Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафтинг по Искър - приключение за духа и очите (видео)

Снимка: Радио ВИДИН


За да ни се случват неща, които никога не са ни се случвали, трябва да правим неща, които никога не сме правили. А лятото е тъкмо време за предизвикателства, за емоции, за нови усещания и дори, ако щете, за нови познанства. Част от екипа ни откри всичко това в едно приключение, наречено рафтинг. То започва от гара Лъкатник, сгушена в пазвата на Стара планина, над самия бряг на река Искър. Там е рафтинг базата, където получаваме първи инструкции и необходимата екипировка.
  
"Рафтинг е спускане с надуваема лодка. Можем да кажем, че Иисус е бил рафтър, защото, когато са започнали да спускат отрязаните дърва по реката, са ги връзвали във формата на сал и са ги превозвали от точка А до точка Б и са им казвали рафтъри. Така че спускане по реката с някакъв съд е рафтинг. Ние го правим с надуваеми лодки, защото са най-удачни, позволяват да се минава по камъните"- обяснява управителят на спортната организация Ивайло Драганов, който е три пъти републикански шампион по спускане с каяк в бързи води.

Ние очаквахме едно опасно спускане, в което няма начин лодката ни да не се обърне. Това обаче не се случи, защото трасето в Искърското дефиле, което е с обща дължина около 12 км, е категория клас 2 по Международна шестобална скала на трудност.  Само за сравнение- категория клас 6 е река Ниагара. По рафтинг трасето в река Искър бързеите са малки и се редуват със спокойни места, от които можеш да се любуваш на прекрасната гледка на дефилето. В лодката е важно да се слушат командите на инструктора:

"Ние сме хора с опит, знаем какво ще се стане преди да е станало. Затова сме в лодките и това е важно- хората да не действат самостоятелно, на своя глава, за може рафтингът да е едно приятно занимание, не бедстване в реката. Тук сме отбор, затова се използва рафтинга за тийм билдинг, защото приобщава хората към екипна работа."

Според Ивайло Драганов рафтингът е подходящ както за малки, така и за големи. Най-възрастният човек, който е спускал Ивайло, е бил на 80 години. Възрастта в рафтинга няма значение, удоволствието е за всички. Ето какво споделиха за Радио ВИДИН хора, вече спуснали се по трасето:

"Много ми хареса... Готино беше... Беше супер забавно, интересно и имаше много хубава гледка при спускането. Нищо страшно. Всичко нормално протече. Позабавлявахме се повече... Страхотно беше, за първи път е. Оставам с много добри впечатления и нямам търпение да дойдем втори път, със сигурност. Някой ден може би и малко по-трудни неща като напреднем..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота , където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин . Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде..

публикувано на 18.03.24 в 17:14
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването...

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Полярни мнения за отпадането на таксите за студенти и докторанти

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема..

публикувано на 18.03.24 в 14:00

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев.  Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората..

публикувано на 18.03.24 в 13:30

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора. Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за..

публикувано на 18.03.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме изпълнителите с най-странни навици и капризи

 И звездите са хора, и те си имат странности!  Кой не е чувал за разсеяния професор, който си събувал обувките, преди да влезе в трамвая. Или за Айнщайн, който за нищо на света не се разделял с любимия си пуловер - дори и когато се налагало да присъства на официални вечери. А що се отнася до звездите от световната поп сцена- и те са хора,..

публикувано на 18.03.24 в 09:00

"Неделник" от 17 март 2024 година

Пролетен "Неделник". Не го пропускайте. Нека да довършим разговара ми с Ралица Аврамова , която е един от най - новите членове на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти с център Враца. Тя се занимава с глиптика /изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни/. Представям ви и новата книга на писателят от..

публикувано на 17.03.24 в 14:01