Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари, ловци и кметове с общи усилия за ограничаване на заразата при свинете

Снимка: Радио ВИДИН


Проблемът с африканската чума по свинете придобива  застрашителни размери. Затова и темата продължава да е актуална. Кой как се справя и какви са мерките за неразпространение? 
Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на мерките, които българските власти са предприели срещу разпространението на африканската чума по свинете. Над десет вече са районите, в които са установени огнища на заразата. Правителството поиска финансова помощ от Европа за справяне с епидемията.

Все още Видинска област не е засегната от заболяването, но превантивните мерки срeщу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдават се фермите, проверяват се личните стопанства по селата, на граничните пунктове е засилен санитарният контрол, ограничена е нерегламентираната търговия с животни и месо. В програмата за намаляване на популацията на диви прасета - преносители на заразата, са включени и ловците. Владислав Антонов е ръководител на ловно-рибарския съюз "Миджур" в Чупрене, с него се срещна Иванка Петрова: 

"Вирусът е толкова лесно разпространим, че ние наблягаме на постоянните наблюдения на ловните стопанства и пробите, които взимаме да бъдат издържани. Миналата година от всяка дружинка по двама души преминаха обучение за вземане на проби и за действия при наличие на зараза и отличителните белези... Опасяваме се, че близостта до Румъния е проблем- дневно през моста от Румъния влизат много камиони, логично е вирусът да премине, Дунав не е пречка за дивите свине, те с лекота преплуват реката и при наличие на такъв вирус, мигновено заразяват.  Нащрек сме денонощно... Отговорно трябва да се отнесем и да предприемем адекватни мерки. Може да съм лош пророк, но е въпрос на време да се срещнем очи в очи с вируса, като гледам темповете, това е неизбежно..."

Според властите, проблемът вече е "национален". Във Видин всяка седмица ще заседава епизоотичната комисия, за да се следи ситуацията. На последното заседание д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните посочи за пореден път, че проблемите тръгват от личните стопанства:

"В промишленото свиневъдство засега няма проблем, опасенията са, че в тези 10 и 20-километрови зони около тях е възможно да се получат такива инциденти. Голяма част от отглежданите прасета не са регистрирани, безконтролно се купуват свине без ушни номера, не се знае откъде са и в информационната система в момента фигурират не повече от 300 броя, редовно закупени, с редовен документ и се знае техния произход. Всичко останало е нелегална търговия. Обстановката е динамична... Голям проблем са и камионите с румънска регистрация, които изкарват от нашите гори дърва за огрев в Румъния. Това е притеснително..." 

До края на месеца по общини се извършва преброяване на прасетата от личните стопанства. Отговорността е на кметовете, но според кмета на Белоградчик Борис Николов, в общините нямат ресурс да се справят: 

"Формално сме си свършили работата, но няма да спрем чумата. Това, което държавата не може да свърши, го прехвърля на общините. Касае се за домашните животни на хората, но ние нямаме специалисти..."
 
"Не искаме кметовете да вършат нашата работа, искаме да ни съдействат при ликвидиране на огнищата"- категоричен бе д-р Велков и допълни: "От тях се искат само данни, информация, за да можем да вземем правилните решения. Те няма да вършат нещо, което е чисто ветеринарна дейност. Опитваме се да си свършим работата, но без ваша помощ няма да можем. Ако всички регистрират животните си, няма да има нужда да ви търсим. Няма по-важно от информацията при вземане на решения. Иначе винаги сме подложени на риск да вземем погрешното решение.... Основно виновни са ветеринарите...ние поемаме цялата тежест, всичките унижения, обиди... В регистрираните ферми следим нещата, но в заден двор няма как да се справим без ваша помощ..." 

Преброяването е важно, за да се ограничи възможността за разпространение на заразата. Ловците ще имат грижата да съдействат за намаляване популацията на дивата свиня- която е основен преносител на заразата. За тях правителството определи и по 150 лева за отстреляно прасе. Преди откриване на ловния сезон ще се проведат и няколко срещи с ловните дружинки от региона, на които ще бъде оляснена процедурата по взимане на проби, симптомите на заболяването и разпознаването му и последващите действия, каза още д-р Валери Велков. Вече действа и мобилно приложение "Мобил лов", за улеснение на ловците, които по време на лов въвеждат данни за отстреляното прасе, инструкцията е качена на сайта на БАБХ. 

Проблеми има и при пчеларите- с добри пчеларски практики  те  се стремят да компенсират ниските добиви. Наред с климатичните промени, проблем при пчелите е и липсата на разнообразна паша, каза Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество: 

"Монокултурното стопанство е бич в европейски мащаб. То е следствие от цялата селскостопанска политике- едни огромни площи са засадени с една и съща култура... Това не е достатъчно, тъй като в своето многомилионно развитие пчелата е свикнала да получава разнообразен приток на нектар, прашец от различни растения. Този баланс е нарушен." 

Стремежът е да бъдат мотивирани арендаторите да засаждат и различни медоносни култури, защото застрашеността и отслабването на имунитета на пчелните колонии е и в резултат на липсата на разнообразна паша в природата, каза още Петър Младенов. По думите му в ход е борбата за преработване на Наредба 13 и от гилдията правят всичко възможно  пчелите да са здрави. 

Въпреки проблемите, от гилдията не губят надежда, че нещата могат да се обърнат и да наваксат откъм добиви. "Годината няма да е най-лошата, която сме преживявали, но няма да е и от най-добрите", казва Петър Младенов. В региона за успех ще се приемат средни добиви около 20 кг. Сега погледите на всички са обърнати с надежда към слънчогледовата паша.
 
Собствениците на земеделски земи, които сами ще си ги обработват, трябва да подадат декларация до края на месеца. Какво се случва, ако пропуснат да подадат декларация- разясненията са от Емилиян Енчев, директор на земеделската дирекция във Видин- чуйте звуковия файл. 

Много ли са белите петна във Видинско, какво се случва, ако даден човек е собственик на пасище или ливада и как се определя сумата, която получават собствениците, когато рентата е в натура- това ще чуете в следващото предаване. Ще чуем и собственика на най-голямата засега промишлена свинеферма във Видинско- Димитър Неков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00