици фейсбук група. 

Въпреки капризите на времето, Иван Попов е спокоен за реколтата- чуйте още от философията му за природата и живота. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45