Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да имаме вярата, смирението и любовта на стотника от Капернаум

В четвъртата Неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към чистата, съкровена и най-вече смирена вяра. Светият евангелист Матей днес ни припомня срещата на Господ Иисус Христос със стотника, който моли за помощ. Моли Иисус да излекува слугата му. Прецедент в човешките взаимоотношения. Военачалник се моли за спасението на слугата си. Нечувано нещо до този момент. Тази вяра, тази любов Христос възхвалява пред апостолите си и ги насърчава и те по този пример да вярват, тоест, да са изпълнени със смирение пред Бога и с безгранична любов.

"Братя и сестри,

Вярата е сила, която животвори и лекува. За силата на вярата ни повествува и днешното евангелско четиво.

Нека погледнем на един вярващ човек, за който разказва св. Евангелист Матей: "А когато влезе Иисус в Капернаум, приближи се до Него един стотник, молеше Го и казваше: Господи, слугата ми лежи у дома разслабен и люто страда. Иисус му казва: ще дойда и ще го излекувам. А стотникът отговори и рече: Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:5-8). Стотникът вярва в Господа и очаква неговата помощ. Докато човешкото съдействие при страдания на близки се изразява с видими средства - лекарства, съвети, упътвания, тези, които търсят Христа, идват с вяра. Ние вярваме в хората, в тяхното знание и опит, но знаем, че те са като нас - ограничени и несъвършени. Вярата в Господа е друго. Тя е решаваща. Тя гарантира възможността за помощ и излекуване. Вярата увенчава молбата с успех. Ето, такава вяра изявил капернаумският стотник, че даже и Иисус Христос се почудил на изповедта му. Той казва: "Истина ви казвам, нито в Израиля намерих толкова голяма вяра. И казвам ви, че мнозина ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Иакова в царството небесно; а синовете на царството ще бъдат изхвърлени във външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби" (Мат. 6:10-11).

Братя и сестри,

Познаваме ли тази вяра? Имаме ли я? Думите от Евангелието след разговора със стотника, че ще дойдат мнозина като него от изток и запад и ще насядат на трапезата в небесното царство, ни насочва на мисълта да се запитаме, какво ще стане с нас. За израилския народ вярата била недостатъчна, макар че станали толкова чудеса. Грешниците, митарите, блудниците, езичниците, чуждите повярвали. Къде стоим ние? И ние сме Божи народ. Дали не ще ни изпревари някой с вярата си, който довчера е отричал Божията сила? Нека да помолим Господа да ни дари вярата и смирението на стотника и да бъдем сигурни, че ще изживеем радостта от думите на Спасителя: "Иди си, и както си повярвал, нека ти бъде" (Мат. 8:13). Всемогъщият Бог, верен на Своите обещания, не ще ни разочарова, но ще ни даде да вкусим от Неговата голяма обич и ще ни утеши. Тогава и ние ще бъдем между онези, които ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Якова в царството небесно. Амин!

Ставр. ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - наскоро голяма оранжева птица учудила жителите на Бъкингамшир. Птицата се разхождала, без да успее да излети. След като я уловили, специалисти открили, че става въпрос за чайка, чийто пера са покрити с къри. Подправката била причина за ярко оранжевия цвят. Как чайката се е покрила с къри - никой не знае. На шега спасителите кръстили пернатия си пациент Вини, на известното в Англия къри Виндалу. Чуйте какво може ни каже историята на великия оранжев Вини!


Вижте още

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35

С 35% изостава средната работна заплата във Видин от тази за страната

2 517 лв. са необходими за 4-членно домакинство, включващо двама родители и две деца, за покриване на разходите им за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Съответно за издръжка на едно лице са необходими 629,33 лв, сочат данните в традиционното наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот за..

публикувано на 13.02.20 в 17:01

Споделеното пътуване- все по-популярно

Споделеното пътуване става все по-популярно, особено сред младите българи. Идеята на този вид придвижване е, че хора (познати, близки, приятели или дори непознати), водени от една и съща цел- да стигнат от една точка до друга, споделят разходите за път на автомобила. Повечето хора, които пътуват по този начин, използват социалните мрежи- там става и..

публикувано на 13.02.20 в 11:40

В "Музикална зона" на 13 февруари 2020 слушаме Ваня Пешева и Филип Жаруски

Ваня Пешева е сред изявените български пианисти, педагог и неукротим талант, инициатор на Международния музикален фестивал за класическа музика "Артис". През 2010 г. издава двойния компактдиск "Клавирни сонати", продуциран от съученика и Евгени Димитров. Слушаме сонати от Бетховен, Рахманинов, Шуберт . Филип Жаруски е сред малкото..

публикувано на 13.02.20 в 09:00