Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оперният фестивал в Белоградчик - светилище за духа и изкуството на България

5
Снимка: Радио Видин


За четвърта поредна година Белоградчишките скали ще бъдат декор на седем от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет, включени в програмата на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 20 юли до 4 август скалите край Белоградчик ще предложат съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант. Фестивалната сцена вече е изградена в двора на крепостта "Калето" над града, като тя е разширена, в сравнение с миналата година, за да се осигури по-голям простор за играта на артистите. Програмата тази година е много разнообразна, каза за Радио ВИДИН директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов:

"Започваме с "Кармина Борана", един много интересен музикален фон за тези скали. Една драматургия силно изразена в танц и в пеене, и мисля, че това изключително добре ще пасне на идеята една средновековна музика да бъде в хомогенен синтез с една картина на едно чудо на природата. След това ще направим една по-класическа балетна импресия, това е "Дамата с камелиите". И втората седмица с три оперни представления. Премиера за Белоградчишките скали на "Трубадур", големия интерес към "Кармен" ще повторим и тази година и "Турандот" за трети път. Заедно с това върви и пещерната импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри". Това представление, което трае около два часа в пещера "Магура", е едно специално културно събитие - първо да се посети пещера "Магура", която е уникална, и второ- да се сътворява заедно с публиката този пърформанс, който е в три части."

Произведението на Вагнер ще бъде разгърнато на девет места в пещерата, където публиката ще се наслади на една колекция от изключителни сцени от драматургията на немския композитор. И тази година, в репертоарната програма присъства мюзикълът "Mama Mia". Заради лошо време миналата година спектакълът се игра в Спортната зала на Белоградчик. От Операта изразяват надежди тази година да успеят да го реализират под открито небе, което ще е първото му представяне на открито изобщо.

Във Фестивала ще участват най-добрите артисти на Софийската опера и балет, сред които: Радостина Николаева, Кирил Манолов, Гергана Русикова, Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Мартин Илиев и др.

Необичайни сценични решения, нов замисъл на режисьорската интерпретация, родена сред магичната красота на Белоградчишките скали, и възможност на публиката и тази година да усети по друг начин своите любими произведения - това обещава академик Карталов и цитира Константин Иречек, според когото няма как да се опише красотата на Белоградчишките скали - тя трябва да се види. Същото важи и за фестивала "Опера на върховете" - трябва да се види и чуе.

Галерия

Вижте още

"Стани на две, спаси кутре"- с мисъл за кучетата без дом

Една история за доброто, което съществува даже и в трудни времена. Главен участник в нея са Ана Любенова и нейния син Ангел, който скоро става на 2 години. Ани обаче, вместо подаръци за  рождения ден на своя син, иска от гостите си парична сума- кой, колкото има да отдели. Сумата ще събере в полза на животните от видинското сдружение..

публикувано на 05.06.20 в 16:56

Големите кучета в градски условия

Как да отглеждаме и дресираме кучетата си в градска среда, за да не са агресивни? За това говорим в "97 лапи и 1 опашка". Със съвети ще ни помогне Вартан Папикян от Видин, който е собственик на кучето Кан, което е порода Кане Корсо. Поводът- зачестилите случай на нападнати хора и деца от агресивни кучета.  Кан е на 3,5 години и..

публикувано на 05.06.20 в 16:05

Фейсбукгрупа в Колзодуй подава ръка на възрастни и на хора, които се нуждаят от помощ

Темите в "Заедно" на 5 юни 2020 година: *Възрастни хора, самотни родители с деца до 12 години, както и поставени под домашна карантина, заради Cоvid-19 от община Видин могат да се възползват от нова социална услуга. Средствата са по европейска програма. *Група във фейсбук в община Козлодуй обединява хора, които помагат на..

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00