Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2019 година

Снимка: Община Враца

Над 26 хиляди квадратни метра пътища са асфалтирани във Врачанско. От началото на месец юли стартираха ремонтните дейности по четвъртокласната пътна мрежа. Възстановен е двукилометровият участък от пътя за село Згориград, ремонтирани са пътни отсечки между селата Мраморен и Голямо Пещене и участъкът за село Лиляче.

 

Днес бе даден официален старт на проекта за цялостно обновяване на централна градска част в Козлодуй. Средствата предоставени от правителството са в размер на 2 600 000 лева. Предвидена е нова пешеходна зона със сухи фонтани, ново озеленяване и гранитни плочи. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 180 дни.


Към момента липсва информация до каква степен е изпълнена Заповедта за доброволно клане на домашните свине в населените места от 20-километровата зона в община Димово.


Във Видин започна химична обработка на дърветата срещу второ поколение на бяла американска пеперуда, съобщават от пресслужбата на Община Видин. Пръскането стартира от жилищен комплекс "Вида" и ще продължи в други жилищни комплекси и места, където са установени нападения на вредителите.


Българският Червен кръст стартира Втора национална благотворителна кампания в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти. Целта е в началото на новата учебна година, общественото внимание да бъде насочено към проблема с увеличаващия се детски пътен травматизъм и да се наберат финансови средства, с които да бъде подпомогнато лечението и възстановяването на най-невинните жертви на „войната“ по пътищата. Според статистиката, броят им се увеличава драстично с всяка изминала година. Само за 2018 г. 35 деца загубиха живота си, а 1132 бяха ранени, съобщават от БЧК.  От 5 август до 31 октомври 2019 г. със SMS на кратък номер 1255 може да бъде направено дарение от 1 лев за лечението на дете, пострадало при злополука на пътя.


В община Мездра приключи жътвата, съобщават от Общинската служба по земеделие. Всичките 19 763 декара с пшеница са реколтирани, общият добив е 9 150 тона, което прави по 463 кг от декар. 

                                     

Горещ и с по-малко валежи ще е месец август. Най-ниската температура за област Монтана ще бъде 12 градуса, а най-високата ще достигне 37, прогнозира началникът на ХМО - Монтана Леночка Ангелова. Валежите ще са под и около нормата между 40 и 50 литра на квадратен метър. Те ще паднат през първото и последното деседневие на август. До края на август времето ще се стабилизира, слънчевите дни ще са повече, допълни Ангелова.


"Хубавата Елена" постави финала на третия сезон на Летните вечери на операта и балета "Баба Вида"Популярното музикално произведение от Жак Офенбах се изигра в последната вечер от оперния фестивал под открито небе на сцената на крепостта "Баба Вида“. 


С мюзикъла "MAMMA MIA!" завърши четвъртото издание на летния фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик. Над 5 500 зрители успяха да се насладят на спектаклите в крепостта "Калето" и пещера "Магура" тази година. Акад. Пламен Карталов оцени фестивала като успешен.

Почетното второ място в категория "Танцови състави за автентичен фолклор" зае танцов състав "Гъмза" при народно читалище "Земеделец-1874" на фестивала "Фолклорен извор". Фестивалът се провежда в първото освободено през 1878 г. село в България- Царевец, край Свищов. Той е под патронажа на Министерството на културата и община Свищов, с медийното партньорство на БНР.


Международната регата "ТИД 2019" ще бъде посрещната в събота, 10 август, в 15.00 часа за първи път на брега на река Дунав, в село Връв, община Брегово. Досега първата спирка в българския участък беше Ново село.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00