Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Снимка: Радио Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им.


Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във видинската болница "Св. Петка", където преди дни професионалисти по здравни грижи протестираха ефективно. Тъй като новата методика е само препоръка, решението остава в ръцете на мениджърите на болниците, коментира д-р Петя Николова от клиничната лаборатория:


"На фона на сегашните заплати тази методика горе-долу може да разграничи различните нива на компетентност в едно здравно заведение. Проблемът е, че не може да се приложи, защото, както и министърът каза, методиката не е задължителна. Тя има препоръчителен характер, т.е. оставя всичко в ръцете на мениджърите на болниците. Смятам, че малко от тях ще реагират правилно в посока повишаване на заплатите с тези съотношения при трите нива на компетентност. От тази гледна точка смятам, че е добър вариант, но няма да се реализира. Все пак, ако се направи, това е една крачка напред."


1 458 лева е средното възнаграждение на лекарите във видинската болница в края на март, а на медицинските специалисти 844 лева, обяви по време на парламентарния контрол в петък министър Кирил Ананиев. Според работещите е така, защото са заети в по две отделения, а повечето от тях са и с продължителен трудов стаж. Старши клиничният лаборант Веселина Митева няма очакване, че новата методика ще промени начина на заплащане:


"Отново топката остава в управителите на болниците. Те ще разполагат със средствата, които се отпускат и ще ги разпределят според това какви са възможностите. Не виждам каква промяна ще има и дали въобще ще има промяна… Нашите заплати са 580 лева, основните. Всички работим на по две места, за да можем по някакъв начин да си вържем бюджета. Имаме семейства. Имаме деца, имаме нужда от средства. Ние не искаме много, искаме просто един нормален живот."


Методиката е изпълнима, но само за големите болници, е мнението на акушерката Владислава Славова:


"Наясно съм с предложената методика на министър Ананиев. Смятам, че като начална стъпка може и да е справедлива, но за големите болници, в големите градове. В нашата болница като търговско дружество смятам, че ще бъде трудно приложима...Новата методика се базира на повишаване на цените на клиничните пътеки. Предвид демографската криза в нашия северозападен район и малкото останали хора, които са потенциални наши пациенти, смятам, че няма да има пациентопоток, в резултат на който да се повишат приходите в болницата, а съответно в резултат на това и повишаване на нашите възнаграждения."


Във Видин професионалисти по здравни грижи протестират от месец март. За седмица дори спряха работа за по час на ден. Според Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата, заплатите са сред са най-ниските в страната. Медицински сестри, рехабилитатори, акушерки и лаборанти са готови да подадат колективно оставки:


"До момента никой от нас нито лекар, нито сестра, нито санитарка, никой във веригата не е получил някакво увеличение."


Във Видин се надяват, че все пак решение ще има, защото в противен случай е застрашено бъдещето на областната болница.


"Юридически трябва да се промени регистрацията на лечебните заведения, още повече на такива болници като нашата, които не генерират печалба, но осигуряват здравното обслужване на застаряващо и болно население. Ние нямаме платежоспособни пациенти, но имаме много болни възрастни пациенти. Държавата трябва да се погрижи за тези болници. Иначе те ще се оголят"- коментира д-р Николова.


Заради непосилните условия за работа и ниските възнаграждения, 60% от медицинските специалисти са готови да напуснат колективно, казаха от асоциацията на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. Ако не получат исканото повишение, оставките ще са факт през септември.


Вижте още

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от..

публикувано на 18.02.20 в 16:41

Ученици от Видин и Крайова създават творби със социални послания

Видински ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ "Михалаки Георгиев" взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена  "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни  изкуства в град Крайова. Младежите имаха възможност да творят и да изразят себе си чрез изкуството. Те създадоха картини с послания да бъдем..

публикувано на 18.02.20 в 14:50

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00