Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученическите лагери- преди и сега

5
Снимка: Ивайло Шопски

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, наричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа целувка, първи любовен трепет, първи сълзи....Лагерите за ученици са интересно място. Бяха тогава, а сега е по- различно! И сега се организират, и все още има държавни лагери, но никога няма да са същите. Към Министерството на образованието и науката има отдел "Ученически отдих и спорт ЕАД". 30 са лагерите които стопанисваме, обясни Андрей Петков от отдела.


"...Ние се грижим за базите. Те са в три категории- планински, полупланински и морски. Планинските работят целогодишно, а морските лятото... Конкурентни сме на пазара, защото има и частни лагери. При нас цената на ден започва от 16.00 лева..."


Ето къде са и базите които се стопанисват от "Ученически отдих и спорт": морски - Албена, Кранево /4 бази/, Балчик, "Св.Св. Константин и Елена", Шкорпиловци, Атия, Крайморие, Равда /3 броя/ и Обзор /3 броя/; планински - Боровец, Пампорово, село Нановица,  село Шипково, Априлци, Велико Търново, Габрово, Сандански и село Марково.
 

Да се върнат  ученическите лагери, но с минимално заплащане, за да могат всички деца да ходят в тях и в тях да се организира опознаване на историята и държавата. За това се бори Ивайло Шопски и наема една от базите до "Боровец". Кръщава лагера "Бащино огнище" и успява за една година да го промени, но не успява да се справи със системата. Той обвинява именно хората от министерството за липса на интерес за развитие на лагерното дело. Вече не е в лагера, но продължава да се бори за каузата си:


"Направих много неща в лагера със заплатата, която взимах. Подмених много неща... Трябваше да вземат пример от мен и да се направят няколко такива патриотични лагера... Там в отдела обаче не им хареса и ме махнаха и одит ми назначиха и нищо не доказаха... Пръста не си помръдват... Казват, че имат 30 лагера, но не е така. Лично съм обходил 20 и няма деца...Тези лагери трябват за нашите деца..."  

Ивайло Шопски създава и фейсбук страницата "Да върнем ученическите лагери на децата", където публикува материали свързани с лагерите.


Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" във видинското село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Община Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница", ще останат пет дни. 


"Всеки ден децата ходят на разходка сред природата, посещават домовете на хора от селото и се радват на животните, които стопаните отглеждат, гледат филми и дори си организират дискотека, но най-голямата атракция е басейнът. Ще ходят и в центъра на селото по покана на кмета на Синаговци, за да рисуват върху асфалт. С голямо нетърпение обаче очакват петъчния ден, предвиден за лагерния огън, край който ще има много музика и забавления"
, каза за Радио Видин директорката на детското заведение Светлана Петкова.На посещение в лагера бяха кметът Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков. Малчуганите изнесоха кратка програма, а кметът Ценков им раздаде сладолед. година в базата за отдих ще почиват и възпитаниците на още две детски градини - "Детелина" и "Славейче", в групи от по 20 деца.От присъствието на деца в село Синаговци е доволен и кметът Иван Иванов:"Хубаво е, че има деца...Ние почистихме около лагера и им помагаме с каквото можем..."В село Стакевци край Белоградчик в частен лагер прекарват времето си деца от цяла България, съобщи Елина Минкова, която развива за децата приключенски туризъм:"Вече четири години идват деца... Много се радват и правим най-различни неща. Ходим на разходки и посещаваме нашата ферма. Яздят коне и стрелят с лък...Храним ги с домашна храна. Родители не могат да повярват, че децата им ядат с такъв апетит..."Анкета за лагерите сред видинчани върна спомените им години назад, когато в някогашния Видински окръг е имало над 10 лагера. Всички бяха единодушни, че лагерите са полезни за децата, но трудно биха се върнали във вида, в който  ги помнят.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

Вижте още

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35

24 май - Ден на българската писменост

Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът на първо четене . Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура ", т.е да отпадне прилагателното "славянска". Поправката, която не засяга..

публикувано на 08.10.20 в 11:05