Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.

И така историята на Цветелина става от точно тези "ТОП 10"  и хората наистина я харесват... Затова и решава да напише книгата.


В книгата разказва за една кметска дъщеря - Гергана, която се жени за англичанин и се превръща в "Лейди Гергана". Тя не говори като другите жени. Нито се държи като такава. Но пък е забавна, работлива, мила и сърцата. Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България, това са само част от откъсите в книгата на Цветелина. 



Защо авторката нарича героинята в книгата Гергана "кметска" и какво я накара да напише книга на северозападен диалект?



"Историята за диалектната книга и Гергана се зароди миналата година през месец май. Поредната тема беше пусната от ''Пощенската кутия за приказки" за Гергьовден и беше "Гошо". Много време се чудех какво да го правя този "Гошо" и както си бяхме на гости при приятели в Монтана, чух пред магазина разговора и диалекта на двама мъже и веднага реших, че би било забавно, така написах разказ на диалектен северозападен, хората я харесаха и превъплатих себе си и  голяма част от моите приятели точно в образа на Гергана. Смятам, че много истории от книгата написах точно заради случки от живота ми, в които съм участвала или ставала свидетел. Езика и диалекта са ми доста познати, въпреки че не живея тук вече толкова време, дори с моите приятели се шегувам е с изрази като "Дживгар кюца барабинци на дирек" и питаме хората знаят ли какво означава. Харесва ми, че написах книгата точно така." - каза Цветелина Цветкова.



СнимкаИ така след познатите или не чак толкова .. думи имаме и цяла книга. Премиерата и бе миналият месец с един много специален дрескод- "дами в булчински рокли", което не е случайно, разказа Цветелина Цветкова:



"Дрескода се появи, заради емблематичната сватба в книгата между нашата Гергана "кметска" и човекът от английско потекло и всъщност превръщането на героинята в Лейди Гергана... Книгата показва точно как един човек като нашия герой отива в северозападно селце и се превръща в един от нас." -
допълни Цвети.



Цветелина Цветкова ще присъства и предоставя книгата си на видинското събитие "На базар сме! В парка" утре от 10 часа пред БиблиоПощата.

Повече от разговора ни с Цветелина Цветкова може да чуете на звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00