Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чумата по свинете стигна до Врачанско

Снимка: архив

Българската Агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца.

Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), днес, 15 юли 2019 г. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

В рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС бе потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен, съобщаяват още от БАБХ. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Утре, 16 юли, в Заседателна зала №1 на Областна администрация - Видин ще се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Комисията се свиква във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение заболяването Африканска чума по свинете на територията на страната ни и с цел недопускане разпространението й на територията на област Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Дунав днес, 26 септември

Снимката на 26 септември 2024 година

Не очаквам  Дунав  да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана назначи служебно разпределението на ръководствата на  секционните избирателни комисии в..

публикувано на 26.09.24 в 18:00

Деца от Мездра учиха как да се придвижват безопасно

По традиция в ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра в началото на всяка учебна година учениците от начален етап провеждат практическо занятие по безопасност на движението. Тази година то бе под наслов "Зная моя безопасен път до училище". Четвъртокласниците подготвиха практически задачи за по-малките ученици. Децата преминаха през площадката по безопасност на..

публикувано на 26.09.24 в 15:39

Предстои заседание на Общинския съвет в Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик ще заседава утре, 27 септември. Дневният ред на съветниците включва 14 точки.  Те ще гласуват решение относно приемане на отчета за касовото изпълнение на бюджета към 31 декември 2023 година. Общинските съветници ще обсъдят и о тдаване под наем на част от имот- публична общинска собственост, представляващ терен..

публикувано на 26.09.24 в 15:00

Съветниците в Лом гласуваха прогноза за бюджета

Средносрочната бюджетна прогноза за местни дейности на община Лом за периода 2025 – 2028 г. беше приета от Общинския съвет в Лом с 18 гласа „За” и двама „Против”. Решението беше взето на провелото се днешно редовно заседание на местния парламент. Освен бюджетната прогнозата за местни дейности, беше одобрена и прогнозата на показателите за поети..

публикувано на 26.09.24 в 14:50

Ученици от Видин отбелязват Европейския ден на езиците

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се включват в днешния  Европейски ден на езиците . Инициативата се стреми да популяризира богатото езиково и културно разнообразие на европейските  народи, казва Василена Тодорова , преподавател по английски език в учебното заведение. "Организирали сме няколко вида..

публикувано на 26.09.24 в 13:50

Свлачища между Мездра и Ботевград ще бъдат укрепени

Предприети са всички необходими мерки за укрепване на новопоявилите се свлачища при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". При изграждането на пътен възел "Ребърково", който е част от Лот 2 на проекта за модернизация на пътя, преди повече от половин година е регистрирано свлачище при изпълнението на..

публикувано на 26.09.24 в 13:24

Враца е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град . Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 13:00