Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СУ „Христо Ботев” в Белоградчик- равносметката в края на учебната година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Наближава краят на учебната година. Ето как ще приключи тя и какво се планира за следващата в СУ „Христо Ботев” в Белоградчик. Вече излязоха резултатите от държавните зрелостни изпити на завършващите 12 клас. Отличен 5,81 е най-високата оценка от матурата по биология и здравно образование. Това е и най-високата оценка, получена на тазгодишния изпит. По български език и литература крайният резултат е 10 много добри и една отлична оценка. Един ученик се е явил на матура по история, а резултатът е много добър. Единственият положил изпит по руски език (за пръв път този предмет е избран в училището) е с резултат много добър. От общо 8 явили се на изпит по английски език двама са с отлични оценки и петима- с много добър. По география от шестима явили се на матура, двама са с оценка много добър. 


И в Белоградчик, както в страната, се наблюдава отлив от избиране на географията като допълнителен предмет за сметка на английския език. Само две са слабите оценки, допуснати по български език и литература и една по биология. На матура не са допуснати 7 ученици, а един не се е явил. Двама ученици със специални образователни потребности ще получат свидетелство за завършен 12 клас. 


За новата 2019 – 2020 учебна година училището е заявило прием по две паралелки в 8 клас. Едната от тях е профилирана – икономическо развитие със засилено изучаване на английски език и география. Втората паралелка е професионална и в нея ще се изучава професията „Монтьор на транспортна техника”. Тази специалност фигурира в списъка на Министерството на образованието и науката като професия с очакван недостиг. С постановление на ведомството е регламентирана, че в нея могат да се обучават 12 ученици, без да се води като поднормативна. 


Оформянето на годишния успех на учениците от 5-и и 6-и клас ще приключи до 12 юни, а бележниците си ще получат на 14 юни. Оценките на учениците от 7-и до 11-и клас ще се оформят до 26 юни, включително. Заседанието на Педагогическия съвет за приключване на учебната година на гимназиалния етап ще се състои на 27 юни от 14.30 часа. Бележниците ще се раздават на следващия ден. Връчването на свидетелствата за основно образование ще се състои на специална церемония на 02 юли от 11.00 часа. Връчването на дипломите за средно образование ще бъде 21 юни от 10.30 часа. На 05 юли от 09.00 часа Педагогическият съвет ще проведе заседание, на което ще се отчетат резултатите от учебно – възпитателната работа през учебната 2018 – 2019 г. В момента тече записването на учениците за 5 клас. Очаква се да бъдат сформирани две паралелки. 


Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Природно земеделие- здрави хора

Как се постига чисто земеделие и в каква степен земеделието вреди на околната среда? За това говорим в "Земята, която ни храни".  "Здрави хора и жива земя" - под това мото преди дни в Пловдив, в рамките на международната селскостопанска изложба "Агра" за пети път се проведе и националната конференция "Природното земеделие". Модератор и..

публикувано на 25.02.20 в 19:30