Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е интернет мийм?

4
Снимка: Мийм: Антония Каменова


Миймовете, или още наричани мемета, са се превърнали в неразделна част от интернета и социалните мрежи. Дори и да не сте чували този термин досега, със сигурност сте виждали миймове онлайн, при използване на фейсбук, или просто при сърфиране в мрежата.
Първоначално терминът се е използвал в науката и от гръцки означава ''това, което е имитирано''. Миймът е идея, поведение, или стил, който се разпространява от човек на човек, но в онлайн света на 21-ви век той е придобил друго значение.

Яница Иванов и Люба Кирянска са ученици от Видин, които имат интерес и опит в правенето на мемета. Двете обясниха:
''Миймовете представляват видео материал или снимков материал, подкрепен с кратко описание, чиято цел е да създаде познато усещане у човека", каза Яница.

''По-просто казано миймовете, или както ние младежите все още ги наричаме - мемета, са забавни картинки със забавно описание, които ни карат да се смеем'', допълни Люба.

Въпреки че миймовете привличат интереса най-вече на децата и тийнейджърите, те намират място и в онлайн живота на по-зрелите хора, независимо от тяхната възраст. Популярността им нараства с всеки ден, темите им са разнообразни и все повече хора се вдъхновяват да правят свои авторски миймове, за да ги споделят с останалите.
Та както вече разбрахме, човек трябва да е живял под камък, за да не е виждал поне едно меме. Mememaker-ите, или създателите на миймове, са нещо обичайно в социалните мрежи. Ако вие още не сте пробвали да направите мийм, не смятате ли, че е крайно време да опитате? Току-виж сте станали известни и Радио Видин излъчи репортаж за мийм страницата ви. Явно в крайна сметка меметата наистина могат да бъдат определени като новото изкуство на 21-ви век.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25