Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

3
Снимка: Светослав Цветанов


Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата. 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Проучването е по проект на Регионалния исторически музей Видин и ще започне от 15 септември, съобщи археологът Ваня Ставрева:

"Министерството на културата наистина за първи път финансира археологическо проучване на антична Бонония, но факт е, че и за първи път Регионален исторически музей Видин направи проект, с който поиска такава финансова помощ. Така че, казвайки за първи път, на някого може да прозвучи, че досега пари не са давани, просто досега не е било търсено държавно финансиране за археологически проучвания, каквато е практиката. През тази година със съдействието, с настояването на научния ръководител доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей подготвихме проекта и той беше одобрен. Сумата не е голяма, не е това, което поискахме, но като за първа година мисля, че това е нещо чудесно, защото ще имаме възможност да започнем едни регулярни археологически разкопки..."


Археологическият обект е интересен за науката с това, че се намира в градска среда и върху него има много културни напластявания от други периоди, които също ще бъдат проучени, обясни археологът:

"Проучвайки Бонония, ние ще преминем през османския период, ще преминем през Средновековието, за да стигнем до пласта, в който се крие антична Бонония. Така че от научна гледна точка очакваме да има сериозен принос, защото границите на крепостта са горе-долу уточнени преди години, но са разкрити много малко части. Сега амбицията ни е да продължим прочуването на Кула №8, на стената до нея и евентуално да започнем разкриването на западната порта, която се предполага, че се намира в близост. С всичко това, когато се реализира, ще имаме още един археологически комплекс почти в центъра на града, който ще може да бъде социализиран и да привлича туристи."

Археолозите се надяват Община Видин отново да подпомогне проучването с работна група. Доброволци също са добре дошли.  

Целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания от Министерството на културата тази година получават още два обекта във Видинско. Това са античният град Рациария при село Арчар и некрополът от бронзовата епоха край село Балей. Работата и на тях се очаква да започне през есента.


Галерия

Вижте още

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" . Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на..

публикувано на 22.06.21 в 16:02
архив

Дни преди жътвата- във Видинско посевите са добри

Почти 431 хиляди дка пшеница са засети  през есента на 2020 г. във Видинска област Засети са още малко над 19 хиляди дка ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27 хиляди декара с рапица. Дни преди жътвата, състоянието на есенните посеви е добро. Н е се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.. Председателят на Видинския..

публикувано на 22.06.21 в 15:30

Видинска ученичка победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език

Тея Тошева от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин е победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език.  Турнирът се организира всяка година от фондация "БЕСТ", подкрепена от Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Състезанията са в пет дисциплини: дебати, ораторска реч,..

публикувано на 22.06.21 в 14:10

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05