Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Земеделската земя във Видинско- богата и недооценена

Снимка: Радио ВИДИН


Рязък скок в цените на земеделската земя, особено във Видинско, се отчита през 2018 година. Близките до Дунав и по-плодородните земи достигат до 1200-1300 лева за декар. Кое определя високата цена и как изглежда пазарът в регион Видин- събеседник по темата в "Земята, която ни храни" е Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Районът на Видин дълго време беше подценяван и цените бяха относително по-ниски от цяла Северна България. Последните две години виждаме един относително голям бум, рязък скок. Знаем, че това е един много плодороден район, има повече валежи, отглежда се една основна култура повече- царевицата. Нормално е, когато има недостиг на земята, която е един ценен актив, стопаните да се насочат към този район и той да бъде наново разработен.  Едно от нещата у нас, което се развива на пазарен принцип, при свободен пазар, е земеделската земя. Нормално е, когато има по-голяма конкуренция и по-голямо търсене, добри условия, по-добро земеделие интензивно, да има и по-голямо търсене. Когато на свой ред предлагането е по-малко, цената се увеличава. Цената на близките до Дунав и по-плодородните земи достигнаха 1200-1300 лева за декар, в по-отдалечените райони са между 800 и 1000 лева- за единични парцели. Там също не се наблюдава такова голямо предлагане като в началото, сделките са все по-трудни и наблюдаваме продажби на вторичния пазар...."

Според Стайко Стайков, нормално рентата в региона се движи между 30 и 50 лева:

"В по-слабите райони рентата е между 30 и 40 лева. В по-плодородния район, около Дунав, където има и чернозем, и по-добра почва, и други фактори, които влияят върху добивите, съответно има ренти от 50 до 65 лева." 

Българинът е свързан със земята си и все по-рядко я продава. Независимо от начина на ползване, земеделската земя се обработва и почти не се наблюдават пустеещи площи, каза още Стайко Стайков. 

Какви са очакванията за цените на земята и рентите за 2019 г.  и в контекста на Новата ОСП- има ли шанс българският земеделец да навакса изоставането си от западните колеги, да се приближи като стандарт, конкурентоспособност, ефективност и рентабилност на производството- чуйте в звуковия файл. 


В "Земята, която ни храни" следва среща с агронома Иван Попов от Видин. Той се занимава с екоземеделие и обича да експериментира. Иван Попов  е един от основателите и редовен участник в ежегодната конференция "Природно земеделие", която се провежда в Пловдив и преминава под мотото "Здрави хора- жива земя". Конференцията е мястото, на което се събират съмишленици на идеята за чисто производство и чиста храна. Част от програмата е и размяната на чисти семена, с идеята да бъдат запазени във времето. Самият той носи семена от сусам, който отглежда в собствената си градина вече 28 години. 

Макар и с голям стаж и опит, Иван Попов казва, че постоянно се учи. Това, което знае, не го крие, а го предава на приятели и познати, като периодично организира семинари и във Видин. Мисията му е да работи за баланс в човешкото тяло и  хармония с околния свят. Следва девиза- "Да превърнем земята в плодна градина". Така се казва и създадената от него и негови съмишленици фейсбук група. 

Въпреки капризите на времето, Иван Попов е спокоен за реколтата- чуйте още от философията му за природата и живота. 

Вижте още

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода.   Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя..

публикувано на 27.05.20 в 16:08

Междублокова градина краси центъра на Монтана

Градина, създадена и поддържана от граждани, с най-разнообразни по вид растения, краси центъра на Монтана в района на булевард "Стамболийски".  Автори и създатели на райския кът   са Огнян Цветков и негови съседи:   "Градината се намира на булевард "Стамболийски 34" и се поддържа отпреди 20 години. Тогава започна това начинание...

публикувано на 27.05.20 в 15:40

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки, концертът утре вечер ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първият ни концерт след два месеца и нещо..

публикувано на 27.05.20 в 15:00