Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището във Василовци отпразнува 120-годишнината си

19
Снимка: Донка Йорданова

С водосвет пред местната църква "Свети Георги" започна празникът, посветен на 120-годишнината на читалище "Събуждане-1899" в брусарското село Василовци. Литийното шествие отведе хората на площада, където детски ансамбъл от Монтана изнесе концерт. Тържествено бе открита и паметната плоча с името на читалището, дарена от родения във Василовци проф. д-р Иван Гаврилов. Плочата бе осветена от архимандрит Антим. 
Гостите на празника разгледаха и трите изложби в Художествената галерия- живопис, гоблени и рисувани предмети. Свои творби показаха местната художничка Райна Цветанова-Аши, Йорданка Велева и Виктория Владимирова. 

По-късно в салона на читалището местни фолклорни групи изнесоха програма, с рецитал и песни. В програмата бе отредено място и на хор "Берьозка" от съседното село Расово, както и на танцьорите от фолклорен ансамбъл от Лом. С едноминутно мълчание бе отдадена почит и на хората, които са оставили своята следа в читалището, но вече не са между другите. Активни дейци и самодейци получиха грамоти. 

СнимкаНа проф. д-р Иван Гаврилов, основен дарител в селото, бе връчено званието "Почетен гражданин на Брусарци". На свой ред той подари на читалището икона и книгата "Българската цивилизация", а на кметството- икона и две карти. 
"Едната карта е от 20-те години на 20 век, на нея село Аспарухово, общ. Медковец, е отбелязано като Кърки жаба, село Замфирово е Влашка махала, село Дондуково е било Александрово, имало е две махали "Черкез махала" и "Байрактар махала"- всичко това е картографирано. Втората карта е последната аеорснимка на Василовци, направена от 10 км височина от Военно-картографския институт"- каза професорът. 

По негова покана Монтанският театър представи най-новата си постановка "Марихуаната на мама е най-добра". Трупата получи като подарък икона на Чипровската Богородица и книгата "Василовци сред Поломието" на Милан Миланов. 

СнимкаСкъп и много специален гост на тържеството бе и Величка Каменова, снаха във Василовци. Дълго време е учителствала в селото, била е част от театралната трупа и една от най-активните в самодейните изяви:
"Тържеството напълни душата ми....В един празник като този нямаше и следа от едно село, което толкова отдавна познавам. Променен е обликът- на децата, на сцената... Красиво направено, красиво изказано, красиво изпято... Децата не пееха, те звъняха... Един празник, който беше великолепен... Всичко беше прекрасно... Нямаше нищо излишно. Едно мило тържество, в което всички казаха: "Обичам те, Василовци!" 


Снимки: Донка Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00