Днес в Кула се проведе Третият фолклорен фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано". Той се организира на хубавия и мистичен летен празник Еньовден от неформално сдружение на местни творци "Майсторителница Убавило", НЧ "Просвета 1882" – Кула и Община Кула, с подкрепата на дарители.
Главната идея на празника е представянето на един позабравен, но много характерен местен ритуал, а именно – приготвянето на кулски кулинарен специалитет по тайни семейни рецепти. Това е вкусното "кулско мяшано", което е дало начало на популярния идиоматичен израз в Кула – "нящо мяшано", което значи смесица, микс от различни качества, черти и детайли, които изобразяват пъстрия и многопластов кулски дух и бит.
"Мяшаното" е вид подправка – шарена сол, смес от сол с билки и други подправки, която всеки кулски домакин или домакиня приготвят по свой вкус и предпочитания, като освен задължителните съставки – сол, стрити червени чушки и чубрица, добавят и свои специални и уникални добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална.
Тази година в конкурса участваха 32 майстори на "мяшаното", а жури в състав: Виолета Вълчева, Ваньо Недков и Красимир Кънчев избраха най-добрите специалитети – 1 място: Магда Стоянова; 2 място – Румяна Ненчева, 3 място – Мариана Въткова, поощрителни награди: Изабела Братоева и Емилия Вълчева. Всички участници получиха грамоти и награди /кутии кафе и чай/ от спонсорите. Празникът се проведе на зелената морава край крепостта Кастра Мартис в Кула.
Подготвена бе и забавна програма за гостите с участието на самодейните състави към НЧ "Просвета 1882" – Кула, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край и др.
Община Мизия ще отбележи тържествено 55 години от обявяването на Мизия за град и 100 години от откриването на Букьовското съкровище на 13 февруари. Експертът в отдел "Култура" на местната управа Валя Беляшка разказа повече за празника : "Ще има тържествено вдигане на знамето. Ще има откриване на Букьовското съкровище, на което закупихме..
Ремонт за над 3 500 000 лева предстои в Дома за стари хора в село Гара Орешец, община Димово . Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост. Ремонтът се налага, за да се изпълнят европейските изисквания за Домовете за възрастни хора. Работа започва още в утрешния ден, когато се открива строителната площадка, каза кметът на..
Община Лом започна събирането на местните данъци и такси за 2025 г., информира местната общинска управа. На предплатилите до 30 април за цялата текуща година се прави отстъпка 5 на сто, се казва още в съобщението. Данъкът върху недвижимите имоти, превозните средства и таксата за битови отпадъци се плаща на две равни вноски. Първата вноска..
Предвижда ли се рехабилитация на третокласния път , свързващ три села от община Макреш - Киреево, Раковица, Подгоре с град Кула и областния център Видин, попита от трибуната на Народното събрание депутатът от видинския регион Любен Иванов . Допълни, че пътят е единствен за 1500 души, които живеят в тези три населени места, защото другият третокласен..
Общинският съвет във Враца разреши старта на проект, който ще превърне градът под Околчица в иновативен център от ново поколение. В бъдещия кампус, който ще бъде изграден на територията на бившето Ученическо градче, ще се подготвят млади експерти в областите енергетика и информационни технологии. На последното си редовно заседание местният..
183 км в час е засечената най-висока скорост от шофьор през 2024 година в област Монтана . През изминалата седмица с превишена скорост камерите са снимали 637 нарушители на пътя. Шофьор, карал със 183 км в час, е най-високата скорост, с която е бил засечен водач на лек автомобил в област Монтана през изминалата година, отчетоха от КАТ. Това е..
Кулинарна дегустация се състоя в кулското село Старопатица, в сградата на Пенсионерски клуб „Дълголетие". Готвачът Димитър Димитров от фирма "Мастер шеф хоум" запозна хората с принципите на здравословното хранене и как да сготвят бързо, лесно и вкусно в домашни условия. По време на беседата той разкри основните правила при приготвянето на храната...