Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри 3000 евро обезщетение заради решение на Районен съд- Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Правителствената информационна служба съобщи, че приемат решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България" пред Европейския съд за правата на човека. За целта българското правителство трябва да заплати на жалбоподателя обезщетение от 3 000 евро. 

Жалбата е заради решение на районния съд във Враца. Случаят е от 2010 година, когато на жалбоподателката бил съставен акт за дребно хулиганство, непристойно поведение към полицейски служител. В рамките на образуваната съдебна процедура по "Указа за борба с дребното хулиганство", тя се явила в Районния съд пред състав от един съдия. В жалбата си жената посочва, че не е разполагала с необходимото време и възможности да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, като освен това тя не е имала достъп до адвокат. Според нормативна уредба по това време решението на Районния съд е окончателно и не е подлежало на обжалване пред по-горна съдебна инстанция, поради което не е била налице правна възможност жалбоподателката да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив Съдебен процес.

В светлината на константната практика на ЕСПЧ и по-специално решението по делото „Борисова срещу България“ (жалба № 56891/00), ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 (три хиляди) евро. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предупредителна стачка започнаха служители от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служители на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин  започнаха предупредителна стачка. До нея се стига след като исканията на работниците, сред които увеличаване на основните заплати с 30% и подобряване на условията на труд не са удовлетворени, обясни за Радио ВИДИН Любен Любенов,  областен координатор на КНСБ..

публикувано на 28.05.24 в 13:29

В Ослен Криводол събират средства за църковно оборудване

Ремонтните работи по новата църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ослен Криводол са към своя край. Храмът вече е електрифициран, водоснабден, с разрешително от "Пожарна безопасност" и официално въведен в експлоатация.  Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес.  Предстои да се закупи..

публикувано на 28.05.24 в 11:50
Драматично-куклен театър - Враца

Министърът на културата ще е сред зрителите на най-новото заглавие на Врачанския театър

Шесто ново заглавие ще обогати репертоара на   Драматично-куклен театър Враца   за последните пет месеца.  "Добре дошли в България 2" е  създаден специално за Врачанския театър от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, които съчетават в него хумор, емоционалност и критичен поглед върху различните аспекти на българската действителност. През..

публикувано на 28.05.24 в 10:40

19- годишен преби майка си

Младеж на 19 години е задържан в Монтана за причиняване на телесна повреда на майка си, съобщават от полицията. На 27 май в 17:44 часа в Районното управление на полицията в Монтана е постъпил сигнал за нанесен побой и причинена телесна повреда на жена в условията на домашно насилие. При извършените процесуално-следствени действия е установено, че същия..

публикувано на 28.05.24 в 10:15

Задържаха видинчанин с над 200 грама дрога

108 грама сух канабис и 104 грама амфетамин са иззели снощи служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Видин, съобщават от полицията.   Криминалистите са задържали 37-годишен мъж. При задържането му, на етажна площадка в жилищен блок в областния град, той изхвърлил найлонова торба с два плика. Зелената суха..

публикувано на 28.05.24 в 10:00

Катастрофа между кола и влекач край Мездра

Лек автомобил  "Шкода", управляван от 40-годишна жителка на село Дърманци, е катастрофирал с влекач "Мерцедес", шофиран от  жител на София. Инцидентът е станал на  27 май около 09:00 часа на главен път Е-79 край Мездра , съобщават от полицията във Враца.  Водачът на лекия автомобил е транспортиран в болница. Пробите за алкохол и наркотични..

публикувано на 28.05.24 в 09:00
Националния поход

Над 1600 участници се включат в Националния поход "По стъпките на Ботевата чета"

Започва 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до историческия връх Околчица.  Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас. По 120-километровия маршру т от Козлодуй до връх Околчица се преминава за пет дни. Ръководител на похода е Евгени Филипов:..

публикувано на 28.05.24 в 08:30