Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

3
Снимка: Радио Видин

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса. Регионалното неравенство и малките и средни предприятия, като гръбнак на икономиката, са двете доминиращи тeзи в икономическите дебати у нас- това заяви  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. За него обаче неравенството е шанс и възможност, а не драма. Той подчерта, че големите фирми поддържат живи регионите като даде за пример затварянето на "Химко", което е нанесло съкрушителен удар над Враца и региона. Големите фирми създават бизнес за множество по- малки, обясни Радосвет Радев и даде за пример "Кремиковци", след чието затваряне около 500 по- малки фирми са загубили основния си контрагент и повечето от тях са изчезнали напълно. Един от модераторите на проведената конференция бе Боян Рашев, представител на консултантска компания у нас, която помага на бизнеса и институциите да управляват въздействието си върху околната среда и общностите, като запазва икономическата си рентабилност:

"Не случайно в Северозападна България ние нямаме клиент и не съм стъпвал там по работа. Причината да нямаме клиенти е, че няма значим голям бизнес в този регион. Като изключим АЕЦ "Козлодуй" аз за друга по- голяма фирма не се сещам."- обясни Боян Рашев.

Пет пъти е разликата между най-слабо и най-силно развитите региони по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Добре че няма статистика на общинско ниво, защото ножицата на неравенството ще се окаже още по-голяма, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на форума. Според него България в момента е във фазата на "фините настройки" в регионалната си политика. На конференцията присъства и един от представителите на бизнеса от Северозападна България- Диана Върганова, собственик на фирма за електроника във Враца:

"Както виждате на Монтана въобще не им пречи, че са в Северозапада- там бизнесът си върви, хората си имат кмет. Враца от три години и ние някак си имаме кмет и също сме тръгнали някак си, лека- полека да се оправяме. Докато местните органи не почнат да работят, нищо не може да ни спаси."- коментира Диана Върганова

Като една от основните пречки пред регионалното развитие вицепремиерът Томислав Дончев вижда липсата на междинно звено между общините и централната власт. Не става дума за създаване на нови администрации, а за развитие на капацитет за планиране и инвестиции на местно ниво, което обхваща територията на 2- 3 или повече области. Виновна ли е държавата за създадените през годините икономически неравенства между регионите- това попитахме Иван Велков, медиатор на конференцията и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара:

"Не може държавата и то абстрактно, наречена "държава", да само и единствено виновна за липсата на резултати на мотивация. Мисля, че големият дефицит на перспективи в Северозапада е отчасти, вследствие на няколко фактора. От една страна това е така и не случилата се реална децентрализация, която да позволи на местни общности, градски управи и на общини да търсят все пак някаква възможност за развитие и то да даде, поне временно и краткосрочно някакъв тласък на някои дейности."- каза Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара

Общините непрекъснато искат евро парите да генерират икономически растеж. В тази връзка, в момента с 1,6 млрд. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" се обновяват 36 града, в които по различни проекти работят стотици фирми, съобщи от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която също участва в конференцията. За настоящия програмен период по програмата са осигурени и 369 млн. лева, които заедно с допълнително привлечен ресурс във Фонда на фондовете стигат 585 млн. лв., с които се осигуряват ниско лихвени кредити. Досега са одобрени 10 проекта за 33 млн. лева, сред които за реконструкция на синагогата във Видин, за градската зона на Плевен и други. Нужно ли е, обаче градът да е голям, за да предлага високи доходи на жителите си?

Пламен Христов, Команд ЕООД, Видин
Видинска фирма от години се налага на европейския и световен пазар с роботизираните системи, които произвежда. Сред стоките за масово потребление, които предлага предприятието са изключително качествените автоматизирани камини за отопление. Разговаряхме със собственика на фирмата Пламен Христов"Ние работим, предимно за износ и не сме зависими от българския пазар. Това е в основата на нашата дейност. Единственото и най- тежко нещо, което съпътства развитието на нашия регион, това е липсата на комуникация. Нямаме изградена инфраструктура, нямаме абсолютно нищо, което да доведе чужд инвеститор тук."- коментира Пламен Христов.Преди дни президентът на Република България Румен Радев се завърна от посещение в Китай. Като член на Управителния съвет на Българската стопанска камара Иван Велков, медиатор на конференцията също бе част от българската група. Според него можем много да се поучим от Китай, по отношение на предлаганите възможности пред представителите на бизнеса. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25