Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаири, панаири....някога и сега

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол от заседание на Видинския градски Общински съвет от 15 май 1898 година, когато се взима решение да се провежда "Панаир за добитъци и разни стоки"


"Панаирът започва да се провежда в градската мера до река Дунав, където сега е КАТ... През годините се закупуват фенери за осветление. Прокарва се и електричество... През 1966 година се мести в парк "Нора Пизанти". Две години преди да се проведе първият панаир, е имало изложение на селскостопански  животни..."- обясни за Радио ВИДИН Светлана Кръстева директор на Държавен архив- Видин. 


Преди дни стана ясна и вечерната музикална програма на тазгодишния Видински панаир. На 23 август програмата ще открие Цветелина Грахич, на 24 август Бобан Здравкович, на 25 август Преслава, на 26 август Амар Гиле, на 27 август Диана Експрес, на 28 август Лепа Брена, на 29 август Павел и Венци Венц, на 30 август Саша Матич и на 31 август- Камелия. Началото на концертите е от 21:00 часа. 


70- годишният Яко Иванов от село Мали Дреновец си спомня детството си, когато от пристанището в село Арчар с кораб са пътували до Видин за да посетят панаира, който тогава се провеждал в района на КАТ. 


"...Панаира беше по- интересен тогава. сега ходя през деня само...Като дете пътувахме с кораб от село Арчар до Видин. Цял ден на панаира, а вечерта спяхме на кораба...Когато се правеше панаир в Арчар от скарите миришеше на кебапчета чак в Мали Дреновец. Сега стоиш до скарата и не мирише на нищо..."


Разнопосочни са мненията на видинчани:


"...Не ходя, защото не ми харесва мястото... Много блъсканица е на концертите и стоим прави...Ами то на панаир видинчани ходят да се наядат и напият...Ходим. Певици да погледаме. Има керамика. Има интересни неща...Ще ходя заради кебапчетата..."

И във Враца си правят панаир. Врачанският панаир е едно от емблематичните събития за града и региона. "Тази година предстои 131-то му издание и още отсега, далече преди да се знае програмата, е ясно, че панаирът отново ще е зрелищен".-  коментира Жоро Александров.

"Най-малкото, защото годината е предизборна и местната власт ще се опита да "погали" избирателите си. Но и заради това си заслужава да се знаят в аванс някои интересни факти. Традицията повелява панаирът във Враца да е свързан с грънчарството, тъй като проявата тръгва именно като такава - за продажба на продукти от местната грънчарска школа. Първоначално панаирът се е позиционирал на мястото, където по-късно ще бъде оформен централният площад „Христо Ботев“ с паметника на Войводата. По-късно той се мести край стадиона. В годините на демокрацията се използва площадката, на която сега се намира голям хипермаркет, а панаирът отново се върна в спортния комплекс. През последните 3 години, когато дойде на власт кметът Калин Каменов, панаирът промени доста своята визия и съдържание. 

Вместо традиционните люлки и стрелбища, както и стандартното фолк-звучене, общинската управа започна да налага местните занаяти и местни изпълнители. За да повиши интереса, властта наблегна и на някои интересни изпълнители, като разшири музикалните жанрове, а на панаирната сцена се качваха както фолклорни състави, така и изпълнители на класическа музика. Единствената забрана си остана за чалгата, а врачанският панаир стана негостоприемен за турбофолк изпълнителите, от което пак има недоволни, но това е друга тема. За тази година, преди откриването на панаира се готви грандиозен рок концерт, в който Б.Т.Р. ще партнира на вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Програмата още не е готова, но се знае, че преди панаира в Балкана, край пещерата "Леденика" и в нея се планират концерти от класическа музика, опера и балет. И още нещо, което е важно- Врачанският панаир започва винаги на 14 септември - в чест на Кръстовден. Обикновено продължава цяла седмица. Или докато имат сили местните хора за панаира."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00