Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Читалището във Василовци отпразнува 120-годишнината си

19
Снимка: Донка Йорданова

С водосвет пред местната църква "Свети Георги" започна празникът, посветен на 120-годишнината на читалище "Събуждане-1899" в брусарското село Василовци. Литийното шествие отведе хората на площада, където детски ансамбъл от Монтана изнесе концерт. Тържествено бе открита и паметната плоча с името на читалището, дарена от родения във Василовци проф. д-р Иван Гаврилов. Плочата бе осветена от архимандрит Антим. 
Гостите на празника разгледаха и трите изложби в Художествената галерия- живопис, гоблени и рисувани предмети. Свои творби показаха местната художничка Райна Цветанова-Аши, Йорданка Велева и Виктория Владимирова. 

По-късно в салона на читалището местни фолклорни групи изнесоха програма, с рецитал и песни. В програмата бе отредено място и на хор "Берьозка" от съседното село Расово, както и на танцьорите от фолклорен ансамбъл от Лом. С едноминутно мълчание бе отдадена почит и на хората, които са оставили своята следа в читалището, но вече не са между другите. Активни дейци и самодейци получиха грамоти. 

СнимкаНа проф. д-р Иван Гаврилов, основен дарител в селото, бе връчено званието "Почетен гражданин на Брусарци". На свой ред той подари на читалището икона и книгата "Българската цивилизация", а на кметството- икона и две карти. 
"Едната карта е от 20-те години на 20 век, на нея село Аспарухово, общ. Медковец, е отбелязано като Кърки жаба, село Замфирово е Влашка махала, село Дондуково е било Александрово, имало е две махали "Черкез махала" и "Байрактар махала"- всичко това е картографирано. Втората карта е последната аеорснимка на Василовци, направена от 10 км височина от Военно-картографския институт"- каза професорът. 

По негова покана Монтанският театър представи най-новата си постановка "Марихуаната на мама е най-добра". Трупата получи като подарък икона на Чипровската Богородица и книгата "Василовци сред Поломието" на Милан Миланов. 

СнимкаСкъп и много специален гост на тържеството бе и Величка Каменова, снаха във Василовци. Дълго време е учителствала в селото, била е част от театралната трупа и една от най-активните в самодейните изяви:
"Тържеството напълни душата ми....В един празник като този нямаше и следа от едно село, което толкова отдавна познавам. Променен е обликът- на децата, на сцената... Красиво направено, красиво изказано, красиво изпято... Децата не пееха, те звъняха... Един празник, който беше великолепен... Всичко беше прекрасно... Нямаше нищо излишно. Едно мило тържество, в което всички казаха: "Обичам те, Василовци!" 


Снимки: Донка Йорданова
Вижте още

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

Вековна хурка дариха на музея във Видин

Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение. "Името на бабата, получила тази хурка като дар, е Пена Доновица - пише го на хурката. Жената е от Грамада, а предметът е наследство по майчина линия на архитект..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Представят величавото безсмъртие на Апостола на свободата във Враца

Среща под надслов " Величие, дързост и слава ", посветена на годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски , ще се проведе днес във Враца . Проявата ще представи 147 мига на величаво безсмъртие, каза Красимир Григоров , завеждащият отдел "Възраждане" към местния РИМ - организатор на проявата. "Години наред поколения българи се..

публикувано на 18.02.20 в 12:40
областна дирекция на мвр враца полиция

Заявление за нови лични документи приемат във Враца

Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва м обилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация. Служителите на МВР посещават общински и държавни администрации, и частни фирми, където извършват необходимата процедура включваща заснемане, приемане..

публикувано на 18.02.20 в 09:46

Автомобил блъсна каруца

Сигнал за  катастрофа в района на мелницата в село Арчар е постъпил на телефон 112 в 19.15 часа вчера, 17 февруари, съобща ОДМВР-Видин. Управляван от 45-годишен местен жител лек автомобил на прав участък от пътя блъснал попътно движещо се ППС с животинска тяга.  В каруцата, неосветена по надлежния ред, пътували двама мъже и жена от селото. И..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

В Мездра приемат заявки за събора "Де е българското"

Традиционният Национален фолклорен събор "Де е българското" тази година ще се проведе на 31 май /неделя/ на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. Съборът се организира от Община Мездра, Народно читалище "Просвета 1925" и Сдружение "Искърско дефиле". В събора могат да участват певчески групи и индивидуални изпълнители,..

публикувано на 18.02.20 в 08:37

60 вагона с отпадъци от Англия пристигнаха край Враца

60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите. Информацията беше потвърдена и от фирмата-получател, и от дружеството, наето да превози товара от Варна до..

публикувано на 18.02.20 в 08:23