Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Нашият град Видин е   домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България -The Bridge Fest. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и други. В рамките на тази седмица младите арт хора  имат възможност да реализират своите идеи и да усъвършенстват уменията си.

Имах удоволствието да присъствам на една от многото работилници, това е  "Актьорство в киното". В нея са се записали за участие 15 за младежи, а водещи на курса са известната млада актриса Луиза Григорова и каскадьорката Теа Маркова.

На урока, на който аз присъствах, Луиза разказваше за  за снимачния процес в киното, за  особеностите, за опасностите в каскадьорските сцени, за това как се прави един филм, за задълженията на актьорите и на всички, които са на снимачната площадка, даваше примери с известни актьори. Като цяло  останахме с убеждението, че да си актьор е необходимо да бъдеш отговорен, с чувство за екипност, да бъдеш съсредоточен и да не подвеждаш партньора си.  Луиза Григорова обяснява:

"Идеята на фестивала е да вдъхновим младите хора, да им покажем, че това, с което ние се занимаваме е нещо, което го правим с много, много любов, с много всеотдайност. И ако можем да ги запалим за какъвто и да е вид изкуство, значи сме спечелили. Актьорската професия изисква много жертви и доста труд. Това, което ще направим е да им разкажа за моя опит в киното и телевизията. А Теа ще им покаже техники в сценичния бой. Ще направим филмче заедно. Мисля, че ще се получи нещо много хубаво."

 Тинейджърите, които участват в творческата работилница, споделиха впечатленията си от първите занимания:

"Аз съм Майкъл. Работилницата върви добре, аз лично съм много доволен. Имам интерес към киното. И всеки от нас би научил нещо важно …Аз съм Крис, доволен съм, че актриса като Луиза Григорова ни води групата. Раздадоха ни сценарий и трябва да правим интерпретация. Александра от Стара Загора съм, от малка обичам да гледам филми и имам мечта да се занимавам с това. Много детайли разбрах за снимачния процес….Аз съм Кристина, много ми е интересно да науча повече за киното. В момента съм се запалила по българското кино. .."

Помощник - ръководител на Луиза Григорова  е Теа Маркова, която се изявява като една от успешните жени-каскадьорки в българското кино:

"Държим много децата да бъдат точни, искаме да им предадем много знания, и да им предадем нашия опит и да ги запалим към киното, което има нужда да се случва в България. Искаме да съчетаем полезното с приятното."

Тинейджърите във фестивала по изкуствата "The Bridge" усилено се готвят за предстоящия юбилеен концерт, който ние очакваме с интерес. Концертът ще бъде в събота, в бившето военно поделение, до средновековния замък „Баба Вида“, от 20 часа.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48