Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Снимка: Радио Видин

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие  забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане от башибозука.

"Занасям помощи на една баба Йорданка, тя вече е покойница, и тя ме пита от кой род съм. И аз й казвам. Бабата ми каза: „Ти знаеш ли, че твоят прадядо е спасил мойта баба, когато са ги водели на клане в черквата, той успява да се развърже и да избяга. И отива и известява руснаците, че са дошли турци и избиват хората- старци, жени, деца. Те оседлават конете и идват тука , води се кратко сражение, и отблъскват турците. Неговата жена е убита и той се жени втори път, за мойта прабаба, Тодора, от която се ражда моята баба Дафина. Интересното е, че намира брат си и снахата убити. Отива у тях и намира момиченцето им, то е спало и е било на две годинки. Той го взема и го отглежда като негова дъщеря. И когато става на 18 години, той  й завещава 5 дка нива, за да бъде самостоятелна. Тя се жени след това и има четири деца, сред които и тази баба Йорданка. Така моят прадядо успява да спаси хората от селото и след това единодушно е избран за кмет на селото. Той е първият кмет на селото след Освобождението.“

Кметът на село Черкаски, община Вършец Валери Тодоров продължава с интересните истории и продължава да разказва за това как неговият дядо е възстановил Клисурския манастир:

„От другата страна по бащина линия са преселници от село Драганица. И са потомци на прабаба ми, а нейният дядо е Илия Стоянов. Той сънува странен сън, в който му се явява ангел, който му казва: “Избрали сме те да възстановиш Клисурския манастир, защото е опожарен. И ако не вземеш присърце това дело, ще ти умрат и двата вола." Той го взема на майтап.  Минава седмица умира единият му вол, после и другият. Затова събира родолюбиви българи, набират средства и съграждат манастира. Излиза друг проблем - няма поп. И той остава една година да отключва и заключва храма, да го стопанисва. И така му излиза името Попов, така се казват и децата му - Йордаки Попов, вместо да се казва Йордаки Илиев Стоянов."

Днес Кметът на село Черкаски Валери Тодоров е открил гроба на своя дядо и с гордост се снима до него.


Вижте още

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21