Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юли 2019 година

Снимка: Мария Борисова

Продължава фестивалът "Дунавски вълни" във Видин. Пред Библиопощата днес бяха излъчени детски филмчета, участвали в програмата на международния фестивал "Златен Кукер".  През фестивалната седмица децата, които обичат да рисуват, имаха възможност да се включат в пленера "Моят Видин", чието начало бе поставено на 23 юли пред Библиопощата със скициране на пейзажи. Проявата бе под ръководството на художника Петър Дарковски и продължи четири дни. Творбите са подредени в изложба.

Представителят на УНИЦЕФ за България д- р Джейн Муита и кметът на Община Монтана Златко Живков ще преподпишат споразумението за сътрудничество и през следващата 2020 година. Детският фонд на ООН си партнира с общината в три проекта- център за обществена подкрепа, зона "Закрила" и "Работилница за родители". 

Подобряването на социалните услуги за деца и условията им на живот бяха част от темите, по които кметът на Вършец Иван Лазаров разговаря с д-р Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ за България. Тя бе на посещение в курортния град. 

Увеличават се кандидатите за приемни родители в област Монтана. Тенденцията е от последните няколко години, в които регионите с най-добре развита приемна грижа остават област Варна, със 150 утвърдени приемни семейства, Шумен със 139 и Монтана със 138 приемни семейства в края на миналата година. 


Трета индустриална ферма е засегната от Африканска чума по свинете в област Русе. В свинекомплекса в село Голямо Враново се отглеждат около 30 000 животни, информират от БАБХ. Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.


Националната агенция за приходите пусна приложението, с което всеки може да провери дали личните му данни са изтекли заради хакерската атака.

Живущите на ул. "Индустриална" и в блоковете "Леденик" 1,2,3 и 4 в Мездра вече могат да се радват на беседка и облагородено парково пространство около река Моравешка. Почистването на района, асфалтирането на улицата, почистване коритото на реката, боядисания около реката парапет, придаде коренно различен вид на пространството, съобщиха от местната управа.

Домашният социален патронаж Мездра е с ново кухненско оборудване. То е за близо 12 000 лв. Средствата са предвидени в капиталовата програма на общината.

С тържествена церемония във Враца бе отбелязана 157-та годишнина от рождението на Васил Кънчов. Програмата бе организирана от училището, носещо името на бележития врачанин, а в нея учениците представиха паметни дати и събития от живота на своя патрон. 

Клубът на франкофонията във Враца организира лятно училище. Проявата е под наслов "Френският език – мост между две култури".

Фондация "Подкрепа за реализация" за трета по ред организира забавна ваканция за децата през лятото.  Заниманията са вторник и четвъртък. За всеки един от дните е изготвена програма.

И през лятото не спират да работят младите работници в читалището на Ново село- Елеонора Бондова и Петко Колев. В началото на юли те обявиха своята инициатива "Лято в библиотеката", която посвещават на 145-годишнината на читалището. Всеки петък от 10 до 12 часа сутринта имат готовност да посрещнат децата в библиотеката или информационния център и да им предложат нови забавления.

За 30-ти път Туристическо дружество "Белоградчишки скали" и клубът по пешеходен туризъм в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур. По традиция изкачването се провежда в последната събота и неделя на месец юли. Тази година това са датите 27 и 28 юли – събота и неделя. 

Ден на Япония ще се проведе на 27 юли, събота, в Чипровци. Събитието е посветено три кръгли годишнини, свързани с двустранните отношения между България и Япония. Планинското градче също има своите връзки със страната на изгряващото слънце, обясни директорът на Историческия музей Анита Комитска.

С операта "Трубдур" от Джузепе Верди тази вечер се открива втората седмица от фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". В спектакъла ще видим Кирил Манолов в ролята на Граф ди Луна. Диригент е Лоран Кампелонд.  

В подножието на връх Околчица, започва Седмото издание на музикалния фестивал "Вола Оупън еър". Близо 1000 участници ще се съберат във Врачанския Балкан, където са изградени три сцени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48