Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца откриха паметен знак на Тодор Рачински

13
Снимка: Община Враца

Във Враца откриха паметен знак на Тодор Рачински, по повод 90-годишнината от рождението на известния врачанин. . Постаментът на известния селекционер е пред сградата на читалище "Развитие" и бе открит на официална церемония от кмет Калин Каменов, председателя на Фондация "Тодор Рачински" – Младен Цолов и внукът на агронома – Николай Рачински. 

"... Днес, увековечаваме делото на селекционера Тодор Рачински. Вярвам че няма човек, който минавайки около монументите, да не се почувства горд от своите съграждани. Щастлив съм, че в центъра на Враца ще има място, което да напомня за един голям наш съгражданин, който е направил не малко в сферата на агрономията, за да може онзи, пред който всички сме равни- хлябът- да получи нужното уважение. Такова уважение заслужава и Тодор Рачински. Родолюбивата инициатива ще бъде продължена, а паметта за нашите предци няма да се изгуби" – каза Калин Каменов.


Председателят на Фондация "Тодор Рачински" – Младен Цолов благодари на всички, участвали в реализирането на идеята:


"В науката селекционният екип на Тодор Рачински достига върхове, които правят пшеничните сортове конкурентни на европейските и на световните. Благодаря на всички дарители, на всички приятели на Фондацията, които ни даваха сили да продължим да почитаме паметта на Тодор Рачински и да пазим здрави корените на българската земеделска наука"- каза Младен Цолов и заяви, че ще бъдат организирани още инициативи в памет на селекционера-агроном.


Внукът на Тодор Рачински – Николай РачинскиНа откриването на барелефа присъства и внукът на Тодор Рачински – Николай Рачински, който поздрави инициаторите за изграждането на монумента:


"С благодарност стоя пред вас, и от името на семейството, благодаря на Община Враца, на Фондацията и на Божидар Джунов, че в продължение на толкова години продължава да се съхранява паметта и уважението към работата, към учения, към човека и приятеля Тодор Рачински. По този начин връзката с историческото минало никога няма да бъде прекъсната."


Паметният знак бе осветен от отци от врачанската епархия, а отбелязването на 90-годишнината от рождението на агронома продължи в Градската концертна зала със среща под наслов "Спомени за Тодор Рачински". 

На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директорът на регионална библиотека "Христо Ботев" – Силвия Врачовска, акад. Атанас Атанасов – ръководител на Геномен център към Софийски университет "Св. Климент Охридски", проф. Марин Банов – председател на Селскостопанската академия, общественици, земеделски производители и граждани.


Идеята за изграждането на постамента е на Община Враца, Общински съвет – Враца, общинския съветник – Божидар Джунов и Фондация "Тодор Рачински". Паметният знак е изработен от триплекс, със закалено стъкло и представя биографията на създателя на 22 сорта пшеница.


Повече за делото на селекционера и интервюта с Николай Рачински и Младен Цолов очаквайте в "Земята, която ни храни" на 9 юли 2019 г. 

           




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18