Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наградиха победителите в конкурса "Лъчезар Станчев за поезия в сонет”

3
Снимка: Любо Андреев


Поетесата Виктория Маринова от Плевен е победител в литературния конкурс „Лъчезар Станчев за поезия в сонет 2019”. Проявата е част от програмата за "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец.

147 автори изпратиха свои творби във второто издание на конкурса организира от община Вършец на името на родения в града творец Лъчезар Станчев. Журито в състав писателят Мартен Калеев, професор Румяна Станчева, литератор и дъщеря на Лъчезар Станчев, и председател Бойко Ламбовски, трябваше да оценяват произведенията без да знаят авторите.

Задачата бе изключително трудна”, призна Бойко Ламбовски.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров връчи наградите на победителите.Първа награда, грамота, парична награда и комплект книги получи победителката в конкурса Виктория Маринова от Плевен за стихотворението „Колекция за любов”.


Журито присъди и две поощрителни награди на Нели Пигулева от Русе и Мариана Добрева – Дафчева от Асеновград. 20 от произведенията ще бъдат включени в малък сборник „Лъчезарни сонети 2019”, издаден от фондация „Лъчезар Станчев за поезия”.Гостите на награждаването в галерията във Вършец видяха и видео филм с архивни кадри, посветени на Лъчезар Станчев, подбрани от неговия син – Владимир.

Официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец е тази вечер, от 20.30 часа, в центъра на града. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Подписани са два фермерски договора по мярка от Стратегията на МИГ- Лом

Кметът на Лом Гаврилов, в качеството си на председател на МИГ ЛОМ, подписа два фермерски договора по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Стратегията за водено от общностите местно развитие на местната инициативна група. "Единият договор е с нашия земляк Николай Здравков, който купува роторна косачка,  приспособление за..

публикувано на 06.05.21 в 10:33

118 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

1 635 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 11% от направените проби.  164 са починалите с COVID-19 за последното денонощие, като в същото време излекуваните са 2 669.  6 158 са пациентите с коронавирус в болница, 599 от тях в..

публикувано на 06.05.21 в 08:45

В Мездра честват празника на града

Започнаха 47-ите Празници на културата "Мездра- май". Програмата е през целия месец и е гласувана от Общинския съвет. На 6 май- Гергьовден, който е и Ден на Мездра от 9.00 часа в храм "Св.Георги Победоносец" ще бъде отслужена Празнична Света литургия. "Ще имаме ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на..

публикувано на 06.05.21 в 08:40
Свети великомъченик Георги Победоносец

На 6 май почитаме свети Георги Победоносец

На 6 май православната църква почита паметта на свети великомъченик Георги Победоносец. "Той бил смел воин в редовете на славните римски полкове. Когато Диоклетиан и неговите съветници решили да обявят гонения на християните Георги бил вече готов да страда за Христа", каза отец Илия Симеонов. Християнският великомъченик Георги..

публикувано на 06.05.21 в 08:39

Църквата в Белоградчик отбелязва своя храмов празник

Днес, когато православната църква почита паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец, храмът в Белоградчик, който носи неговото име, слави своя храмов празник.  И тази година Църковното настоятелство при храм „Свети великомъченик Георги Победоносец” организира за своите миряни и всички, които почитат светеца, празник в храма.  Той ще започне в..

публикувано на 06.05.21 в 07:05

Снимката на 5 май 2021 година

Враца има нова атракция , на която се радват жителите на града и гостите. Ефектното видео шоу ще бъде прожектирано всеки ден до 8 май, от 21 часа, в обновеното водно огледало в парка зад паметника на Христо Ботев. Зелените коридори  в страната за ваксини срещу COVID-19  ще са отворени до 9 май . Информацията за временните имунизационни пунктове..

публикувано на 05.05.21 в 17:55

Представят план за развитието на Белоградчик

Публично обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Белоградчик за периода 2021 - 2027 година ще се проведе на 12 май от 17:30 часа, в Младежки дом - Белоградчик, съобщават от общинската администрация. Поканени са представители на обществеността, на образователните институции, бизнеса, пенсионерите, институции на държавната администрация,..

публикувано на 05.05.21 в 14:15