Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спасят ли закъснелите мерки свиневъдния сектор


Африканската чума по свинете отново е основна тема в "Земята, която ни храни". Адекватни ли са реакциите, не са ли малко закъснели мерките и оттук насетне- накъде. Около тези въпроси се завърта предаването. 

Санитарни зони ще бъдат образувани около всички свинекомплекси в страната като мярка срещу африканската чума. Кланиците ще бъдат поставени под засилен контрол. В 20-километровата санитарна зона около промишлените ферми не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а след това ще очаква възстановяване на разходите от Европейската комисия. Това са решения на Централния епизоотичен щаб към правителството, който заседава повече от два часа, във връзка с усложнената обстановка около заболяването. 

Чумата не отмина и видинска област. От днес в квартал Нов път, където бе открито огнище на заболяването започна евтаназирането на домашните прасета. Такава ще е съдбата и на прасетата в близкото село Новоселци. В 10-километровата зона, в която попадат 16 населени места, ще се извършват ежедневни обследвания и клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване- това са част от мерките, набелязани на спешното заседание на епизоотичната комисия във Видин. От вчера на входовете на квартал "Нов път" са поставени полицейски патрули и се проверяват всички коли. 

Не е ясен пътят на заболяването, не е ясно и колко са прасетата, защото в квартала има само нерегистрирани лични стопанства. На този етап не е ясна и общата картина в областта. 

В 3-километровата предпазна зона попада индустриалната ферма в Новоселци, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса. На този етап животните във фермата няма да бъдат умъртвявани. Първите проби- от петък, са отрицателни, очакват се резултатите от новите проби. Собственик на фермата е Димитър Неков. Според него, мерките са закъснели: 

"Много се изговори от миналата година, но почти нищо не се направи. Сега ситуацията е извън контрол... Всички ние ще усетим последиците от болестта- не само като производители, но и като общество. Това ще се отрази на цените на месата и месната продукция.... Сега така или иначе, домашните прасета ще изчезнат- дали болестта ще ги засегне или хората ще ги изколят, лошото е, че заради това нищонеправене ще пострадат промишлените свинекомплекси и всички ние като общество. Пътищата за зараза са много- дивите прасета, човек, комари и мухи...При нас всеки ден от Румъния идват камиони, които влизат в нашите гори, не се дезинфекцират на Дунав мост...Листовките и плакатите няма да помогнат."

Димитър Неков отрече категорично мнението на хора, че ситуацията с Африканската чума по свинете е умишлен опит да се унищожи българското производство:

"Ние винаги смятаме, че някой друг е виновен за нещата, които ни сполетяват, но обикновено сме си виновни сами. Проблемът е световен, той не е само в България. Заради Африканската чума в Китай се повишиха цените на свинското в целия свят, никой няма интерес от това нещо. Те последствията като цяло са не само с повишаване на цената на свинското, то е спад в консумацията на фуражи, което се отразява и на един друг сектор- много е голяма веригата... Но ние винаги смятаме, че това е измислено нещо, че някой отнякъде идва, за да ни го направи. Иначе ходим в гората за гъби, на лов, после си отиваме на село и така- винаги намираме оправдание..." 

Още миналата година по същото време Димитър Неков прогнозира, че е въпрос на време Африканската чума да завладее страната ни и смята, че мерките, които сега се взимат, няма да спасят сектора: 

"Асоциацията на свиневъдите от година и половина алармираме, че трябва да се намали популацията на дивите прасета, да се намалят и домашните животни, така или иначе, това не се направи. Вече сме изпуснали срока." 

Според Димитър Неков, дори и стопаните, които отглеждат свине в личните си дворове, купуват свинско месо, и при евентуална зараза, също ще бъдат потърпевши: 

"И реално заради тези малък на брой хора ще пострадат всички останали, защото техните деца живеят в градовете, пазаруват си месо всеки ден, което ще платят на другата цена. Много хора ще останат без работа, след като мине епидемията, този свинекомплекс, който е поразен, не може да се отглежда нищо в него- минимум една година." 

При евентуално затваряне на свинеферми ще пострадат и зърнопроизводителите и производителите на фуражи, смята още Димитър Неков. На този етап не е ясно колко прасета се отглеждат в лични стопанства във Видинско, до края на месеца ще приключи преброяването на животните по общини. 

Във връзка с отварянето на нови свинеферми в региона, Димитър Неков каза:

"Винаги е добре, когато има конкуренция и когато има нови работни места. Всяко нещо, което се направи, е добре. Въпреки че повечето ни водят "северозападналата" част на България, имаме капацитет и сме на едно прекрасно място, колкото и по-голяма част от нас да не го харесваме и да искаме масово да избягаме оттук. Ние сме една неразработена територия, въпреки че отново се намират хора, на които тези инвестиции им пречат. Така сме- на нас винаги някой с нещо ни пречи. И особено когато някой прави нещо, той ни пречи още повече...." 

Димитър Неков апелира към хората да разберат сериозността на ситуацията:

"Надявам се хората да разберат, че това не е диверсия, че не ни е виновен някой друг. Ние не сме срещу тях, защото ние ще загубим много повече... Проблемът е световен и продължава да се увеличава, докато няма ваксина ще е така, а дори и да се открие ваксина, ще минат няколко години, докато се тества и проработи...." 

Един друг поглед към темата за африканската чума по свинете- Найден Христов е наш слушател от монтанското село Благово. В историята с чумата той съзира конспирация и умишлен опит за унищожаване на малките производители- от големите такива... Чуйте го в звуковия файл. 

Ваше е правото да вярвате или не на това, което казва Найден Христов. Точно в тази ситуация, при която болестта бавно, но сигурно превзема нови и нови територии, на мен ми се иска да вярвам на официалните власти, и на това, че мерките които предприемат, са адекватни, а действията им са координирани с експерти. Иска ми се да вярвам и на това, че някой, някъде- там горе, мисли еднакво и за малките, и за големите производители. Иска ми се да вярвам и на това, че под слънцето има място за всички.... 

Тема извън Африканската чума- до 31 юли всеки, който има земя и желае сам да си я обработва, трябва да подаде заявление за това. Другата опция е да бъде отдадена под аренда или наем. Ако и това не е заявено, земята остава като бяло петно и участва при споразуменията между ползвателите. Те на свой ред, трябва да преведат по сметка на земеделската дирекция сума за ползване на земята, която собственикът в 10-годишен период може да получи. Как се определя сумата, която получават собствениците, когато рентата е в натура и какво се случва, ако един човек е собственик на земя, която не се обработва, а попада в графа пасища, мери и ливади- чуйте директора на земеделска дирекция във Видин Емилиян Енчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00