Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посещават ли се от туристи къщи за гости във Видинско

6
Снимка: Генади Вельов


През последните месеци някои от къщите за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд по Програмата за развитие на селските райони бяха обект на сериозни скандали. Поради това главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички подобни обекти. Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" също започнаха извънредни проверки на някои къщи за гости в страната. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките.

В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 9 обекта за посрещане на гости, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие", в селата Цар Петрово, Флорентин, Извор, Чифлик, Ново село и в градовете Кула, Грамада и Белоградчик.  

Потърсихме две от къщите за гости, за да проверим дали те се използват по предназначение, както и дали собствениците им плащат туристически данък на общините, в които се намират.


Първо посетихме къщата за гости в село Флорентин. Установихме, че тя работи и нощувката в нея е срещу определена сума на човек. В цената е включена и разходка с колелета, както и карането на каяк в река Дунав. Къщата за гости работи от края на 2015 г. или началото на 2016 г., това каза за Радио ВИДИН Нели Станева, управител на обекта:"Къщата е организира на хотелски принцип, стая със санитарен възел и общи фоайета. В къщата има места за отдих, барбекю и всичко, от което имат нужда. Всеки ползва каквото желае. За кануто не се изисква допълнително заплащане. Различен е броят на хората, основно в летния период и около празници, около коледните празници отделни семейства я наемат. Чужденци са идвали, имаше група докторанти от Англия, които правят обиколка на България и са от различни места. В къщата работят- аз като управител и една камериерка. В община Ново село ежемесечно се пращат отчети за настанените туристи и там се плаща туристическият данък."Асен Логофетов се грижи за това винаги да има някой, който да посреща гостите на място и разказа, че къщата работи целогодишно:"Като дойде, каквото искат, предлагаме. Имаме легла, трапезария и лятна кухня. Всяка стая има баня, телевизор. Колоездачи туристи от Запада се отбиват тук, от Монтана идват групи, от Видин."В община Ново село потвърдиха за Радио ВИДИН, че миналата седмица е имало две декларирани нощувки в туристическия обект, както и че туристическият данък се заплаща от собствениците.Другата къща за гости, която посетихме, е тази в село Цар Петрово. За уточнение това са 4 отделни къщички, разположени в един комплекс. Там бяхме посрещнати от управителката Диана Маринова, която каза, че реално къщата работи от края на 2016 година, като през 2017 са станали по-активни:"Този комплекс е замислен като отделни къщички, в които хората, които ги наемат, да бъдат самостоятелни. Те са малки, не повече от 36 квадрата застроена площ. Могат да се наемат отделно от непознати, както и от големи компании. Всичко, което е в къщите, могат да ползват свободно, има дневна, тя е с диван и масичка, има кухненски блок, оборудван с всичко необходимо, пералня, хладилник, печка, отопляваме се на дърва, има телевизор. Къщите могат да се наемат по всяко време. Разчитам изцяло на интернет реклама, във всяка платформа, която предлага позициониране. В момента аз съм управител и имаме едно момиче, което помага, като ме няма, за посрещане и изпращане на гости. Туристическият данък се заплаща в Община Кула, всеки месец обявяваме колко нощувки имаме и на база на тях плащаме данък. Всички видове проверки са ми правени вероятно. За 2019 година имаме записани около 60 души." Жителите на Цар Петрово разказаха, че къщичките за гости са посещавани от туристи, въпреки лошия път до селото:"Да, идват, има посещаемост. Хубаво е за селото, хубави са къщичките. В Цар Петрово може да се види хубавата природа... Има постоянно туристи, идвали са и чужденци... Зимно време идват поляци и лятно време идват."


От Община Кула също потвърдиха, че туристическият данък от къщите за гости в село Цар Петрово е заплащан.След извършените проверки, ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

Галерия

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00