Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Радев: Да не отлагаме мечтите си

Шуменецът навлиза във финалната фаза на плаването си

Снимка: Радио Видин


Да сбъдне детската си мечта и да провокира останалите да сбъдват мечтите си - това е идеята на речното пътешествие на 47- годишния полицай от Шумен Тихомир Радев. Шуменецът потегли на 11 юни от германския град Инголщат с едноместния си каяк, с намерението да повтори приключението на един от героите в последния роман на Жул Верн "Дунавският лодкар". Литературният герой решава да пропътува цялата дължина на реката като се изхранва с риба, която сам улови. Тъй като реката, която описва в книгата си Жул Верн, днес е по-различна - облагородена, Тихомир прави и малка промяна в условията на плаването си:

"Предвид това, че сме 21 век, говорим за индустриализирана Европа. Давах си сметка, че е възможно да срещна затруднения и не само законодателни затруднения, да речем в Германия така аз и не получих разрешение за риболов. Не само законодателни, а чисто индустриални, да ги кажа, такива заради индустриализацията затруднения в изхранването. Затова рамката я разширих, не само да се изхранвам от реката - това, което намеря по брега на реката и хората, които срещам по реката. Една такава река, тя е обединител. Във всяка една държава имаше хора, които откликваха. Не съм молил никого за помощ, но питат и като разкажа за какво става въпрос, се заинтригуват хората и съм получавал помощ и от тях."

По време на своето плаване Тихомир е похарчил малко над 4 евро, за да си купи вода в Австрия. Споделя, че не е гладувал, но е имало моменти, в които си е разпределял храната, така че да му стигне за по-дълго време. Той не прави планове къде ще спира за почивка, смятайки, че това е част от приключението. Най-дългият му преход е бил 106 км. Като един от най-вълнуващите моменти описва навлизането в българския участък на Дунав и краткото гребане в река Тимок:

"Когато си ги изстрадал тези повече от 1600 километра до Тимок, пробутани весло по весло, и стигайки дотук, виждаш от едната страна бряг и от другата страна бряг. От едната страна тополи и от другата страна тополи, да, обаче едното е наше и е мило, и е свидно, и затова усещането като емоция ми беше много силно."

Два са най-трудните моменти в плаването според Тихомир - в пролома след Пасау (Германия) и в Будапеща, където е имало изключително натоварен корабен трафик, а реката е тясна и бърза. По време на пътуването е имало и няколко бури, които обаче са били по време, в което Тихомир е лагерувал. Трудности е създавал и честият насрещен вятър.

"Реката е своенравна. Точно като една жена е. И стигнах до извода, че си има и приятел и това е вятъра - много ревнив. Докато ѝ се зарадва човек на реката и току почне насреща да духа и вдига вълна, и става тежко за гребане."

Това, което ще помни с добро, са хората, които е срещнал по брега на реката, сърдечни, човечни и истински. Казва, че ги е срещал точно там, където са му били нужни, защото е имало моменти, когато това, че няма с кого дума да си обелиш, истински му е тежало. Всичко, което му се е случило, Тихомир приема с доволство, защото това е пътят към неговата мечта. А с изпълнението ѝ шуменският полицай отправя предизвикателство към хората:

"Моята провокация е към всички. Да не отлагаме мечтите си. Тук и сега да ги правим, защото животът си тече. Не е там някъде си виртуално, да седим във фотьойла пред телевизора в къщи и просто да си мечтаем за нещо. Нека тези мечти да си ги поставим като цели и стъпка по стъпка да реализираме тези свои цели."
 
До сбъдването на мечтата на Тихомир остават малко над 700 километра, той планира да завърши плаването си в естествената делта на река Дунав - канала "Св. Георги". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00