Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Снимка: Радио Видин

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие  забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане от башибозука.

"Занасям помощи на една баба Йорданка, тя вече е покойница, и тя ме пита от кой род съм. И аз й казвам. Бабата ми каза: „Ти знаеш ли, че твоят прадядо е спасил мойта баба, когато са ги водели на клане в черквата, той успява да се развърже и да избяга. И отива и известява руснаците, че са дошли турци и избиват хората- старци, жени, деца. Те оседлават конете и идват тука , води се кратко сражение, и отблъскват турците. Неговата жена е убита и той се жени втори път, за мойта прабаба, Тодора, от която се ражда моята баба Дафина. Интересното е, че намира брат си и снахата убити. Отива у тях и намира момиченцето им, то е спало и е било на две годинки. Той го взема и го отглежда като негова дъщеря. И когато става на 18 години, той  й завещава 5 дка нива, за да бъде самостоятелна. Тя се жени след това и има четири деца, сред които и тази баба Йорданка. Така моят прадядо успява да спаси хората от селото и след това единодушно е избран за кмет на селото. Той е първият кмет на селото след Освобождението.“

Кметът на село Черкаски, община Вършец Валери Тодоров продължава с интересните истории и продължава да разказва за това как неговият дядо е възстановил Клисурския манастир:

„От другата страна по бащина линия са преселници от село Драганица. И са потомци на прабаба ми, а нейният дядо е Илия Стоянов. Той сънува странен сън, в който му се явява ангел, който му казва: “Избрали сме те да възстановиш Клисурския манастир, защото е опожарен. И ако не вземеш присърце това дело, ще ти умрат и двата вола." Той го взема на майтап.  Минава седмица умира единият му вол, после и другият. Затова събира родолюбиви българи, набират средства и съграждат манастира. Излиза друг проблем - няма поп. И той остава една година да отключва и заключва храма, да го стопанисва. И така му излиза името Попов, така се казват и децата му - Йордаки Попов, вместо да се казва Йордаки Илиев Стоянов."

Днес Кметът на село Черкаски Валери Тодоров е открил гроба на своя дядо и с гордост се снима до него.


Вижте още

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Детството - преди и сега

Когато си малък, бързаш да пораснеш. В момента, в който престъпиш детството и те погълне животът с пълна пара, моментално започваш да искаш да се върне времето назад и отново да си дете.  Според възрастните, на днешните деца и младежи най-много им липсват игрите навън:  "Днешните деца не умеят да играят на воля. Непрестанно..

публикувано на 01.06.20 в 13:11

Ботевите чествания в историята

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край.  Летописът на..

публикувано на 01.06.20 в 12:34

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38