Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Япония организират в Чипровци

3
Снимка: Исторически музей Чипровци

Ден на Япония ще се проведе на 27 юли, събота, в Чипровци. Събитието е посветено три кръгли годишнини, свързани с двустранните отношения между България и Япония. Планинското градче също има своите връзки със страната на изгряващото слънце, обясни директорът на Историческия музей Анита Комитска:



"Настоящата година е белязана от едно юбилейно честване, свързано с три годишнини. Едната е 110 години от началото на официалните двустранни контакти между България и Япония, 80 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни и 60 години от възстановяването им. Част от събитията, които ще направим на 27 юли, е откриването на една фотоизложба, наречена "Джайка - живият мост между България и Япония". Чипровският музей е имал невероятния шанс да работи с  доброволци от "Джайка". Тук са работили и две художнички, които спомогнаха  местния учител Никола Николов да издаде една прекрасна книга за природното багрене. Така че Чипровци е свързан по определен начин с Япония..."



Организацията "Джайка" е подарила на Исторически музей - Чипровци колекция от фурошики - правоъгълни парчета плат, които от векове японците използват за опаковане на подаръци. Те са поставени в рамка и гостите ще могат да ги разгледат. 



"Ще има изложба-базар на канзаши и кири-е. Канзаши са цветята на гейшите. Две млади дами от София правят с японски материали по старинна японска техника именно тези цветя. Кири-е  е една техника за изрязване, получават се прекрасни картини...",
добави Анита Комитска.



Посетителите ще могат да видят как се облича кимоно, как се изработват оригами и каква е тайната на японските йероглифи.



Културното аташе в посолството на Япония в България Мисаки Нишимура се очаква да пристигне за събитието. Гости ще бъдат и много българи - приятели на Япония от региона и страната. Денят на Япония в Чипровци ще започне от 11:30 и ще продължи до 15 часа в съботния ден. Домакин е Историческият музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Днес, за времето от 9.24 часа до 10.40 часа, на тел.112 са постъпили три сигнала за пътнотранспортни произшествия , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са станали на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Екипи на полицията, пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали..

публикувано на 10.09.24 в 11:18

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 10:00

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25