Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългогодишен проблем в Южна промишлена зона във Видин търси решение

3
Снимка: Фейсбук


Родители на ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин сигнализират, че при интензивни валежи пространството пред учебното заведение се пълни с вода и гимназистите трябва да преминават по импровизирани дървени мостчета, за да отидат на училище. Освен дъждовните води, проблем за учебното заведение са подпочвените и отпадните, и то не отсега, обясни директорът на гимназията Мариета Георгиева:

"Проблем имаме не само пред гимназията, проблем имаме и долу, където са тръбите, абонатната станция. Това си е проблем от доста време като цяло в Южна промишлена зона заради проблема с отвеждането на отходните води. Това нещо е и при много високи нива на водата в река Дунав, изобщо това е много сериозен проблем не само при нас, в цялата Южна промишлена зона. Надяваме се, след като бъде направен ремонтът, който ще стартира в най-скоро време по "Региони в растеж", да може поне в някаква степен да бъде решен, въпреки че няма точен отговор къде трябва да бъдат зауствани отходните води на всички предприятия и сгради, които се намират в Южна промишлена зона, тъй като град Видин не предлага отходна канализация тук, в района. Надяваме се да можем да прочистим и да вкараме тези дъждовни води поне в подходящи канали, така че да не се получава задържане на вода пред входа... Проблемът обаче с отходните води не е по силите на училището и това е проблем, който трябва да бъде решен централно от Общината и от градските власти..."

Ще бъде ли решен този дългогодишен проблем, който тази пролет отново напомни за себе си? Отговор потърсихме от компетентните институции. Първо се свързахме с "ВиК"- Видин, което поддържа водоснабдителната и канализационната система на града. Управителят Георги Владов беше категоричен, че дружеството няма отношение към проблема, защото в Южна промишлена зона централна канализация няма:

"Всяко предприятие има собствена канализация, поддържа я, експлоатира я, доколкото може. Лошото е, че имат отделни зауствания в река Дунав и този проблем би трябвало да се реши мащабно, като се изгради цялостен проект, с който да могат да се търсят пари, да се финансира изграждането на работеща и на нова канализационна система, която също да отиде към пречиствателната станция, която предполагам, че до края на юни ще има Акт 15. Но за момента няма решение на този въпрос или поне не е при нас."


Обърнахме се и към общинската администрация и по каналния ред попитахме: Какви мерки предприема Община Видин за решаване на проблема с отвеждането на дъждовните и отпадните води на гимназията; предвижда ли се изработването на цялостен проект за изграждане на централна канализационна система на Южна промишлена зона и свързването ѝ с новата пречиствателна станция?

От общинския пресцентър ни казаха да се обърнем към ръководството на учебното заведение и уточниха, че други коментари по темата няма да правят.

Ще има ли обаче решение на проблема - въпросът остава отворен и ние ще продължим да го поставяме от ефира на Радио ВИДИН.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46