Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Снимка: Радио ВИДИН

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание.

7 страни по поречието на река Дунав работят заедно за развитие на местната икономика в защитените територии. Поради регулациите, свързани със статута им, тези зони често са възприемани като възпрепятстващи местното развитие, докато техния собствен икономически потенциал остава недооценен, въпреки социалните и икономически ползи, които те носят. Чрез LENA (Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав) WWF работи с 11 защитени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 зони от "Натура 2000". Финансирането на проекта е европейско- чрез Дунавската програма и национално съфинансиране.

Снимка"Изпълнява се в 7 страни като са включени 13 организации- Общини или Общински съвети, зависи от държавата. И България в лицето на WWF- България е водещ партньор на тази коалиция. Аз лично, когато се заех с проекта, това, което най- ме впечатли, беше как 13 партньора могат да работят заедно и то посветени на една цел- развитието на регионите около река Дунав. Основното в проекта е да се насърчи местната общност и някакви иновативни решения, така че да се подобри начина на живот на хората по река Дунав и особено в защитените зони", каза Диана Андреева- координатор на LENA от WWF- България.
 
Обучени са 97 дунавски водачи, като основната идея е не само да се показва реката, а и близки природни забележителности. Те са задължени да развиват собствени туристически пакети. В България са обучени и рибари как да се грижат за биоразнообразието.

"Друга важна дейност е електрическата мобилност. Идеята е да се направи една мрежа и да речем един колоездач да може да тръгне от извора на Дунав и да стигне до края му, сменяйки електрически колела. В българските партньори- Белене и Иваново вече са инсталирани по три такива колелета, както и зарядна станция", допълни Диана Андреева.

СнимкаИдентифицирани са и веломаршрути не само по поречието на Дунав, но и навътре в страната, така че хората, които имат интерес, да могат да разгледат това, което има в съответните страни.


По един такъв маршрут се проведе велопоход- от Белене до защитена местност "Кайкуша". Включиха се близо 50 човека- предимно деца. 12 километра в едната посока трябваше да изминат колоездачите- по асфалтов път, който минава покрай АЕЦ "Белене". Възрастните бяха любители на колоезденето, сред тях бе Светослава Врайкова:


"Река Дунав представя много красиви гледки. Това са предпочитаните от мен маршрути. Не съм пробвала още електрически велосипед, не знам какви са неговите предимства и недостатъци, но си предпочитам въртеливото движение."

Габриеле, Ема и Вероника са четвъртокласници от местното средно училище "Димчо Дебелянов":


"Добре се справям. Забавно е ... Еднакво време намирам за телефона и за колелото. Малко се изморих... Карам колело от много малка. Излизам повече, гледам да не прекарвам толкова време на телефона..."

Снимка

Какво може да се види в защитена местност "Кайкуша" разказа Даниела Каракашева- главен специалист "Връзки с обществеността" в Природен парк "Персина":



"На това място се намира блатото Кайкуша- едно много важно място за водоплаващите птици. В миналото е било любимо място за риболов. Блатото, в резултат на човетка дейност, е било пресъхнало доста дълго време. От няколко години, заедно с WWF- България от Природен парк "Персина", се опитваме да го наводним това блато и да възстановим водния режим. Успяхме да го възстановим в известна степен, има някакви видове риба в това блато, на все още не е място за риболов."

Блатото е любимо място за водоплаващи птици- малък корморан, белоока потапница, ливадния дърдавец и други. Пълно е и с комари. С тях се хранят лястовиците, прилепите и някои видове риби. В блатото има и заливни гори. Дърветата издържат периоди на суша, могат да виреят и в периоди на наводнения.

СнимкаОще един маршрут имат намерение от Община Белене да предложат на хората, които са велолюбители. Той минава през остров Персин- там се намира действащият затвор, най-голямото по площ Рамсарско място в България- поддържан резерват "Персински блага" и бившият концлагер "Белене". Островът е част от Беленските острови. До него се стига през железен понтон и се влиза през входа на затвора. Входът нощем се охранява и от обучени кучета, наред с физическата охрана и разположените навсякъде камери. Снимането от моста, който свързва града и острова, е забранено.

"Това е комплекс Беленски острови. От моста тук се виждат остров Магареца и остров Щуреца, а отсреща е най- големият български дунавски остров- Персин", продължава да разказва за местните природни дадености Даниела Каракашева.

СнимкаОколо 16 километра е дълъг остров Персин, широк е 8 километра, но това зависи от нивото на река Дунав. В действащия затвор има затворници на лек режим, други са с доживотни присъди. Част от острова е заета от селскостопански земи. 25 хиляди декара е обработваемата земя- от тях 7 000 декара са пасища. Към затвора има краварник, до него е построено новото общежитие. Държавното предприятие "Затворно дело" е наело арендатор да обработва земята. Млякото, което се добива от кравите, се продава. Целият остров е с диги- около 35-36 километра, правени от лагеристи в периода 49-59- до 80-а година. Целият остров е бил пустош, която постепенно лагеристите облагородяват. Има канал, помпена станция също, която отводнява земите, когато Дунав е висок и наводнява обработваемите площи. Затворът последно е бил наводняван през 1984 година- водата стига над три метра и половина.

Малка бяла чапла, водни кокошки, лебеди, малък гмурец и още ред други птици обитават влажната зона на остров Персин. Мястото е рай за птиците, защото са необезпокоявани от човешко присъствие и заради храната в изобилие. В миналото при дигирането на острова, влажната зона е била унищожена. Възстановяването става през 2008 година, по проект на Световната банка- с най-малко разрушения по дигите. На остров Персин има и колония на къдроглави пеликани. Един от символите на Природния парк е морският орел- една от най- редките гнездящи птици в България.

Снимка"Проблемът на самия маршрут, е че трябва да има задължително водач от Община Белене, фондация "Остров Белене" или от Природния парк, за да може да се влезе на острова", поясни кметът на Белене Милен Дулев.

Общината е спечелила финансиране за изграждане на нов крайдунавски парк, който ще се намира до парк "Персина" и римския кастел Димум.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00