Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Около 200 български медици са участвали в Корейската война, работейки в подземни болници

Това каза в "Другата истина" по Радио Видин Атанас Иванов от Българо-корейското дружество за приятелство.

"Северна Корея има много приятелски чувства към България, включително заради факта, че по време на Корейската война, там бяха пратени две наши медицински бригади, в които са включени едни от най-добрите ни лекари. Освен това, България е приела 500 деца със загинали родители, които са жители у нас от 1952 до 1960 година в Първомай и в Банкя. Имало е и около 250 корейски студенти, които са получили висшето си образование по това време у нас. Дори сегашният им посланик е учил Българска филология у нас и знае перфектно български..."

КНДР е образувана през 1948 година от съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 година е управляван от Японската империя. Политическите различия с Южна Корея, заемаща територията на американската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в крайна сметка прераства в пълномащабен конфликт през 1950 година. Корейската война довежда до смъртта на милиони хора и на практика задълбочава различията между двете държави. Тя формално приключва с примирие през 1953 година, но без официален мирен договор. Двете корейски държави дори са приети поотделно в ООН през 1991 година.
 
"Що се отнася до войната, тя започва през 1950 година и завършва през 1953 година. Завършва там, откъдето е започнала. Навремето през 1945 година Сталин и Рузвелт са разделили Корея не за да я разделят на две части, а заради една Заповед №1 за американските и съветските войски, кой докъде да разоръжава японските войски. В заповедта е посочен като граница 38 паралел, до него- съветските войски, а южно от него- американските. През 1948 година съветските войски напускат Северна Корея, а американските и до днес са там и затова се създадоха двете държави Корея...

Когато американците започват войната, Ким Ир Сен дава заповед на севернокорейските войски да навлязат в южнокорейска територия и това налага включването и на американските войски в конфликта. Стигат до 38 паралел и там  свършва войната. Така че, откъдето започват, там и свършват...

За нашите медицински бригади, които бяха пратени там по време на войната, аз написах и книгата "Българската интернационална помощ в Корейската война". Всяка бригада е била от около 90 човека, като около 45 от тях са били лекари. Другите са били медицински сестри, фелдшери, рентгенолози... Имало е дори един очен лекар, д-р Симеон Василев, чиято дъщеря е академик Петя Василева. Самите медицински бригади не са били на бойното поле, а на 100 км в тила. Работили са в специално изградена болница и интересното е, че тази болница е била под земята, заради бомбандировките.

Набирането на лекарите е било по линия на Българския Червения кръст, като са подбирани едни от най-добрите ни лекари. Не случайно след завръщането им, някои от тях правят блестяща кариера у нас.

Такива има и от Северозападна България. Например генерал- майор проф. д-р Иван Костов Копчев, заместник -ръководител на бригадата по лечебната част. Роден е на 3 ноември 1915 г. в оряховското село Бутан. През 1935 г. завършва гимназия във Враца, а през 1944 г. медицина в Софийския университет. Започва работа в Оряхово като гвардейски лекар, а от 1946 г. е ординатор в хирургичното отделение на Общовойсковата болница в София. Специализира в Чехословакия и започва работа във Военномедицинска академия, като достига до позицията началник на Катедрата по военнополева травматология. През 1949 г. отива да помага като лекар на гръцките комунистически партизани в планината Грамос. От 1952 до 1954 г. е хирург в медицинската бригада в Корея. Между 1961 и 1962 г. е хирург в Алжир, където се води война между местните алжирци и френската колониална власт. Защитава дисертация през 1959 г., а от 1964 г. е доцент и професор от 1966 г. От 1974 г. е главен травматолог на българската армия с чин генерал-майор от медицинската служба. Има над 120 научни публикации и съобщения. Умира на 10 април 1980 г. в София.

О.з. полковник д-р Георги Антонов Коцев, началник на административната част на бригадата, е роден на 10 септември 1925 година в Бяла Слатина, Врачанско.

Професор д-р Янаки Захариев Холевич, д-р на медицинските науки, хирург, началник на Военна болница и завеждащ отделение от страна на бригадата. За него знаем, че е бил някъде от Белоградчишкия край.

Доц. Иван Игнатов Андреев, началник на  началник на Военна болница и завеждащ отделение от страна на бригадата, роден на 17 август 1917 година в Михайловград, днешна Монтана.  

Проф. д-р Иван Исаев Иванов, началник на няколко аптеки в няколко болници, роден на 17 юли 1920 година в село Долна Вереница, Монтанско.  

О.з. полковник д-р Стоян Василев Владински,
хирург, началник на Военна болница от страна бригадата...

За съжаление, всички те вече са покойници, с изключение на една медицинска сестра, но и тя не е добре със здравето...

По принцип там винаги е имало по двама началници - по един българин и по един кореец, защото нашите специалисти не са знаели езика. Едната бригада наши лекари е била от 1952 до 19541 а другата от 1954 до 1956 година. По техни разкази знам, че местните силно са вярвали, че спечелването на тази война ще им донесе благоденствие.   

По време на войната столицата Пхенян е била напълно унищожена от бомбандировките. Ето защо още по време на войната се е наложило Ким Ир Сен да събере архитектите и да им каже да направят нов градоустройствен план.Днес Пхенян е съвсем нов град. Корейците пък са много съзнателен и дисциплиниран народ. И ако на някого му се възложи дадена задача, той знае, че "жив или мъртъв", както казваме ние, трябва да я изпълни. Хората там са много трудолюбиви и са си създали една образцова държава. Там действа един закон от 1974 година, с който са освободени от плащането на данъци. Иман и един друг закон от 1978 година според който пък всеки трудещ се и семейството му имат право на държавно безплатно обзаведено жилище..." Какви са порядките в Северна Корея, как е посрещнат на обикновено представление в театъра Ким Чен Ун, къде и как живеят хората в столицата и други интересни факти за Северна Корея и българската следа там, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Nicor, David Guttenfelder/AP ; Forgemind ArchiMedia , Wikimedia Commons и Haaretz ;  Mega Construcciones
Korea Discovery и Laika ac  ; Mark Scott Johnson, Chris Price и Socialism Expo ;  Socialism Expo, Laika ac и Wikimapia
Nicor ; Mega Construcciones и Photographil ; Bjørn Christian Tørrissen


Като обществена медия и част от БНР, Радио ВИДИН е длъжно да отразява различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки.Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30