Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Бойнишко лято" 2019

Автор:
бойница бойнишко лято
Снимка: РАДИО ВИДИН

Лятото идва, а с него лятната ваканция! Това е времето, в което децата имат възможността да играят по цял ден. "Бойнишко лято" 2019 стартира днес за 11 поредна година. Тази година в него ще участват над 60 деца от село Бойница. По традиция започва в началото на юли и продължава до традиционния събор в селото, август месец. И тази година децата ще прекарат лятото си при баба и дядо на село без компютър. Футбол, шах, народна топка и рисуване, са част от планираните занимания. Малчуганите ще се забавляват с песни и стихчета, игри и танци, каза за Радио Видин един от организаторите - Радка Антова.

"Откриването ще бъде на площада. За първи път, а не както беше до сега в училището. Поканили сме всички деца, наши местни, от съседни села и такива, които си идват само за лятото. След откриването ще се съберем и ако има достатъчно желаещи ще направим два отбора по футбол. Терена е подготвен, окосено е всичко. Ще им се предложи да играят народна топка. След това на площада имаме шахматно поле с големи фигури, ще организираме турнир. Ще играем игрите от едно време на "баба и дядо" като "изгоряла кърпа", "тунелче", "подскачащия кръг" и много други. Всяко дете, което ще вземе участие, ще се представи- от къде идва, къде учи, кой клас е" -
допълни Радка Антова.

Уви, ние не сме от Бойница, и никога не сме се забавлявали с игри като "изгоряла кърпа", затова Маргарита Димитрова ни разказа какво представлява играта:

"Събират се момичета, момчета, сядат на на земята в кръг, ама никой да не се обръща назад и едно от децата, което са го избрали преди това, с кърпата в ръка бяга, обикаля кръга. Всички пеят "Изгоряла кърпа, кучето я дърпа." И детето  като я пусне кърпичката зад някого, който я е намерил бяга след него и като го настигне, му натрива ушите, ако не успее става обратното, много е забавно."


Надяваме се подрастващите да запомнят това лято с интересните занимания! - сподели още Радка Антова.


Официалното откриване на "Бойнишко лято" е днес, 5-ти юли, от 19 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05