Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невелина Сараджова: Децата не пеят песни за България, защото не слушат българска музика

"Моята песен за България"- емоция, любов и красота

4
Снимка: Личен архив


Днес приказките имат специален гост – това е Невелина Сараджова, един от двигателите на културния живот в Челопеч, народна певица и музикален педагог.


Софийското село-община е известно със своята уреденост и богат културен календар. Гостувам на празника на Челопеч, който се отелязва на "Вси Светии",  тъй като преди три години станах кръстница на фестивала-конкурс "Моята песен за България". Виновник за това е един голям приятел на Радио Видин – композиторът и текстописец Борислав Мирчев, който е идеен баща на фестивала. Той ме запозна с челопечени и частичка от сърцето ми остана там.


Именно в Челопеч Невелина ръководи изключително стойностни певчески формации  –  Женски хор, "Средногорски звън" , ВГ "Средногорски звън" и ДВГ "Средногорски звън джуниър". Ще ми се да чуете нашия разговор, защото Неви е пример за това как трябва да се работи с хъс, постоянство и отдаденост, независимо къде живееш и с какво се занимаваш. А това не са регионални ценности.


Скоро ще бъде завършен и едноименен албум "Моята песен за България", а слушателите на радио Видин ще имат възможността да са от първите, които ще го чуят. 

Защото нашето любимо радио е доказало през тези десет години, че цени българската песен. Така че, Невелина, имаме обща кауза! 

Какво е за Невелина родолюбието, как успява да възпита у децата любов към фолклора и Родината и какви са мечтите й- чуйте в звуковия файл.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00

Томи Валериев: Зеленчукопроизводството е по-рентабилно от зърнопроизводството

С Томи Валериев сме се срещали и в предишни издания на "Земята, която ни храни". Той е от редиците на младите фермери. От монтанското село Лехчево е, наследил е семейните занимания и активно се занимава със зърнопроизводство и зеленчукопроизводство от 2011 година. Стопанисва общо 450 декара. Със зеленчуците почти е приключил, но пък сега е..

публикувано на 17.10.24 в 17:16

Цветанка Генадиева - за призванието на учителската професия

Учителката Цветанка Генадиева гостува днес в "Думата имат старейшините". Тя е завършила Софийския университет, има богат педагогически опит, преподавала е по биология и химия в техникума в Ковачица. От дълги години живее в ломското село, където се е омъжила, иначе е родом от Плевенско. Разказва, че като учител започва работа в Родопите,..

публикувано на 17.10.24 в 16:50

Фондация обяви конкурс на тема "Ти какво дишаш"

Фондация "Отворен час" обяви национален конкурс за детска рисунка на тема "Ти какво дишаш". В него могат да участват деца от всички възрасти, като към рисунката могат да изпратят и текст с информация как те виждат замърсяването и какво е тяхното решение. "Тази година вторият конкурс, който организираме в рамките на кампанията "Пази..

публикувано на 17.10.24 в 16:13

Румен Николов: Има възраждане на популацията на дивото прасе

Започна ловът на диво прасе, който по традиция се открива първата събота и неделя на октомври месец. "Ловците чакаха с нетърпение този момент. Най-атрактивният лов, останал по нашите краища е дивата свиня. Защото е емоционален, прасето е силно животно, има случаи на единоборство прасе с ловец, миналата година имаше такъв случай", разказа..

публикувано на 17.10.24 в 16:08

Въвеждат камери за синята зона във Видин

Автомобил с камери ще подпомага работата на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин. Превозното средство, оборудвано с техническите средства, ще следи за неплатени такси в зоната. По този начин ще се улесни работата на контрольорите и част от тях ще могат да бъдат пренасочени да извършват други дейности. Същевременно ще се намали..

публикувано на 17.10.24 в 15:50

Хартиена или електронна книга?

В началото на 21 век се питахме ще изяде ли мишката книжката, но се оказа, че почитателите на книгата й останаха верни. Две десетилетия по-късно се опитваме да разберем ще остане ли незаменима хартиената книга или електронните ще я свалят от пазара и възможна ли е симбиоза между двата варианта във века на технологиите.  Всъщност, съществуват..

публикувано на 17.10.24 в 15:14