Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Снимка: Радио ВИДИН

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк.

За намирането на иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание и бизнес чрез непокътнатото природно и културно наследство и разумно използване на екосистемните продукти и услуги, работят 13 партньори от 7 дунавски държави. От българска страна това са общините Белене и Иваново, а инициатор на иновативния подход, който обединява държавите, е WWF- България. Тази коалиция хвърли усилия за нови решения и подходи за включване на местната общност, опазване на околната среда в природните паркове и до генериране на нов природосъобразен бизнес и зелени работни места.

Снимка"Реката дава много възможности. Много неща са постигнати с цената на много усилия. Издали сме 4 ръководства за мобилизиране на местната общност, за набиране на ресурси, за работа с билки /което беше една от дейностите в Иваново/ и за разширяване на достъпа до пазар. 97 човека са обучени да бъдат дунавски водачи. Разработени са и маршрути, така че туристите да видят не само реката, но и близките места и да се запознаят с духа на местните общности. Закупени са много електрически колела", каза в Иваново Диана Андреева- координатор на проект LENA от WWF- България.

Брането на билки и използването им с търговска цел е процес, който има дълги традиции в региона на река Дунав и представлява една добра възможност за местните общности.

Снимка"Имахме идея да създадем работни места, защото нашето население е застаряващо. Хората обичат природата. Ние сме разработили предпроектно проучване за създаване на пункт за билки, който ще генерира работни места, ще раздвижи местния бизнес", обясни Галина Иларионова- секретар на Община Белене.

Иваново, освен че е единствената община в България, която се намира изцяло на територията на природен парк /това е "Русенски лом"/, се слави с обект на ЮНЕСКО - Ивановските скални църкви.

Основната цел на пилотните дейности, които са заложени от мрежата за Е-мобилност, е укрепване на човешкия и социален капитал в защитените зони в Дунавския регион. Човешкият капитал се укрепва от е-мениджърите, а социалният капитал - като се предоставят опции за зелена мобилност (електровелосипеди и инфраструктура със станции за зареждане по продължение на природните маршрути). Местни е-мениджъри бяха назначени в българските общини Белене и Иваново, България; в Тутлинген, Германия; рибното стопанство Чуканещи (WWF в Румъния) и в Центъра за подпомагане на бизнеса /BSC/ в Краня, Словения.

СнимкаДитер Шаарф е представител на град Тутлинген, с население от 36 хиляди души, в областта Баден-Вюртемберг в Германия. В националния природен парк "Млад Дунав" са успели да закупят и инсталират 10 електрически велосипеда:

"Миналата година е проведен тренинг за е-мениджъри. Обучените там продължават да работят на местно ниво и да развиват мрежата от водачи."

Жители на община Иваново са преминали обучения по събиране на билки- кои от лечебните растения и кога да се събират, така че да не изчезнат в природата.

"За пръв път се направи оценка на ресурсите от лечебни растения. Община Иваново е единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк "Русенски Лом". Веломаршрутите, които бяха разработени в двата пилота в България, гледахме да бъдат като лъчове към общия международен маршрут Евро вело 6. Един от маршрутите е от Иваново до Ивановските скални църкви", каза Лора Жебрил- експерт към WWF.

На територията на природния парк се използват много малко пестициди и затова билките там са чисти. Пилотните дейности на LENA бяха фокусирани върху повишаване на информираността на местните хора чрез семинари и обучения относно стандарта "FairWild". Този стандарт е създаден специално за събирането и продажбата на билки.

СнимкаИван Иванов е служител в туристическия информационен център в община Иваново:

"Разработените маршрути са свързани с европейската велосипедна мрежа, което дава възможност на туристите да се запознаят и с местните забележителности по-далеч от Дунава. Най- посещаваните туристически обекти в общината са Ивановските скални църкви- един от 10-е обекта в България под закрилата на ЮНЕСКО, средновековния град Червен, общината е разположена изцяло на територията на природен парк "Русенски Лом", което създава прекрасни възможности за развиване на електрическа мобилност, на екологичен туризъм."


Дан Олтеану е от Румъния- специалист "Връзки с обществеността" в град Корабия, с пристанище на река Дунав:

Снимка"В момента разработваме по проект трасе от 45 километра около Корабия като велоалея. Благоустроени са 25 километра крайбрежна ивица, има 3 хотела с басейни, яхтклуб, който вече 7 години функционира, пристанище. От 6 години има единствената по крайбрежието на Дунав от Видин до Черно море зърнена борса. От 3 години има и рибна борса, също единствена за територията на Румъния по крайбрежието на Дунав. Възстановени са стари хотели от 1921-1922 година."

"Безкрайно много се радвам, че най- после дойде време вие- младите, да осъществите онова, което се съсипа последните 30 години. Имаме прекрасни места, имаме хубава природа, невероятно интересни културно- исторически обекти", обобщи Димитрина Радулова- журналист, фолклорист и преводач от Плевен.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35

24 май - Ден на българската писменост

Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът на първо четене . Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура ", т.е да отпадне прилагателното "славянска". Поправката, която не засяга..

публикувано на 08.10.20 в 11:05