Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно" от 19 юли 2019 година

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

7
Снимка: Радио Видин

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.  В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът Михаил Стефанов. Тази година е десетото му издание, а участието е най-многобройно.  За младежите е уреден палатков лагер край крепостта "Баба Вида".

"The Bridge е една вълшебна седмица. Виждаш се с хора, които обогатяват твоята гледна точка по невероятни начини и е страшно забавно"- казва Вин, която е сред участниците.

Фестивалът тази година е с грижа за опазването на природата, казва организационният директор Ася Стаменова. В работилницата по майсторене младите хора сами са изработили система за рециклиране на пластмасата, събирането на отпадъците в лагера е разделно.

"Една от задачите всеки ден е вдигане на стандарта на живот в самия лагер"- казва Стивън, който е ръководител в работилницата по майсторене. Дело на участниците в нея са и градинските мебели в лагера.

Заниманията на фестивала се ръководят от студенти или млади хора, които вече са наложили в професията си. Милен Райков е един от успелите млади предприемачи у нас. Казва, че предпримачеството е изкуство и иска да сподели опита, който той вече има.

Сред доброволците, които помагат на по-младите е и актрисата Луиза Григорова. Тази година тя ръководи работилницата по актьорство в киното:

"За мен това да мога да предам от опита си,  да мога да вдъхновя още хора за това, с което аз се занимавам, е голямо богатство. Обогатява ме не по-малко отколкото аз обогатявам децата."

"Това е едно то нещата, които чакам през цялата година. Изпълнено е с много емоции, с много специални моменти и също така много неща, които научавам"- казва Божана, която тази година участва в работилницата по актьорство в киното.

Програмата на фестивала ще завърши с концерт утре, на който участниците ще представят наученото.

Чуйте звуковия файл!

Галерия

Вижте още

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Детството - преди и сега

Когато си малък, бързаш да пораснеш. В момента, в който престъпиш детството и те погълне животът с пълна пара, моментално започваш да искаш да се върне времето назад и отново да си дете.  Според възрастните, на днешните деца и младежи най-много им липсват игрите навън:  "Днешните деца не умеят да играят на воля. Непрестанно..

публикувано на 01.06.20 в 13:11

Ботевите чествания в историята

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край.  Летописът на..

публикувано на 01.06.20 в 12:34

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38