Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внесен е проектът за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение

Снимка: АПИ

Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител за участъка Видин-Ружинци. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, председателстван от Албена Георгиева – областен управител на област Видин.


Обектът Видин-Ботевград е национален обект и е изключителен държавен приоритет. Подготовката на целия проект е част от Оперативна програма и върви изключително ритмично и по предварително уточнения график. Това каза представителят на Агенция "Пътна инфраструктура" Диана Манева, която участва на заседанието.

 

"Искам да благодаря изключително много на областния управител Албена Георгиева, с чието съдействие и координация с петте общини, които се засягат от този обект, ние успяваме да се справим, въпреки, че обекта е изключително тежък", подчерта Манева. Тя допълни още, че това е най-дългият обект в инвестиционната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" – почти 60 км., на територията на 5 общини – Видин, Грамада, Макреш, Димово и Ружинци. Представителят на Агенция "Пътна инфраструктура" отбеляза, че днес проекта на подробен устройствен план на обекта е внесен със заявление в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


"Експертният съвет ще бъде насрочен в едноседмичен срок и ще се проведе заседание, на което ще бъдат поканени да присъстват областният управител Албена Георгиева и кметовете на петте общини от област Видин, засегнати от обекта", каза още Диана Манева. Тя допълни, че след това ще се очаква постановяване на заповед на министъра за одобряване на проекта. След одобряване на проекта предстои възлагане на оценка за определяне на равностойно парично обезщетение, по реда на закона за държавната собственост, за принудително отчуждаване на засегнатите от проекта имоти и постановяване на отчуждителен акт, който ще бъде решение на Министерски съвет.


"Засягат се много имоти, с много собственици, индикативният срок, в който бихме могли да очакваме постановяване на решение на Министерски съвет е края на август или началото на септември. Към момента Агенция "Пътна инфраструктура" е изготвила цялата тръжна документация, която миналата седмица е представена в МРРБ за преглед и одобрение и в момента, в който бъде приета от нашия първостепенен разпоредител, ще бъде обявена процедурата за избор на строител и строителен надзор", уточни Диана Манева и отбеляза, че индикативният срок за започване на процедурата е средата на месец юли. 


Вижте още

Снимката на 24 февруари 2020 година

Има редица запитвания- и от чужденци, за училища във Видин и в селата, които са в окаяно състояние. Засилен интерес има и за закупуване на общински земи, които в момента не се обработват и не носят приходи на община Видин.  Има запитвания и за други терени, каза кметът Цветан Ценков при представянето на отчета за първите 100 дни от своето управление..

публикувано на 24.02.20 в 18:00

Шест акта за незаконен риболов край Монтана

Шест акта за адмистративни нарушения са съставили служители на ИАРА при проверки в Монтана. През почивните дни са проверени водни обекти за спазване разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите за извършване на любителски риболов и са констатирани р едица нарушения. К онфискувани са въдици и други риболовни уреди. На река Огоста, при село..

публикувано на 24.02.20 в 17:30

"Отбор на надеждата" вече и в Лесото в Берковица

"Отбор на надеждата" сформират и в Лесо техническата гимназия в Берковица.  Днес със съдействието на Центъра за обществена подкрупа /ЦОП/ Берковица, кв. Раковица, на гости на гимназистите бе  един от треньорите на Националния отбор по футбол за младежи в риск.  Младен Христов обсъди с директора на училището Христина Христова възможността да..

публикувано на 24.02.20 в 17:13

Мартеници украсиха централната пешеходна зона във Враца

С над 200 мартеници е украсена централната пешеходна зона във Враца. Инициативата е на Общината и се провежда за пета поредна година в  навечерието на предстоящия празник  - 1-ви март. С българския символ на пролетта ще бъдат закичени 9 дървета на бул. "Никола Войводов", а стволовете им ще са увити в бял и червен плат. И тази година в двора на..

публикувано на 24.02.20 в 17:00

Кристина Котларска подреди самостоятелна изложба в Мездра

Дългогодишният член на Групата на мездренските художници Кристина Котларска подреди петата си самостоятелна изложба. Експозицията е озаглавена "Графични етюди" и включва 13 творби на авторката, изпълнени с класическа графична техника - рисунки с молив върху картон и комбинация между молив и черен туш. Вернисажът събра ценители на изобразителното..

публикувано на 24.02.20 в 16:00

Свършиха предпазните маски във Видин

Видинчани са изкупили хирургическите маски, които се продават в аптечната мрежа. В момента няма наличности и в складовете. "В момента няма наличности. Хората доста са се панирали и си търсят с кутии. Ние продадохме в събота последната кутия и половина. В момента няма наличности, търсим, постоянно следим, защото е актуална темата, но за..

публикувано на 24.02.20 в 15:43

Община Монтана иска премахването на винетка за две пътни отсечки

Община Монтана ще внесе искане до Агенция пътна инфраструктура да бъде премахната винетната такса за две пътни отсечки.  "Едната касае околовръстния път, успоредно на улица "Диана", а другата от кръговото към село Николово" , поясни кметът Златко Живков. "Улица "Диана" и околовръстния път "Диана" засега е част от републиканската мрежа II 81...

публикувано на 24.02.20 в 15:00