Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Панаири, панаири....някога и сега

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол от заседание на Видинския градски Общински съвет от 15 май 1898 година, когато се взима решение да се провежда "Панаир за добитъци и разни стоки"


"Панаирът започва да се провежда в градската мера до река Дунав, където сега е КАТ... През годините се закупуват фенери за осветление. Прокарва се и електричество... През 1966 година се мести в парк "Нора Пизанти". Две години преди да се проведе първият панаир, е имало изложение на селскостопански  животни..."- обясни за Радио ВИДИН Светлана Кръстева директор на Държавен архив- Видин. 


Преди дни стана ясна и вечерната музикална програма на тазгодишния Видински панаир. На 23 август програмата ще открие Цветелина Грахич, на 24 август Бобан Здравкович, на 25 август Преслава, на 26 август Амар Гиле, на 27 август Диана Експрес, на 28 август Лепа Брена, на 29 август Павел и Венци Венц, на 30 август Саша Матич и на 31 август- Камелия. Началото на концертите е от 21:00 часа. 


70- годишният Яко Иванов от село Мали Дреновец си спомня детството си, когато от пристанището в село Арчар с кораб са пътували до Видин за да посетят панаира, който тогава се провеждал в района на КАТ. 


"...Панаира беше по- интересен тогава. сега ходя през деня само...Като дете пътувахме с кораб от село Арчар до Видин. Цял ден на панаира, а вечерта спяхме на кораба...Когато се правеше панаир в Арчар от скарите миришеше на кебапчета чак в Мали Дреновец. Сега стоиш до скарата и не мирише на нищо..."


Разнопосочни са мненията на видинчани:


"...Не ходя, защото не ми харесва мястото... Много блъсканица е на концертите и стоим прави...Ами то на панаир видинчани ходят да се наядат и напият...Ходим. Певици да погледаме. Има керамика. Има интересни неща...Ще ходя заради кебапчетата..."

И във Враца си правят панаир. Врачанският панаир е едно от емблематичните събития за града и региона. "Тази година предстои 131-то му издание и още отсега, далече преди да се знае програмата, е ясно, че панаирът отново ще е зрелищен".-  коментира Жоро Александров.

"Най-малкото, защото годината е предизборна и местната власт ще се опита да "погали" избирателите си. Но и заради това си заслужава да се знаят в аванс някои интересни факти. Традицията повелява панаирът във Враца да е свързан с грънчарството, тъй като проявата тръгва именно като такава - за продажба на продукти от местната грънчарска школа. Първоначално панаирът се е позиционирал на мястото, където по-късно ще бъде оформен централният площад „Христо Ботев“ с паметника на Войводата. По-късно той се мести край стадиона. В годините на демокрацията се използва площадката, на която сега се намира голям хипермаркет, а панаирът отново се върна в спортния комплекс. През последните 3 години, когато дойде на власт кметът Калин Каменов, панаирът промени доста своята визия и съдържание. 

Вместо традиционните люлки и стрелбища, както и стандартното фолк-звучене, общинската управа започна да налага местните занаяти и местни изпълнители. За да повиши интереса, властта наблегна и на някои интересни изпълнители, като разшири музикалните жанрове, а на панаирната сцена се качваха както фолклорни състави, така и изпълнители на класическа музика. Единствената забрана си остана за чалгата, а врачанският панаир стана негостоприемен за турбофолк изпълнителите, от което пак има недоволни, но това е друга тема. За тази година, преди откриването на панаира се готви грандиозен рок концерт, в който Б.Т.Р. ще партнира на вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Програмата още не е готова, но се знае, че преди панаира в Балкана, край пещерата "Леденика" и в нея се планират концерти от класическа музика, опера и балет. И още нещо, което е важно- Врачанският панаир започва винаги на 14 септември - в чест на Кръстовден. Обикновено продължава цяла седмица. Или докато имат сили местните хора за панаира."

Вижте още

Има ли недостиг на кадри в системата на образованието

В началото на всяка учебна година възниква въпросът за обезпечеността с кадри в системата на образованието.  Тази година се очаква около 8 хиляди учители да се пенсионират. Всъщност проблемът със застаряването на професията и недостига на учители не е по-различен спрямо предишни години, казват от гилдията.  "Интересното от последните две..

публикувано на 28.09.20 в 15:27

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15