Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юни 2019 година

"Държавен архив" Видин е "Екип на годината 2018" в системата на Държавна агенция "Архиви". Мария Новакова /вляво/ получи награда "Служител на годината 2018".
Снимка: Държавна агенция

Награда "Екип на годината 2018“ получи отдел "Държавен архив" - Видин при "Регионален държавен архив" - Монтана. Отличието бе връчено от председателя на Държавна агенция "Архви" доц. д-р Михаил Груев по повод Международния ден на архивите. За първи път бе връчена и наградата "Служител на годината 2018". Сред отличените с нея е Мария Новакова, главен експерт в "Държавен архив“ – Видин. Видинските архивисти отличиха дарителя, направил през най-ценното дарение през последната година. Представен бе сборник с материали от Трета международна научна конференция “Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ - ХХ век) “. По повод празника бе открита и изложба, посветена на 130-годишнината от формирането на 15-ти пехотен Ломски полк и 150- годишнината от рождението на полковник Стефан Илиев. 


В сила остават мерките от първия етап на плана за провеждане на високи води на река Дунав при Видин. Въведени са в четвъртък след като нивото премина 750 сантиметра. 786 сантиметра е нивото тази сутрин. Покачването за последното денонощие е с 5 сантиметра.

Едночасови стачки започват от 13 юни професионалистите по здравни грижи в МБАЛ "Св. Петка". Настояват за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Не е получено обещаното повишение на работните заплати, каза председателят на Дружеството на професионалистите по здравни грижи във видинската болница Диана Богомилова.

19 проекта с европейски средства се изпълняват в община Монтана. Ремонти са извършени в училища и детски градини. Не могат да се подценяват и социалните проекти, съобщи кметът Златко Живков.

Иновативни пътни знаци поставят във Враца. По идея на "Ротари клуб" - Враца, от началото на месеца са поставени 20 нови светещи знаци около училища, детски градини, натоварени пътни артерии в града и паркове.

Днес е крайният срок, в който фермерите могат да правят промени в заявленията си за субсидии, без да бъдат санкционирани за това.

Подмяна на водопровод и последващ ремонт и на 8 улици започва във Вършец. Средствата са от инвестиционната програма на общината за 2019 година.
Близо 2 млн. лева е спечелила Общината и за изпълнение на проект "Реконструкция и рехабилитация на част от уличната мрежа на гр. Вършец, община Вършец".

Тази вечер, при благоприятни метеорологични условия, от 20:30 часа ще бъде направена мащабна аерозолна обработка срещу комари на територията на град Видин и осем населени места в Общината по поречието на Дунав. Преди няколко дни, на 7 юни, бе извършена обработка с топъл аерозол във видинските паркове.

Бивш служител в Областната дирекция на МВР Монтана е предаден на съд за присвояване на чужди вещи чрез съставяне на разходни ведомости с невярно съдържание, съобщават от прокуратурата. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 1176 лева. Предстои наказателното производство да продължи в съда.

Крепост "Баба Вида" е името на ново рекламно видео в подкрепа тазгодишното издание на Колоездачното приключение "Дунав Ултра". Клипът е седма поред продукция на екипа на "Дунав Ултра" в рамките на тази година и представя един от най-впечатляващите обекти на Балканите и символ на дунавския град Видин - крепостта "Баба Вида".

Ученици от Берковица посетиха в час на класа Районното Полицейско Управление  в града. Всички бяха единодушни, че предпочитат да са от „добрата“ страна на закона и се поинтересуваха какво образование трябва да имат, за да станат полицаи.

9- годишната Анна Русева от Видин стана лауреат за втора поредна година на конкурса за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах", който се проведе в Благоевград. Ана свири на пиано от 6- годишна и отделя поне час на ден за упражнения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес почитаме 26 Зографски мъченици

На 10 октомври Българската православна църква почита паметта на 26 Зографски преподобномъченици. Те загинали за вярата си през 1284 година, обясни отец Илия Симеонов, свещенослужител във Видинската епархия: "Гръцкият император Михаил Палеолог решил да защити страната си, защото арабите често я нападали. Потърсил помощта на римски папи. Те обещали да..

публикувано на 10.10.24 в 07:54

Във Врачанско се готвят за зимата

Осигурени са нужните количества сол и химически вещества, необходими за зимното почистване и поддържане на държавната и общинската пътна мрежа, това стана ясно на среща, организирана от областния управител на Враца Николай Николов. Във форума се включиха представители на Областно пътно управление, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 10.10.24 в 07:40

Акция срещу купения вот в Монтанско

Акция на полицията срещу купения вот се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и Лом, са намерени и иззети тетрадки с имена на хора и парични суми срещу тях, съобщават от пресслужбата на..

публикувано на 10.10.24 в 07:35

Снимката на 9 октомври 2024 година

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Близо 350 000..

публикувано на 09.10.24 в 18:00

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25