Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дамски хор "Враца" ще изнесе концерт

Снимка: Радосвета Крумова

Дамски хор "Враца" към Възнесенска църква храм-паметник "Свети Софроний Епископ Врачански" и Общински младежки дом ще представи утре, 13 юни, концерт в Художествената галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей във Враца. В програмата са включени произведения на Добри Христов, Светослав Обретенов и Шостакович, разказа диригентът Томислав Аспарухов.

"Ще изпеем дълъг репертоар, обхващащ всички епохи. Ще представим църковно-славянска музика, разбира се, българска и руска. 16 момичета имаме, бивши участнички в Детски хор "Волната есен."

Хоровият състав ще участва в конкурс в края на този месец.

"Дамски хор "Враца" спечели три награди на XVI-ия Международен хоров конкурс "Антонио Вивалди", който се проведе в Карпениси, Гърция миналата година. Затова ни поканиха отново и ще бъдем там в края на месеца."

Международното жури е присъдило на врачанки първо място в категория "Църковна музика" и второ място в категория "Обработена фолклорна музика". 

Вижте още

21 февруари - Ден на признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България

Днешният 21 февруари е  Ден на  признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Отбелязва се от 2017 г. съгласно решение на Министерския съвет от 28 декември 2016 год. Един от участниците във Втората световна война е видинчанката Софи Пинкас , която участва в антифашистската съпротива, днес тя е председател на Централния управителен..

публикувано на 21.02.20 в 08:41

По-малко престъпления отчита Областна дирекция на МВР - Враца през 2019

Областната дирекция на МВР във Враца отчете спад на престъпленията, регистрирани през 2019 г. Данните сочат, че през миналата година всички регистрирани престъпления – икономически и криминални, са били 2 628 срещу 3 047 за 2018 г. Това е намаление с 13.8%, като спадът се дължи предимно на по-ниския брой регистрирани престъпления против..

публикувано на 21.02.20 в 08:21

Снимката на 20 февруари 2020 година

Еднократна  помощ от 1000 лева  ще получи семейството на всяко новородено в Община Чипровци.  Условието е родителите да живеят в общината, каза за Радио Видин кметът на общината  Пламен Петков . Новият областен управител на Видин Момчил Станков официално встъпи в длъжност. Освободената от длъжност Албена Георгиева предаде поста на Момчил..

публикувано на 20.02.20 в 18:00

Представят филм за Светеца Светкавица във Враца

Филм за свети Ефрем Нови Чудотворец "Светецът Светкавица” ще бъде прожектиран безплатно във Враца на 21 февруари от 18 часа в кино "Метропол". Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. Според автора му - журналистът Ангел Бончев това е филм, който ще породи вяра..

публикувано на 20.02.20 в 17:56

Информационен ден за медиацията проведоха във Враца

Информационен ден, посветен на медиацията, се проведе във Враца. Участваха експерти на Националната асоциация на медиаторите /НАМ/, Институт за решаване на спорове, както и ученици, юристи и представители на бизнеса от града. Събитието бе открито от секретаря на Община Враца Нина Дакева , която заяви, че подобен тип форуми са изключително полезни..

публикувано на 20.02.20 в 17:16

Две сватби във Видин на 20.02.2020

Заради рядкото съчетание на двете цифри- 0 и 2, много двойки по света са избрали днешната дата 20 февруари 2020 година, за да сключат граждански брак. Две са заявките за сватби в ритуалната зала във Видин, каза Станимира Манджукова- младши експерт "Актосъставяне" в Община Видин. : "И ма още една дата, която представлява интерес, това е 20.12.2020..

публикувано на 20.02.20 в 16:10

КПКОНПИ глоби кмета на Козлодуй за конфликт на интереси

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй. Решението е взето след получаване на сигнал за това и събиране на множество относими документи, съобщават от институцията. Между Община..

публикувано на 20.02.20 в 16:09