Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дъждовете - видински квартали "потънаха" в зеленина


Над метър достигна височината на тревата в някои видински квартали. Заради ежедневните валежи, растителността в междублоковите пространства избуява, а в нея се развъждат комари, може да има и кърлежи, притесняват се хората от комплекс "Георги Бенковски":


"Много е лошо. Трева - колокото искате, щавляк - колкото искате. Комарите дойдоха и кърлежи сигурно вече има... Аз живея пред детската площадка. Няма детска площадка, всичко е обрасло, всичко е тревясало...

Аз съм в осмицата, тревата също е до незнам къде си. Никакво внимание, никакво отношение, все едно сме забравени от Бога. Аз съм тук от 15 години, такова безобразие никога не е било..."

От вчера в комплекса се коси. Работниците се надяват да приключат за 2-3 дни. Те самите са изненадани от буйната растителност, особено от размерите на лечебното растение слез, наричано и Божа рачица:

"Може би една от причините са многото дъждове, а другата е необяснима. Има една трева, слез се казва, тя никога не е била толкова висока - по 1,5 - 2 метра достига на места. Причината е необяснима...По-трудно се коси, по-бавно става. За 2-3 дни ще успеем да окосим, след това ще се преместим в друг квартал..."

До 10 дни тревата във всички квартали ще бъде окосена, увери управителят на фирмата, ангажирана с поддръжката на зелените площи, Даниела Димитрова. Тя обясни какви мерки са предприети за нормализиране на обстановката:

"От началото на април се коси, въпреки дъждовете, дори и в съботите. В момента от фирмата се работи в жк. "Георги Бенковски" и в жк. "Химик". Отделно от това представители на общинските предприятия помагат за косенето, като се коси в жк. "Сторител", ул. "Цар Александър II". Така че във всички квартали ще бъде минато в рамките на 10-ина дни..."


Фирмата разполага с необходимата техника, увери Даниела Димитрова:

"Техниката, с която разполагаме, е точно за високи и гадни треви, каквито са във Видин във всички квартали. Знаем, че тревата е с височина 1 метър през месец май, това е всяка година, така че нищо не ни учудва, просто наистина дъждовете 3-4 дни подред пречат на всичко, което се работи навън. Но полагаме усилия да можем да се преборим с тревата, защото в тези два квартала - "Георги Бенковски" и "Химик", тревата е най-голяма."

Зелената площ около катедралния храм "Св. Димитър" е собственост на Видинската света митрополия, която от 3-4 години се е ангажирала да я поддържа, обясни Даниела Димитрова. От своя страна от канцеларията на митрополията отговориха, че при подходящи метеорологични условия тревата около катедралата ще бъде окосена. 

"Апелирам там, където са паркирани колите в зелените площи, да бъдат преместени. Първо, не е място за паркиране в зелените площи,  и второ, наистина много пречат", призова още управителят фирмата, отговаряща за зеленината в града.

От дружеството се надяват и на по-малко валежи през следващите дни, защото след дъжд тревата избуява за 3-4 дни и ситуацията отново ще бъде същата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25