Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно" от 19 юли 2019 година

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

7
Снимка: Радио Видин

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.  В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът Михаил Стефанов. Тази година е десетото му издание, а участието е най-многобройно.  За младежите е уреден палатков лагер край крепостта "Баба Вида".

"The Bridge е една вълшебна седмица. Виждаш се с хора, които обогатяват твоята гледна точка по невероятни начини и е страшно забавно"- казва Вин, която е сред участниците.

Фестивалът тази година е с грижа за опазването на природата, казва организационният директор Ася Стаменова. В работилницата по майсторене младите хора сами са изработили система за рециклиране на пластмасата, събирането на отпадъците в лагера е разделно.

"Една от задачите всеки ден е вдигане на стандарта на живот в самия лагер"- казва Стивън, който е ръководител в работилницата по майсторене. Дело на участниците в нея са и градинските мебели в лагера.

Заниманията на фестивала се ръководят от студенти или млади хора, които вече са наложили в професията си. Милен Райков е един от успелите млади предприемачи у нас. Казва, че предпримачеството е изкуство и иска да сподели опита, който той вече има.

Сред доброволците, които помагат на по-младите е и актрисата Луиза Григорова. Тази година тя ръководи работилницата по актьорство в киното:

"За мен това да мога да предам от опита си,  да мога да вдъхновя още хора за това, с което аз се занимавам, е голямо богатство. Обогатява ме не по-малко отколкото аз обогатявам децата."

"Това е едно то нещата, които чакам през цялата година. Изпълнено е с много емоции, с много специални моменти и също така много неща, които научавам"- казва Божана, която тази година участва в работилницата по актьорство в киното.

Програмата на фестивала ще завърши с концерт утре, на който участниците ще представят наученото.

Чуйте звуковия файл!

Галерия

Вижте още

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21

Завърши първият випуск на Русенския университет във Видин

67 студенти завършват филиала на Русенския университет във Видин с образователна степен "Бакалавър" , това е първият випуск, който получава висшето си образование след тригодишно обучение.  От новата учебна година предстои да бъдат въведени магистърски степени по специалностите - каза ректорът на Русенски университет проф Христо Белоев:..

публикувано на 03.07.20 в 12:35

Село Раковица - село с история, традиции и бъдеще

Този петък гостуваме в село Раковица, община Макреш. То е разположено на българско-сръбската граница, в полите на Стара планина. В близост са върховете - Връшка чука, Черноглав и Бабин нос.  Село Раковица се появява като селище  към средата на втората половина на 17 век. То било заселено източно от Белия камък, на левия бряг на река Витбол, който камък и..

публикувано на 03.07.20 в 12:00

Градските чешми във Видин- спасение в горещите летни дни

В летните жеги водата е изключително важна, за да поддържаме хидратиран организма си. За да приемем нужното количество вода, която според Световната здравна организация е около 2,5л. за мъжете и 2л. за жените, на ден ние можем да консумираме освен бутилирана, така и чешмяна вода.  Чешмите в град Видин през топлите месеци работят и всеки може..

публикувано на 02.07.20 в 16:30

Кинопанорама "Ехо от Банско филм фест" гостува в Мездра

Кинопанорама на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" гостува на Археологически комплекс "Калето" Мездра за четвърти път. Поводът е VІІ-та годишнина от откриването на комплекса. Посетителите ще могат да гледат специална селекция на най-доброто от международния кинофестивал на планинарското и приключенско..

публикувано на 02.07.20 в 13:55

В "Музикална зона" на 02 юли 2020 слушаме най-новия албум на Нубия Гарсия - Source 2020

Неотдавна излезе третият студиен албум на лондонската саксофонистка и композитор Нубия Гарсия – Source . Съдържа девет композиции, в които участие взимат разнообразни музиканти. Обхватът на сингълът Pace се разпростира от пространствената тишина до интензивните върхове. Той подражава суматохата на съвременния начин на живот, водещ..

публикувано на 02.07.20 в 09:00

Наско и Галин откриват АРТ вечерите на Младежкия дом във Враца

Близнаците Галин и Наско Снежанови ще дадат начало на АРТ вечерите на Младежкия дом във Враца. Галин е познат като един от гласовете на телевизионен формат за млади изпълнители. Акцент на събитието този петък обаче ще бъдат изпълненията на неговия брат - Наско, който ще направи своя концертен дебют като китарист. "Той от доста дълго време, още..

публикувано на 01.07.20 в 18:42