Посещават ли се от туристи къщи за гости във Видинско

6
Снимка: Генади Вельов


През последните месеци някои от къщите за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд по Програмата за развитие на селските райони бяха обект на сериозни скандали. Поради това главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички подобни обекти. Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" също започнаха извънредни проверки на някои къщи за гости в страната. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките.

В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 9 обекта за посрещане на гости, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие", в селата Цар Петрово, Флорентин, Извор, Чифлик, Ново село и в градовете Кула, Грамада и Белоградчик.  

Потърсихме две от къщите за гости, за да проверим дали те се използват по предназначение, както и дали собствениците им плащат туристически данък на общините, в които се намират.


Първо посетихме къщата за гости в село Флорентин. Установихме, че тя работи и нощувката в нея е срещу определена сума на човек. В цената е включена и разходка с колелета, както и карането на каяк в река Дунав. Къщата за гости работи от края на 2015 г. или началото на 2016 г., това каза за Радио ВИДИН Нели Станева, управител на обекта:"Къщата е организира на хотелски принцип, стая със санитарен възел и общи фоайета. В къщата има места за отдих, барбекю и всичко, от което имат нужда. Всеки ползва каквото желае. За кануто не се изисква допълнително заплащане. Различен е броят на хората, основно в летния период и около празници, около коледните празници отделни семейства я наемат. Чужденци са идвали, имаше група докторанти от Англия, които правят обиколка на България и са от различни места. В къщата работят- аз като управител и една камериерка. В община Ново село ежемесечно се пращат отчети за настанените туристи и там се плаща туристическият данък."Асен Логофетов се грижи за това винаги да има някой, който да посреща гостите на място и разказа, че къщата работи целогодишно:"Като дойде, каквото искат, предлагаме. Имаме легла, трапезария и лятна кухня. Всяка стая има баня, телевизор. Колоездачи туристи от Запада се отбиват тук, от Монтана идват групи, от Видин."В община Ново село потвърдиха за Радио ВИДИН, че миналата седмица е имало две декларирани нощувки в туристическия обект, както и че туристическият данък се заплаща от собствениците.Другата къща за гости, която посетихме, е тази в село Цар Петрово. За уточнение това са 4 отделни къщички, разположени в един комплекс. Там бяхме посрещнати от управителката Диана Маринова, която каза, че реално къщата работи от края на 2016 година, като през 2017 са станали по-активни:"Този комплекс е замислен като отделни къщички, в които хората, които ги наемат, да бъдат самостоятелни. Те са малки, не повече от 36 квадрата застроена площ. Могат да се наемат отделно от непознати, както и от големи компании. Всичко, което е в къщите, могат да ползват свободно, има дневна, тя е с диван и масичка, има кухненски блок, оборудван с всичко необходимо, пералня, хладилник, печка, отопляваме се на дърва, има телевизор. Къщите могат да се наемат по всяко време. Разчитам изцяло на интернет реклама, във всяка платформа, която предлага позициониране. В момента аз съм управител и имаме едно момиче, което помага, като ме няма, за посрещане и изпращане на гости. Туристическият данък се заплаща в Община Кула, всеки месец обявяваме колко нощувки имаме и на база на тях плащаме данък. Всички видове проверки са ми правени вероятно. За 2019 година имаме записани около 60 души." Жителите на Цар Петрово разказаха, че къщичките за гости са посещавани от туристи, въпреки лошия път до селото:"Да, идват, има посещаемост. Хубаво е за селото, хубави са къщичките. В Цар Петрово може да се види хубавата природа... Има постоянно туристи, идвали са и чужденци... Зимно време идват поляци и лятно време идват."


От Община Кула също потвърдиха, че туристическият данък от къщите за гости в село Цар Петрово е заплащан.След извършените проверки, ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

Галерия

Вижте още

"Българската Коледа" помага на малкия Юли от Видин

6-годишният Юли от Видин е едно от децата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Момчето е с церебрална парализа, фонова ретинопатия и бронхиална астма. Посещава рехабилитатори, логопеди и психолози в специализирана болница. По съвет на специалистите бащата на детето - Юри Лилов, подготвя документи за  "Българската Коледа" . Радостта е..

публикувано на 09.12.19 в 18:01

Центърът за временно настаняване във Видин подслонява повече бездомни през зимата

Центърът за временно настаняване във Видин през зимните месеци обикновено е с пълен капацитет. Десет са местата за хората без дом, но при тежки условия приемът може да бъде увеличен. Никой няма да остане без подслон, каза директорът Анета Георгиева: "Настаняването става чрез Дирекция "Социално подпомагане" като желаещите подават..

публикувано на 09.12.19 в 16:09

Мобилно приложение следи за фалшиви касови бележки

Приложение, пуснато от НАП, дава възможност за осъществяване на граждански контрол. Чрез апликацията можем да проверяваме дали касовите бележки, които се издават, са истински или опит за фалшификация. Софтуерът дава възможност за подаване на директни сигнали към приходната агенция, разказа Милена Борисова , ескперт в офиса на агенцията във Видин..

публикувано на 09.12.19 в 13:20

Първият войнишки император на Римската империя е от Монтана

През 45 година сл. Хр. независимото тракийско царство окончателно е ликвидирано . Впоследствие е обявено за римска провинция , носеща името Тракия . Централните, източните и югоизточни области на Балканския полуостров се включили в системата на Римската империя, давайки начало на нов етап в развитието на тези земи, с важни икономически, социални..

публикувано на 09.12.19 в 13:10

Читалището в Долни Вадин предлага нови заглавия като коледен дар

Нови книги очакват посетителите на читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин . В началото на октомври приключиха освежителните ремонти в библиотеката, закупени  са и 6 нови дървени стелажи. Чрез дарение и два спечелени проекта фондът на институцията е обогатен с над 100 нови издания, разказа секретарят на културното средище Анелия Спасова :..

публикувано на 09.12.19 в 13:00

Трап парти навръх Коледа във Видин

Коледно трап парти ще огласи Видин. Организаторите от младежката инициатива "It’s a TRAP!" обещават част от него да е една от легендите на българския хип-хоп. "Поканили сме известен на всички изпълнител. Той никога не е бил във Видин и за първи ще гостува тази Коледа. Но ще го обявим след няколко дни, така че имайте търпение и го очаквайте. Това ще..

обновено на 09.12.19 в 11:51

Маестро Майкъл Росензвейг- от ЮАР до Видин

Майкъл Росензвейг е главен гост диригент на видинската симфониета от близо десетилетие.  Той изглежда значително по-млад от 68-те си години, което отдава на музиката.  Животът му търпи поредица от обрати. Роден е в ЮАР, учил е архитектура в Лондон, но впоследствие завършва музикална магистратура.   Бил е в затвора- заради политическите си възгледи...

публикувано на 09.12.19 в 11:43