Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изграждат православен храм в село Владиченци

Снимка: Христина Кирилова

Общинският съвет в Димово дари на видинската митрополия земя в село Владиченци, върху която ще се изгражда православен храм. Това съобщи председателят на Общинския съвет Добромир Тодоров:


"Наложи се да преструктурираме цялото площадно пространство и да обособим един отделен имот, който да прехвърлим на видинската митрополия, за да могат да осветят мястото по съответния канон, тъй като те не искаха да го направят без земята да е тяхна."

Началото на дарителска кампания за построяване на православен параклис във Владиченци бе дадено на 25 май, когато в селото се проведе празничен благотворителен събор. Тогава Видинският митрополит Даниил освети кръст върху мястото, дарено от Общината. 


"Няма никаква пречка да се изгради параклис в селото и да има статут на храм, в който да се извършват и служби", допълни Добромир Тодоров.


Вижте още

Кампания събира средства за ремонт на театралния салон в Търнак

Народно читалище "Васил Левски 1899" от белослатинското село Търнак се включи в инициативата "Щедрият Вторник 2020" с дарителска кампания за ремонт на покрива и тавана на театралния салон . Кампанията ще продължи до края на месеца, обясни председателят на читалището Виолета Кръстева: "Нашето читалище кандидатства към акселератора "Щедрият..

публикувано на 02.12.20 в 16:33

Метеоролог: Без сняг ще изпратим 2020 година

Без сняг ще изпратим настоящата година. По Коледа също не се очаква да има снежинки. За Никулден ще бъде слънчево и топло.  Средната месечна температура за равнинната част на област Монтана през декември ще е между 0 и 1 градуса, а за планинската от минус 8 до минус 3, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична обсерватория в..

публикувано на 02.12.20 в 16:06

82 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Три жени, заразени с коронавирус, са починали във Врачанско през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция . Става въпрос за 78-годишна врачанка, която е загубила битката за живота си в МБАЛ "Христо Ботев", в МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Козлодуй" е издъхнала 85-годишна жена от Мизия, а 73-годишна жена от Малорад е починала в..

публикувано на 02.12.20 в 15:41

Разширяват базата на училище "Иван Вазов" във Видин

Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин. Това ще позволи на най-голямото основно училище в града да премине към едносменен режим на обучение.   Проектното предложение на Общината е одобрено по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване,..

публикувано на 02.12.20 в 15:35

Видинска детска градина спечели конкурс за здравословно хранене

Видинската детска градина "Зорница" спечели първа награда в конкурс, организиран по национална детска програма за балансирано хранене. Програмата "Нестле за по-здрави деца" премина в 6 модула, свързани със здравословното хранене, обясни директорът на детското заведение Светлана Петкова: "Първият модул беше "Хапвай питателна и разнообразна..

публикувано на 02.12.20 в 13:37

Призови места за солистки на "Шоколадче" от Лом

Микаела Коцева и Лияна Любенова от вокална група "Шоколадче" в град Лом спечелиха съответно първо и  второ място от музикален конкурс в Италия- International Contest "All colours of art". "В този конкурс в Италия участваха две от солистките на вокална група "Шоколадче". Микаела е на 12 години, Лияна е на 10 години. Те участваха в..

публикувано на 02.12.20 в 13:01

Без масови уволнения от началото на епидемията в област Монтана

Работодателите спазват мерките за работа в условията на епидемия от коронавирус, сочат данните на Инспекцията по труда в Монтана. От началото на годината са извършени 753 проверки. От началото на извънредното положение те са 550, като 355 са били целенасочени за спазване мерките срещу инфекцията, съобщи инж. Димитър Петров, директор на областна..

публикувано на 02.12.20 в 12:39