Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Здравният министър предлага частни каси и основен медицински пакет по договаряне

Снимка: БНР

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън основният пакет.


"Няма да се допуска фоновете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда и не по-често от веднъж годишно... Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в парламента най-добрия модел за пациента и здравната система.“- обяви министър Ананиев.


Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел, който дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува и да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. 


Лекарският съюз и пациентските организации не останаха доволни от предложението за промяна в здравноосигурителния модел. Според д-р Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:


"Това предложение не е ново. То е от миналата година. Те бяха две предложение, които се дискутираха в продължение на два месеца, в няколко работни групи... Според мен вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях, всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма 8% процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една осреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава осреднена вноска за всички нас...“.


Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерството на здравеопазването може да определя пределни цени, съгласувано със съсловните организации, са сред предложенията на Ананиев. Според новия модел НАП, както досега, ще събира вноските на всички здравноосигурени лица от 8%. Всеки гражданин доброволно, до определена дата, ще избира в кой фонд да се запише - НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определения период не изберат друг фонд, остават в НЗОК.


Д-р Владимир Вълчев - директор на РЗОК - Видин счита, че трябва да се работи в насока за нов здравен модел, но тези, които трябва да се включат от фондовете сега се колебаят:

"Аз лично подкрепям търсенето на решение, защото съм свидетел как преди повече от 20 години не бяхме доволни от бюджетното заплащане и се надявахме здравноосигурителния модел да бъде панацея и да реши проблемите и на лекари, и на пациенти. Мисля, че това се случи. Но през тези 20 години се видяха и някои слабости, на които трябва да се търси решение..."


Според д-р Емил Мушанов - общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона реформата е добра, но още не са ясни как и по какъв начин ще се случат нещата:

"Този въпрос аз лично съм го засягал още преди седем години. Говорим за така наречената демонополизация на НЗОК и въвеждането на конкурентни частни здравни фондове. От една страна намирам за добре, като положителен сигнал, че най-накрая се намери политик и то министъра на здравеопазването, който да говори открито за този тип модел. От друга страна обаче при така направената презентация на мен ми е много трудно да коментирам и анализирам нещо, което е изключително повърхностно и няма обосновка и поставена финансова рамка... Няма яснота как ще работят тези частни фондове. Парите остават същите, а в същото време ще бъдат разпределени в повече фондове. Има доста въпросителни..."

Предложението на министъра предвижда средствата от здравни вноски ежемесечно да се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата. Всеки фонд ще получи еднакъв осреднен размер средства за едно лице, разликата ще е единствено в броя записани лица.


Наша анкета показа, че хората се вълнуват от евентуалната промяна на модела на здравеопазването: 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35