Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2019 година

От утре започва умъртвяването на домашните свине в зоната с огнище във Видин. Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци. В 10-километровата зона попадат 16 населени места.

Във връзка с епизоотичната обстановка, свързана с болестта "африканска чума по свинете" кметът на Община Белоградчик Борис Николов издаде заповед за превенция. В нея се забранява провеждането на пазари и изложби на свине на територията на общината, както и движението на свине от обекти тип "лично стопанство".

Предприятие за преработка на месо в Монтана е обявено в несъстоятелност. Проблемът със забавени заплати е от края на миналата година, съобщи директорът на инспекцията по труда в Монтана инж. Димитър Петров. В предприятието е имало наети малко работници.

Общински съвет Видин подкрепи нови кредити за образователна и градска инфраструктура
. Общинските съветници приеха рекордните 55 предложения, включени в дневния ред на проведеното днес заседание.

До 23 часа ще бъде затруднена продажбата на е-винетки. За няколко часа днес ще бъде затруднена продажбата на е-винетки. Причината- планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщават от АПИ.

При акция на Специализираната прокуратура срещу престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на жени е бил задържан поръчителят на опита за палеж на граничното полицейско управление във Видин в края на февруари.

Жители на Видин подават сигнали за счупени клони на дървета в различни квартали на града, след снощната буря. Служителите на фирмата по озеленяване се отзовават по места и осъществяват тяхното събиране, каза Даниела Димитрова, управител на общинската фирма:

Продължават обработките срещу комари във Видин. Поредната обработка срещу комари ще бъде извършена на територията на населените места, разположени по поречието на река Дунав, съобщават от Община Видин. Третирането ще се проведе в периода от 30 юли, вторник, до 2 август, петък, при благоприятни метеорологични условия. До края на седмицата се очаква да бъде направена нова обработка и в град Видин.

Община Бойчиновци ще има собствена полева лаборатория за изследване на водите и почвите. Средствата за закупуването й са от спечелен проект. Общо 380 000 евро е финансирането по трансграничния проект. В него са включени общините Бойчиновци и Бор, Сърбия.

Иван Аспарухов е първият официален кандидат за кмет на община Мездра. Той е дългогодишният кмет и бивш заместник министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Бил е 4 мандата кмет на Мездра - от 1999 до 2014 година. Номиниран е за кмет от Коалиция "Единна Мездра".

За 19-та поредна година в Мездра се провежда лятна студентска бригада за младежи от общината. Студентите работят за благоустрояването на града един месец през ваканцията.

"Заедно за детство без насилие". Под това мото във Видин се състоя конференция, организирана от Института за социални дейности и практики. В дискусията се включиха представители на местни държавни, общински и неправителствени институции. Те обсъдиха трудностите и добрите практики, които прилагат за превенция и реакция в случаи на детско насилие.


Женският народен хор "Типченски майки" при Народно читалище "Съзнание 1899" - село Типченица спечели златен медал от Националния фолклорен събор "Искри от миналото" в град Априлци. Наградата им бе присъдена в раздел "Певческо изкуство", възрастова група над 18 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30